Τα οφέλη για την υγεία από τη χορήγηση ελαιολάδου στα κοτόπουλα

1
Τα οφέλη για την υγεία από τη χορήγηση ελαιολάδου στα κοτόπουλα

Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων εκτός από το μαγείρεμα. Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο ως καλλυντικό και για να επιταχύνουν την αποκατάσταση του δέρματος. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως ενυδατικό μετά το μπάνιο, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν ως αντιρυτιδικό φίλτρο. Το ελαιόλαδο εξακολουθεί να είναι ένα κοινό θεραπευτικό και προληπτικό μέτρο σε πολλά έθνη σήμερα.

Το ελαιόλαδο έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Είναι βασική τροφή για μερικούς από τους πιο υγιεινούς πληθυσμούς στον κόσμο και όχι μόνο περιέχει έναν τόνο υγιεινών λιπαρών οξέων και ισχυρών αντιοξειδωτικών. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι επειδή περιέχει ακόρεστα λιπαρά, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα. Οι ελιές είναι γνωστές για τα εκπληκτικά πλεονεκτήματα στην υγεία τους. Οι άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από αυτά τα πλεονεκτήματα για αμέτρητα χρόνια. Ακόμη και πριν η επιστήμη μπορέσει να αποδείξει ότι οι ελιές ήταν υγιεινές, οι άνθρωποι ανάβλυζαν γύρω από αυτές.

Κοτόπουλα κληρονομιάς πίσω αυλής που τρώνε υπολείμματα τροφών κουζίνας

Η περιεκτικότητα των ελιών σε μέταλλα και βιταμίνες είναι υψηλή. Καθένα από αυτά ενισχύει την άμυνα του κοτόπουλου σας και ενθαρρύνει την καλύτερη παραγωγή αυγών όπως ακριβώς συμπληρώματα λαδιού σκόρδου για κοτόπουλα Επομένως, γιατί να μην δώσετε στα κοτόπουλα σας μια λιχουδιά που είναι επίσης θρεπτική, εάν πρόκειται να τους δώσετε μια; Τα πλεονεκτήματα των ελιών συζητούνται συχνά, αλλά ποια ακριβώς είναι αυτά; Ας εξετάσουμε το καθένα και γιατί είναι εξαιρετικό για το κοπάδι σας.

Οφέλη για την υγεία των ελιών για τα κοτόπουλα

1. Βιταμίνη Ε

Οι ελιές αποφεύγονται λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Ε. Μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί περισσότεροι άνθρωποι δεν ταΐζουν τις κότες τους με ελιές, δεδομένων των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων της μοναδικής βιταμίνης. Οι νεαρές κότες ωφελούνται πολύ από τη βιταμίνη Ε για την ανάπτυξή τους. Οι κότες σας θα ωριμάσουν πιο γρήγορα και θα γίνουν πιο παχουλές από τα πουλιά που δεν έχουν βιταμίνη Ε. Δεν μπορείτε να δώσετε στα κοτόπουλα σας πολύ βιταμίνη Ε επειδή τα περισσότερα γεύματα περιλαμβάνουν ήδη άφθονα για αυτά. Οι κότες που γεννούν αυγά ωφελούνται πολύ και από τη βιταμίνη Ε. Οι πρόσθετες βιταμίνες θα ωφελήσουν τα πουλερικά σας, ειδικά αν πρόκειται να γεννήσουν το πρώτο τους αυγό. Για να μην αναφέρουμε ότι η βιταμίνη Ε θεωρείται ως το μαγικό θρεπτικό συστατικό για τα γυαλιστερά φτερά.

