Φροντίδα για κοτόπουλα το χειμώνα

1
Φροντίδα για κοτόπουλα το χειμώνα

Μπορεί να είναι δύσκολο να φροντίσετε τα κοτόπουλα το χειμώνα, ειδικά για τους μικροκαλλιεργητές που δεν έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις που είναι διαθέσιμες στα πτηνοτροφεία για κοτόπουλα. Τα κοτόπουλα είναι ευαίσθητα στις καιρικές διακυμάνσεις. Εάν οι ωοτόκες όρνιθες δεν διατηρούνται ζεστές τους χειμώνες, τείνουν να σταματήσουν να παράγουν αυγά. Επιπλέον, είναι δύσκολο για τα κοτόπουλα να αναρρώσουν το χειμώνα αν αρρωστήσουν, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τα φροντίζουμε σωστά τους χειμώνες.

Οι περισσότεροι εκτροφείς κοτόπουλου χρησιμοποιούν θερμάστρες (λαμπτήρες θερμότητας) για να κρατήσει τα κοτόπουλα ζεστά τους χειμώνες. Ωστόσο, αυτοί οι λαμπτήρες μπορεί να προκαλέσουν φωτιά και να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των κοτόπουλων.

Ακολουθεί μια λίστα με πράγματα που μπορούν να κάνουν οι κτηνοτρόφοι για να φροντίσουν τα κοτόπουλα κατά τη διάρκεια του χειμώνα:

1. Διατηρήστε το κοτέτσι αεριζόμενο

ξύλινο-κοτέτσι-με-ψάθινα καλάθια-στα ράφια

Το κοτέτσι πρέπει να είναι κλειστό και να αερίζεται ταυτόχρονα. Δεν μπορείτε να αφήσετε τον κρύο αέρα να μπει στο κοτέτσι, ούτε να τον αφήσετε χωρίς αερισμό. Επιπλέον, πρέπει να διατηρείτε τη ροή του αέρα επαρκή για τα κοτόπουλα. Η εξαιρετικά λιγότερη ροή αέρα μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αμμωνίας στο κοτέτσι και άλλα σοβαρά προβλήματα. Για να αποφευχθούν αυτά τα πράγματα, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο αερισμός είναι καλός.

Οι οπές εξαερισμού των φυτών πρέπει να είναι στραμμένες προς την οροφή του κοτέτσι, έτσι ώστε ο κρύος αέρας να μην μπορεί να χτυπήσει απευθείας τα πουλιά. Με τη βοήθεια αεραγωγών, ο ζεστός και υγρός αέρας θα φύγει από το κοτέτσι και ο κρύος και ξηρός αέρας από το εξωτερικό θα κρατήσει την υγρασία ισορροπημένη. Με αυτόν τον τρόπο, η μούχλα δεν θα αναπτυσσόταν τόσο στο κοτέτσι όσο και στο κρεβάτι του κοτόπουλου.

Κάθε διχτυωτός αεραγωγός έχει μια καταπακτή που μπορεί να ανοίξει και να κλείσει. μέσω αυτής της καταπακτής, οι αγρότες μπορούν να ελέγξουν τον αερισμό του κοτέτσι ανοίγοντάς το το πρωί και κλείνοντάς το τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της βροχής.

2. Μη χρησιμοποιείτε λαμπτήρες θερμότητας στο κοτέτσι

άσπρο-κοτόπουλο-σε-καφέ-χώμα

Οι λαμπτήρες θερμότητας είναι πολύ επικίνδυνοι για χρήση σε κοτέτσι γιατί υπάρχει πάντα κίνδυνος πυρκαγιάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι λαμπτήρες θερμότητας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κοτέτσι. Οι ανεκτές στο κρύο φυλές κοτόπουλου μπορούν να αντέξουν τον κρύο καιρό, καθώς η κανονική θερμοκρασία του σώματος ενός κοτόπουλου είναι 106°F.

