Στο Colorful HCCC Show, ο κεραμιστής Gabo Martinez γιορτάζει την προϊσπανική κληρονομιά

4
Στο Colorful HCCC Show, ο κεραμιστής Gabo Martinez γιορτάζει την προϊσπανική κληρονομιά

Του Chis Becker

Το XOCHITLALPAN ΕΙΝΑΙ ΤΟ Nahuatl λέξη για «Η χώρα των λουλουδιών». Αυτή η γη είναι ένας μυθικός μετακόσμος αιώνιων λουλουδιών και χαράς που περιγράφεται στην προϊσπανική και μετέπειτα αποικιακή ποιητική παράδοση των Αζτέκων/Μεξικών, γνωστή ως Στο Xochitl Στο Cuicatl (Λουλούδι και Τραγούδι). Είναι επίσης ο υποβλητικός τίτλος της έκθεσης της καλλιτέχνιδας Gabo Martinez με έδρα το San Marcos στο Houston Centre for Contemporary Craft, μια πολύχρωμη, καθηλωτική εγκατάσταση στην μπροστινή γκαλερί του μουσείου με κεραμικά και μεγάλης κλίμακας εκτυπώσεις εμπνευσμένες από τις ιθαγενείς ρίζες της, καθώς και από εικόνες. βγαλμένο από την προφορική παράδοση των Λουλουδιστών. Είναι μια παράσταση όπου οι εκτυπώσεις από το δάπεδο μέχρι την οροφή ακτινοβολούν με όλα τα χρώματα της φύσης μια ηλιόλουστη μέρα και η κεραμική απλά τραγουδά.

Γεννημένη στο Guanajuato του Μεξικού, η Martinez ταξίδευε πέρα ​​δώθε από το Τέξας στο Tarimoro ως παιδί και οι αναμνήσεις της από την ισπανική αρχιτεκτονική αποστολής της πόλης και τα πολύχρωμα σπίτια από τερακότα με λουλούδια σε κάθε αίθριο συνεχίζουν να εμπνέουν τη δουλειά της. Τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα αυτών των σπιτιών ήταν κατασκευασμένα από κόκκινη λάσπη (κόκκινος πηλός), που προερχόταν από τοπικά ορυχεία, και τα αγγεία, οι τεφροδόχοι και τα κύπελλα του Martinez δημιουργήθηκαν με αυτόν τον ίδιο τύπο πηλού. Χρησιμοποιώντας τόσο προγονικές όσο και σύγχρονες κεραμικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων χυδαία φράσηστο οποίο μετά την εφαρμογή πολλαπλών στρώσεων η επιφάνεια χαράσσεται για να αποκαλύψει τα χρώματα που κάνουν αντίθεση από κάτω, η Martinez δημιούργησε ένα όμορφο έργο που τιμά και μοιράζεται την ιστορία και τις αφηγήσεις που έχει αποκαλύψει.

Σε προβολή ταυτόχρονα με Η Χώρα των Λουλουδιών είναι Ζεστό Σπίτι, μια συλλογή από μικρές, χειροποίητες δημιουργίες από δαντέλα και μπομπίνα και εγκαταστάσεις ηλεκτροφωταύγειας σύρματος από τη γεννημένη και μεγαλωμένη στο Τελ Αβίβ καλλιτέχνη ινών Layla Klinger (αυτοί/αυτοί). Όπως και ο Martinez, η πρακτική τους είναι βαθιά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό και την ιστορία των προγόνων, συγκεκριμένα με την εβραϊκή κληρονομιά και την ανατροφή του Klinger.

Και οι δύο εκπομπές θα προβληθούν έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Bir cevap yazın