Zoleo Satellite Communicator Review - Lotsafreshair

Zoleo Satellite Communicator Review – Lotsafreshair

Βγάζοντας το μήνυμα

Εκεί που ζω στα Blue Mountains, (όπου προς μεγάλη απογοήτευση των ντόπιων, θεωρείται μέρος του Greater Sydney), δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να πέσει η κάλυψη από κινητά ακόμη και στις πιο δημοφιλείς διαδρομές και μονοπάτια για πεζοπορία σε θάμνους.

Η κοινή χρήση/εκδημοκρατισμός πληροφοριών στο Διαδίκτυο σημαίνει ότι τόσοι περισσότεροι από εμάς βρίσκουμε μέρη να πάνε, αλλά πρέπει επίσης να σκεφτούμε τι είναι η «υπεύθυνη» περιπέτεια. Υπεύθυνοι απέναντι στη γη, στους αγαπημένους μας και στην κοινότητα. Και αν αναλογιστούμε κοινότητα καθώς συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και εκείνων που μπορεί να χρειαστεί να έρθουν και να μου δώσουν ένα χέρι εάν κάτι πάει στραβά στο θάμνο, τότε είναι απολύτως απαραίτητο να φέρω κάποια μορφή συσκευής δορυφορικής επικοινωνίας.

Zoleo βαθιά στο Εθνικό Πάρκο Wollemi

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι:

1. Personal Locator Beacons (PLB)

Ένα κουμπί, μια δουλειά, μονόδρομη επικοινωνία = SOS, που χρησιμοποιεί το μη κερδοσκοπικό, παγκόσμιο ανθρωπιστικό Σύστημα Cospas-Sarsat (αποτελούμενοι από GPS, Galileo και GLONASS – αυτοί είναι δορυφόροι Mid Earth Orbit «MEO» και άλλοι) για άμεση επικοινωνία με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως η AMSA στην Αυστραλία. και

2. Φορητοί δορυφορικοί επικοινωνητές

Οπως Zoleo, Garmin InReach/Messenger ή ACR Bivy Stick, που επικοινωνούν στο δίκτυο Iridium ή συσκευές SPOT που χρησιμοποιούν το δίκτυο Global Star. Όλα αυτά βρίσκονται σε Low Earth Orbit 'LEO'. Όταν ενεργοποιείται το SOS από αυτές τις συσκευές, λαμβάνεται μέσω ενός τηλεφωνικού κέντρου έκτακτης ανάγκης τρίτου μέρους 24/7 (συνήθως στις ΗΠΑ) και αναμεταδίδεται στο σχετικό τοπικό κέντρο επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης, όπως το AMSA (Αυστραλιανή Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας) στην Καμπέρα.

Εκτός από τη χρήση διαφορετικών δορυφορικών δικτύων, η κύρια διαφορά για εμάς ως καταναλωτές, είναι ότι οι συσκευές όπως Zoleo, μας επιτρέπει να επικοινωνούμε αμφίδρομα με φίλους, οικογένεια ή υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε από το, “Γεια, παίρνω μια μπάλα, θα μείνω άλλο ένα βράδυ εδώ έξω” ή “Δύσκολο έδαφος, πολύ αργό και αργά. ETA στα αυτοκίνητα 11 μ.μ. Ολα καλά.” Σε κρίσιμες ιατρικές πληροφορίες ή πληροφορίες διάσωσης όπως:

«Ο Νταν δάγκωσε φίδι στις 14.35. Εφαρμόστηκε επίδεσμος και ακίνητος. Ναυτία, ήπιο παραλήρημα, πονοκέφαλος. Πλησιάζει καταιγίδα, χτισμένο καταφύγιο.»

Οι δορυφορικές επικοινωνίες διπλής κατεύθυνσης επιτρέπουν την κοινή χρήση λεπτομερειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Zoleo (διασκεδαστικό γεγονός: το όνομα προέρχεται από το δορυφορικό σύστημα LEO) είναι ένα απλό στη χρήση gadget 150 γραμμαρίων, ανθεκτικό στο νερό και τους κραδασμούς που μπορεί να κάνει αυτό και πολλά άλλα.

Διαβάστε περισσότερα  Sea to Summit Sleep System Gear Review

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομο για βασικές επικοινωνίες όπως η αποστολή SOS σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέσω του κέντρου έκτακτης ανάγκης Global Rescue 24/7 ή με ένα πάτημα.Είμαι εντάξει», στο προ-προγραμματισμένο άτομο επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης.