Επιπλέον, τα κοτόπουλα έχουν ένα προστατευτικό στρώμα φτερών, που τα κρατά ζεστά τους χειμώνες. Ωστόσο, αν νιώθετε την ανάγκη να κάνετε το κοτέτσι πιο ζεστό, προσπαθήστε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία κατά μερικούς βαθμούς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαμπτήρες πυρακτώσεως 25 Watt για να αυξήσετε τη θερμοκρασία στα κοτέτσια (βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τους λαμπτήρες σε αυτόματο χρονόμετρο). Εάν η θερμοκρασία μέσα στο κοτέτσι είναι πολύ υψηλή από την εξωτερική, τα πουλιά δεν θα μπορούσαν να προσαρμόσουν και να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

3. Μην συλλέγετε βύθισμα στο κοτέτσι

καφέ-κοτόπουλο-σε-καφέ-χώμα

Το βράδυ, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά κενά ή διαρροές στο κοτέτσι. Εάν το κοτέτσι είναι παλαιότερο από πέντε ή περισσότερα χρόνια, θα πρέπει να αναζητήσετε προσεκτικά για διαρροές και κενά. Ίσως χρειαστεί ακόμη και να επισκευάσετε σπασμένες σανίδες ή τρύπες (αν υπάρχουν).

Για να επισκευάσετε αυτές τις τρύπες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόντρα πλακέ, να το κόψετε και να το κολλήσετε στις τρύπες. Εφόσον οι οπές εξαερισμού λειτουργούν άψογα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλες οι τρύπες είναι σφραγισμένες για να μην πέσει γρήγορα η θερμοκρασία.

4. Παγιδεύστε τη θερμότητα από το φως του ήλιου

γυναίκα-σε-λευκό-μπλουζάκι-και-μαύρη-φούστα-όρθια-σε-γκρι-μεταλλικό-φράχτη

Τους χειμώνες, το φως του ήλιου είναι λιγότερο και όχι τόσο ζεστό, αλλά μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να παγιδεύσει τη θερμότητα στο κοτέτσι. Τα καλά μονωμένα παράθυρα σε ένα κοτέτσι μπορούν να παγιδεύσουν γρήγορα τη θερμότητα του ήλιου, με αποτέλεσμα ένα ζεστό περιβάλλον τη νύχτα.

Εάν αυξήσετε τη «θερμική μάζα» στο κοτέτσι σας, θα βοηθήσει επίσης στην αύξηση της παγιδευμένης θερμότητας μέσα στο κοτέτσι. Η θερμική μάζα είναι το μέτρο του πόση θερμότητα ένα συγκεκριμένο υλικό μπορεί να απορροφήσει ή να παγιδεύσει σε αυτό. Περισσότερη θερμική μάζα σημαίνει περισσότερη παγιδευμένη θερμότητα για να παραμείνουν ζεστά τα κοτόπουλα μέσα στο κοτέτσι.

5. Αφήστε τα κοτόπουλα να ροδίσουν

κοπάδι-καφέ-λευκό-κοτόπουλο

Εάν τα κοτόπουλα σας μπορούν να ξεκουραστούν, θα τα βοηθήσει να παραμείνουν ζεστά, καθώς μπορούν να χουχουλιάσουν και να αφρατέψουν το ένα με το άλλο. Το κοτόπουλο πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον δύο πόδια πάνω από το έδαφος, κάτι που κάνει τα κοτόπουλα να αισθάνονται ασφαλή και τα κρατά μακριά από το κρύο πάτωμα.

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για το κοκοτάρι για όλα τα κοτόπουλα τους χειμώνες, ώστε να μπορούν να ξεκουραστούν άνετα. Συνεχίστε να τα ελέγχετε το βράδυ, και αν βρείτε κάποιο κοτόπουλο στο έδαφος, θα πρέπει να επεκτείνετε το κουβάρι.

6. Διατηρήστε τα κοτόπουλα προστατευμένα από τα κρυοπαγήματα

Στις πιο κρύες περιόδους του χειμώνα, οι μεγαλόσωμες ράτσες είναι οι πιο ευάλωτες στα κρυοπαγήματα. Για να τα προστατέψετε από το κρυοπαγήματα, καλύψτε τις χτένες και τα κοτόπουλα αυτών των κοτόπουλων με βαζελίνη, ώστε το χειρότερο κρύο να μείνει μακριά τους.

7. Ταΐστε τα κοτόπουλα σωστά

άτομο-τάισμα-λευκό-κοτόπουλο-υπαίθριο

Τους χειμώνες, θα πρέπει να ταΐζετε με καλαμπόκι τα κοτόπουλα σας το βράδυ. Όταν ταΐζονται πριν τη νύχτα, το κρακ καλαμπόκι δίνει στα κοτόπουλα να έχουν κάτι να χωνέψουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η διαδικασία της πέψης κρατά τα κοτόπουλα πιο ζεστά όλη τη νύχτα. Επιπλέον, θα χαρούν, καθώς το καλαμπόκι είναι το αγαπημένο φαγητό του κοτόπουλου.