Τα βιολογικά αυγά παράγονται από κοτόπουλα που εκτρέφονται βιολογικά.  Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να ταΐσετε και να φροντίσετε τα ζώα σας

2. Σίδερο

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τις κότες που γεννούν αυγά. Ο σίδηρος προάγει την ανάπτυξη των κυττάρων και ενισχύει την κατανάλωση οξυγόνου. Οι κότες σας θα γίνουν αναιμικές εάν δεν τους δοθεί αρκετός σίδηρος, αλλά η υπερβολική ποσότητα σιδήρου μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση του αίματος. Αν και απαιτείται η ιδανική αναλογία, οι λιχουδιές δεν θα τους κάνουν να καταναλώνουν περισσότερο σίδηρο από όσο χρειάζονται.

3. Ασβέστιο

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κύριο συστατικό του κελύφους των αυγών είναι το ασβέστιο. Οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν ειδική τροφή εμπλουτισμένη με ασβέστιο για κοτόπουλα που γεννούν αυγά. Το να δώσετε στα κοτόπουλα σας λίγες ελιές είναι μια άλλη φανταστική προσέγγιση για να συμπληρώσετε την πρόσληψη ασβεστίου. Επιπλέον, το ασβέστιο υποστηρίζει τα οστά και τα ράμφη σε κοτόπουλα όλων των ηλικιών.

4. Αντιοξειδωτικά και Αμινοξέα

Όλοι χρειάζονται αντιοξειδωτικά για άριστη υγεία και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ελιές είναι γνωστές για τα πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά. Έτσι, χαρακτηρίζονται ως θρεπτική απόλαυση για τα πουλιά σας.

Όλοι συνδέουν τις ελιές με ευεργετικά λιπίδια και αμινοξέα. Αυτά θα μπορούσαν να είναι εξίσου χρήσιμα για τα κοτόπουλα σας όσο και για τους ανθρώπους. Η καλή υγεία της καρδιάς υποστηρίζεται από υγιή λίπη. Τα πιο κρεμώδη αυγά φτιάχνονται επίσης με αμινοξέα.

Χρήση ελαιόλαδου για κοτόπουλο με πεπτικά προβλήματα

Εάν επηρεαστεί η καλλιέργειά τους, τα κοτόπουλα μπορεί να ωφεληθούν από τη χρήση ελαιολάδου. Ανοίξτε προσεκτικά το ράμφος του κοτόπουλου με λίγη βελόνα ή αν είστε τυχεροί θα σας το ανοίξει. Σπρώξτε τη σύριγγα αργά, ώστε το λάδι να στάζει στο στόμα. Αποφύγετε να εκτοξεύεται πολύ δυνατά, καθώς μπορείτε να κάνετε ακούσια ένεση λίγο από αυτό στους πνεύμονές της. Αφού η κότα καταναλώσει το λάδι, κάντε μασάζ στην καλλιέργεια έτσι ώστε να στείλει το υλικό μέσα στο στομάχι, αυτό θα βοηθήσει στο σπάσιμο της συστάδας. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μερικά φυσική φροντίδα κοτόπουλου που μπορεί να είναι ωφέλιμο για τα ζώα σας που υποφέρουν από τέτοια προβλήματα υγείας.

Κάποια φυσική φροντίδα κοτόπουλου μπορεί να ωφελήσει τα ζώα σας

Μελέτη: Πανεπιστήμιο του Bari’Aldo Moro

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Bari’Aldo Moro στην Ιταλία αποφάσισαν να ενσωματώσουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) στα γεύματα των ωοπαραγωγών ορνίθων για να δουν αν θα επηρεάσει την ποιότητα των αυγών με βάση τα ευρήματα προηγούμενων μελετών και το γεγονός ότι οι πολυφαινόλες στο Το EVOO προσφέρει προστασία από καρδιακές παθήσεις.

Η μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις της συμπληρωματικής διατροφής για όρνιθες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) από δύο ξεχωριστές ποικιλίες ελιάς με ποικίλες περιεκτικότητες σε πολυφαινόλες στην ποιότητα των αυγών και στη χοληστερόλη του κρόκου αυγού. Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου 2015 του περιοδικού Lipids in Health and Disease.