Κάθε μήνυμα περιλαμβάνει αυτόματα τις συντεταγμένες γεωγραφικού πλάτους και μήκους και έναν σύνδεσμο για να δουν οι παραλήπτες την τοποθεσία σας στον Open Street Map.

Η πλήρης ικανότητα επιτυγχάνεται όταν συνδυάζεται με ένα smartphone [image: M.Cairn-Duff]

Εφαρμογή για smartphone

Όταν συνδύασα τη συσκευή με την εφαρμογή Zoleo για smartphone, εκτίμησα πραγματικά το πλήρες φάσμα του τι μπορεί να κάνει αυτό το κιτ με την παλάμη του χεριού σας. Ευτυχώς, δεν επιβαρύνεται με ένα σωρό λειτουργίες που δεν θέλετε – όπως η σύνδεση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι έξυπνοι άνθρωποι πίσω από αυτό (αυστραλιανή εταιρεία Beam Communications και η Roadpost στον Καναδά) έχουν δημιουργήσει ένα gadget Goldilocks με τον τέλειο αριθμό λειτουργιών –όχι πολύ λίγες και όχι πάρα πολλές– και ως εκ τούτου, είναι σωστό.

Απλή ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω της εφαρμογής smartphone

Αρχική εγκατάσταση

Έξω από το κουτί, η ρύθμιση του λογαριασμού μέσω του myzoleo.com ήταν απλή και έχετε προχωρήσει στην προσθήκη της συσκευής σας, στην επιλογή του μηνιαίου σας προγράμματος, στον ορισμό των επαφών σας SOS και Check-in (μπορεί να είναι διαφορετικές) και προσθέτοντας επιπλέον λειτουργίες όπως το Location Share+*.

Εδώ επιλέγετε τη διεύθυνση email @zoleo.com και σας εκδίδεται ένας αριθμός κινητού Aussie, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS. Συμβουλή: Εάν οι επαφές έκτακτης ανάγκης σας έχουν αυτά τα στοιχεία, μπορούν να τα προωθήσουν στην τοπική Αστυνομία, ώστε να επιχειρήσουν να επικοινωνήσουν απευθείας μαζί σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτό είναι επιπλέον του διαρκούς καναλιού επικοινωνίας με το οποίο έχετε Παγκόσμια Διάσωση εάν ενεργοποιήσετε ένα SOS από την εφαρμογή.

Μπορείτε να στείλετε απλά μηνύματα «Είμαι εντάξει» (δωρεάν) από τη συσκευή καθώς και SOS.

Εμπειρία χρήστη

Η διεπαφή εφαρμογής, η οποία μιμείται τυπικές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως SMS, WhatsApp ή Messenger, είναι εξαιρετικά διαισθητική και εύκολη στη χρήση.

Διαβάστε περισσότερα  Todos Santos, The Quieter Side Of Baja and Los Cabos

Οι ενδείξεις οθόνης δείχνουν την κατάσταση της μπαταρίας (με εντυπωσιακές 200+ ώρες από χρόνο φόρτισης 2 ωρών) και οι ράβδοι που υποδεικνύουν τη δορυφορική κάλυψη είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής, βαθιά στην κοιλάδα Jamison, ήταν ενδιαφέρον να παρακολουθήσετε τις ράβδους κάλυψης να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν καθώς οι (αόρατοι κατά τη διάρκεια του φωτός της ημέρας) δορυφόροι LEO έκαναν ζουμ με περίπου 28.000 km/h (δηλαδή περίπου 7,8 km ανά δευτερόλεπτο) περίπου 2.000 km Πάνω από εμένα.

Ήταν εδώ που συνειδητοποίησα μόνο ένα από τα έξυπνα στο Zoleo: Ενώ μπορείτε να αλλάξετε το διάστημα μεταξύ όταν ελέγχει για μηνύματα (το είχα ρυθμίσει σε διαστήματα 12 λεπτών), αν εντοπίσει ότι δεν υπάρχουν δορυφόροι παραπάνω, δεν θα μασήσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας προσπαθώντας συνεχώς να στείλει/λάβει. Μετά από λίγα λεπτά παρακολούθησης της οθόνης, είδα ξαφνικά να εμφανίζονται 3 γραμμές δορυφόρου και αμέσως, το Zoleo άρχισε να στέλνει/λαμβάνει, παρόλο που τα 12 λεπτά δεν είχαν τελειώσει. Εξυπνος.