8. Φτιάξτε ένα Sunroom για αυτούς

πουλί-αγάπη-καλοκαίρι-ζώο

Εάν πιστεύετε ότι τα κοτόπουλα δεν λαμβάνουν αρκετό ηλιακό φως, μπορείτε να τους φτιάξετε έναν ηλιόλουστο χώρο. Μπορεί να είναι είτε σε στυλ κρύου πλαισίου είτε σε στυλ θερμοκηπίου και να καλύπτεται με διαφανές πλαστικό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τα παρακολουθήσετε να περιπλανώνται σε αυτό και να είστε σίγουροι ότι λαμβάνουν αρκετή θερμότητα και ηλιακό φως.

9. Παρέχετε έναν ασφαλή υπαίθριο χώρο στα κοτόπουλα

φωτογραφία-κότα-κάθονται-σε-μπετόν-επιφάνεια

Πρέπει να εστιάσετε στον εξωτερικό χώρο μαζί με το κοτέτσι για τα κοτόπουλα τους χειμώνες. Ένας ασφαλής υπαίθριος χώρος είναι σημαντικός για τα κοτόπουλα, ώστε να μπορούν να τρέχουν και να περιπλανώνται σε αυτόν. Το τρέξιμο και το περπάτημα παράγουν θερμότητα στο σώμα τους. Μπορείτε να καλύψετε τον εξωτερικό χώρο με διαφανές πλαστικό ή μουσαμάδες, ώστε να προστατεύεται από την ψύχρα του ανέμου, το χιόνι και τη βροχή. Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα κοτόπουλα σας θα ήταν ευγνώμονες για έναν τέτοιο χώρο.

10. Καλύψτε το έδαφος με καλαμάκια

καφέ-κοτόπουλο-σε-καφέ-γρασίδι

Ένα στρώμα από καλαμάκια στο κρύο πάτωμα ή στο έδαφος επιτρέπει στα κοτόπουλα να παραμείνουν ζεστά και να έχουν χώρο για να περπατήσουν άνετα. Είναι αλήθεια ότι σε μερικά κοτόπουλα αρέσει να παίζουν με το χιόνι. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να καλύπτετε το έδαφος με καλαμάκια για αυτά, καθώς τα πόδια των κοτόπουλων είναι επίσης ευαίσθητα σε κρυοπαγήματα.

11. Βεβαιωθείτε ότι το πόσιμο νερό τους δεν είναι παγωμένο

Βεβαιωθείτε ότι το πόσιμο νερό τους δεν είναι παγωμένο

Τα κοτόπουλα χρειάζονται νερό για να παραμείνουν ζωντανά και αν το πόσιμο νερό τους είναι παγωμένο, τι θα έπιναν; Ως εκ τούτου, βεβαιωθείτε ότι τα κοτόπουλα έχουν πάντα άφθονο νερό να πίνουν, το οποίο δεν πρέπει να είναι κατεψυγμένο. Είναι αλήθεια ότι τα κοτόπουλα προτιμούν να πίνουν κρύο νερό, αλλά δεν θα έσπαζαν το παγωμένο στρώμα για να φτάσουν στο νερό.

συμπέρασμα

Εάν ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες που αναφέρονται παραπάνω, μπορείτε να διατηρήσετε τα κοτόπουλα ζεστά και υγιή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι τρόποι για να τα κρατήσετε ζεστά, αλλά αυτά είναι τα βασικά και πιο σημαντικά βήματα για να διασφαλίσετε ότι η χειμερινή ψύχρα δεν επηρεάζει τα κοτόπουλα. Ένα μονωμένο και αεριζόμενο κοτέτσι και ένας προστατευμένος εξωτερικός χώρος είναι όλα όσα χρειάζεται το κοτόπουλο, οπότε θα πρέπει να κάνετε κάποιες προετοιμασίες εκ των προτέρων.

Καλύτερα να κάνετε όλες τις προετοιμασίες πριν μπει ο χειμώνας για να μην ανησυχείτε για τέτοια πράγματα αργότερα.

Bir cevap yazın