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη, 150 ωοτόκες όρνιθες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και τους δόθηκε κανονικό σιτάρι και σόγιαλευρο για 10 εβδομάδες με τη μόνη παραλλαγή να είναι η πηγή λαδιού. Για τον έλεγχο ή την πρώτη ομάδα, όλες οι τροφές περιείχαν 2,5 τοις εκατό λάδι με τη μορφή ηλιελαίου. για τη δεύτερη ομάδα, EVOO από την ποικιλία Cima di Bitonto με χαμηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες 38 mg/kg. και για την τρίτη ομάδα ορνίθων, το EVOO από την ποικιλία Coratina με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες 254 mg/kg.

Και στις τρεις ομάδες ορνίθων, ο ρυθμός ωοτοκίας, το βάρος του αυγού και η ποιότητα του κελύφους του αυγού ήταν συγκρίσιμα. Ωστόσο, ανακαλύφθηκε ότι ο αριθμός των πολυφαινολών στη ζωοτροφή είχε αντίκτυπο στη βαθμολογία χρώματος του κρόκου του αυγού, η οποία ήταν υψηλότερη σε αυγά από όρνιθες που τρέφονταν με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες EVOO και χαμηλότερη σε αυγά από κότες που τρέφονταν με ηλιέλαιο. Τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης κρόκου των αυγών που παρήχθησαν από όρνιθες που έλαβαν υψηλή πολυφαινόλη EVOO ήταν χαμηλότερα από εκείνα που παρήχθησαν από όρνιθες που τρέφονταν με χαμηλή πολυφαινόλη EVOO. Σε σύγκριση με τα επίπεδα χοληστερόλης στους κρόκους αυγών από την ομάδα ελέγχου, η συνολική περιεκτικότητα σε χοληστερόλη των κρόκων αυγών μειώθηκε κατά 6,74 τοις εκατό σε όρνιθες που έλαβαν υψηλή πολυφαινόλη EVOO και 4,04 τοις εκατό σε όρνιθες που τρέφονταν με χαμηλή πολυφαινόλη EVOO.

Υγιή ποικιλία αυγών κοτόπουλου

Επιπλέον, σε σύγκριση με τα συμβατικά αυγά, τα αυγά από την ομάδα EVOO υψηλής πολυφαινόλης εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών οξέων, υψηλότερα επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και ανώτερη αναλογία κορεσμένων προς ακόρεστα λιπαρά οξέα. Καθώς η ποσότητα πολυφαινόλης στη διατροφή αυξανόταν, ο δείκτης αθηρογένεσης μειώθηκε επίσης. ήταν 0,77 στους κρόκους των αυγών των ορνίθων που τρέφονταν με δίαιτα EVOO με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, 0,86 στους κρόκους των αυγών κοτόπουλων που τρέφονταν με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες EVOO και 1,09 στην ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ότι η παροχή στις ωοτόκες όρνιθες με δίαιτα πλούσια σε EVOO πλούσια σε πολυφαινόλες μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή αυγών που είναι χαμηλότερα σε χοληστερόλη και έχουν καλύτερο προφίλ λιπαρών οξέων από τα τυπικά αυγά. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τέτοια πιο υγιεινά αυγά μπορεί να είναι επωφελής για την υγεία των ανθρώπων.

Συνοπτικά, η συνεχής χρήση ελαιολάδου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία διατροφικών και υγειονομικών παθήσεων. Επιπλέον, έχει πιθανές εφαρμογές ως αντιφλεγμονώδης, αντικαρκινικός, αντιβακτηριακός, ηπατοπροστατευτικός, νεροπροστατευτικός και αντινευροεκφυλιστικός παράγοντας. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των βιολογικών δράσεων του ελαιολάδου και των χημικών ουσιών που λαμβάνονται από αυτό στα πουλερικά για την ενίσχυση της υγείας των πτηνών και την παραγωγή πλουσιότερων προϊόντων.

Bir cevap yazın