WIFI, Κινητό ή Σαβ – σας καλύπτουν

Το Zoleo όχι μόνο δεν μασάει μπαταρία, αλλά λειτουργεί επίσης έξυπνα για να μην μασάει $$. Όταν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή, εναλλάσσεται απρόσκοπτα μεταξύ διαθέσιμου WIFI, δικτύου κινητής τηλεφωνίας ή δορυφόρου, για αποστολή/λήψη μέσω δορυφόρου ως τελευταία λύση. Αυτό σημαίνει ότι αν είμαι στη βασική συνδρομή (32$/μήνα, 25 περιλαμβανόμενα SMS, 65c κάθε επιπλέον**), δεν χάνω ένα δορυφορικό μήνυμα σε κάτι που θα μπορούσε να είχε σταλεί με SMS.

Θα θέλατε τριμμένη φρυγανιά* με αυτό;

Η δυνατότητα προσθήκης πατατών σε μια συνδρομή Zoleo είναι η επιλογή προσθήκης των Location Share+ χαρακτηριστικό για 7,95 $ το μήνα. Εάν οι επαφές σας έχουν εγκατεστημένη την εφαρμογή Zoleo, μπορούν να ακολουθήσουν αναπληρωματικά, ως ο ταξιδιώτης στην πολυθρόνα στις περιπέτειές σας. Αυτό είναι ιδανικό για νευρικούς γονείς (ή διευθυντές) σχολείων ή ομάδων προσκόπων.

Το Breadcrumbs παρέχει επίσης την ικανότητα «δεν έχει αναφερθεί κίνηση από τότε». Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό για σόλο τυχοδιώκτες.

Καιρός

Σε μεγαλύτερα ταξίδια, η δυνατότητα πρόσβασης στις μετεωρολογικές προβλέψεις μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ μιας εξαιρετικής εμπειρίας και μιας αρκετά συνηθισμένης εμπειρίας. Η λήψη μιας ενημερωμένης πρόβλεψης 4 ημερών (για την τοποθεσία σας ή διαφορετική) είναι τόσο εύκολη όσο το πάτημα του εικονιδίου του cloud στην εφαρμογή. Αυτό περιλαμβάνεται στα μηνιαία προγράμματα και μετράει ως SMS.

Διαβάστε περισσότερα  Todos Santos, The Quieter Side Of Baja and Los Cabos

Κάλυψη

Όλες οι δορυφορικές επικοινωνίες χρειάζονται μια καθαρή θέα στον ουρανό – και όσο πιο ανοιχτό έδαφος – τόσο το καλύτερο. Εάν βρίσκεστε σε ένα στενό φαράγγι ή φαράγγι, με μόνο μια σχισμή του ουρανού από πάνω σας, σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερος χρόνος για εκείνους τους δορυφόρους που κάνουν ζουμ να βρίσκονται από πάνω σας και λαμβάνουν το μήνυμά σας. Μπορεί να το πάρει τελικά, αλλά θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο.

Προσωπικά, έχω διαπιστώσει ότι το Iridium είναι πιο αποτελεσματικό από το GlobalStar και αυτό θα επηρεάσει την επιλογή του δορυφορικού συστήματος επικοινωνίας στο μέλλον, ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι φέρω και PLB. Αυτή είναι μια προσωπική επιλογή.

Κόστος

Στο 320 $ – 345 AUD** + μηνιαία συνδρομή 32 $, 55 $ ή 80 $ – (σημ.: όλα τα προγράμματα περιλαμβάνουν απεριόριστο check-in και ειδοποιήσεις SOS) έναντι 540 $ Garmin InReach Mini 2 ή 470 $ Garmin Messenger/ACR Bivy, το Zoleo βρίσκεται πάνω από τους ανταγωνιστές του ως αξιόπιστο , απλή, δορυφορική επικοινωνία.

**Τιμή από τον Ιανουάριο του 2023.

Αγορά Zoleo εδώ.

Μια συντομότερη έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Περιοδικό Great Walks. Αφού δοκίμασα το Zoleo για αυτήν την αναθεώρηση, συμφώνησα να έρθω μαζί του Zoleo ως πρέσβης. Μπορείτε να αγοράσετε το χρόνο μου, αλλά δεν μπορείτε να αγοράσετε τη γνώμη μου. Αυτή η ανάρτηση περιλαμβάνει συνδέσμους συνεργατών από τους οποίους μπορεί να κερδίσω μια μικρή προμήθεια, ενώ εσείς δεν πληρώνετε περισσότερα… win-win.

Τα φώτα και ο ήχος σάς ειδοποιούν για την κατάσταση [Image: M.Cairn-Duff]