Πόσα αυγά γεννούν τα κοτόπουλα με την πάροδο του χρόνου;

1
Πόσα αυγά γεννούν τα κοτόπουλα με την πάροδο του χρόνου;

Από αφράτους νεοσσούς μέχρι συντρόφους στην αυλή, τα κοτόπουλα έχουν αιχμαλωτίσει το ανθρώπινο ενδιαφέρον για αιώνες. Αυτά τα αξιοσημείωτα πλάσματα, γνωστά για το ρεφρέν τους και τα κωμικά τους βλαστάρια, προσφέρουν κάτι περισσότερο από απλή ψυχαγωγία. Ενώ χρησιμεύουν ως υγιεινή επιλογή κρέατος για τον άνθρωπο, τα κοτόπουλα είναι επίσης πρωταθλητές της φύσης στην ωοτοκία. Αυτά τα πουλερικά μας παρέχουν από καιρό μια σταθερή προσφορά οβάλ πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που κοσμούν τα τραπέζια πρωινού μας και εμπνέουν τη γαστρονομική δημιουργικότητα. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα αυγά μπορεί να γεννήσει ένα κοτόπουλο κατά τη διάρκεια της ζωής του; Και ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των αυγών που μπορεί να γεννήσει ένα κοτόπουλο; Μάθετε τα πάντα για αυτό σε αυτό το άρθρο.

Πόσα αυγά μπορεί να γεννήσει ένα κοτόπουλο στη διάρκεια της ζωής του;

κοτόπουλο-φωλιά-με-αυγά

Διάφοροι παράγοντες όπως η φυλή, η τροφή, το περιβάλλον και η διάρκεια ζωής επηρεάζουν την παραγωγή αυγών του κοτόπουλου κατά τη διάρκεια της ζωής του. Συνήθως, τα δύο ή τρία πρώτα χρόνια είναι τα πιο παραγωγικά χρόνια για τις ωοπαραγωγικές όρνιθες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια υψηλής παραγωγής, καλοθρεμμένη κότα της αυλής μπορεί να γεννήσει περίπου 250 αυγά ετησίως. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παραγωγή αυγών μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η φυλή, η στέγαση, ο καιρός, η διαχείριση, το φορτίο παρασίτων και η διατροφή.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν κατά μέσο όρο 276 αυγά ετησίως ανά κότα. Στην Αυστραλία, οι μικρές κότες φάρμας μπορούν να παράγουν περίπου τέσσερα έως πέντε αυγά την εβδομάδα, συνολικά περίπου 200 αυγά ετησίως. Οι καναδικές κότες με μπαταρία υπολογίζεται ότι γεννούν αυγά σε επτά στις οκτώ ημέρες, με αποτέλεσμα περίπου 320 αυγά ετησίως.

Ενώ τα εμπορικά σμήνη συχνά θανατώνονται όταν οι κότες σταματούν να γεννούν ή η παραγωγικότητά τους μειώνεται σημαντικά, τα κοτόπουλα της αυλής μπορεί να συνεχίσουν να γεννούν αυγά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως η Βικτόρια, μια βρετανική κότα που γέννησε δύο αυγά σε ηλικία 17 ετών, αποδεικνύουν ότι μεμονωμένα κοτόπουλα μπορούν να αψηφούν τον κανόνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρχαν αναφορές για μακρόβιες κότες, όπως η Cornell Endurance και η Cecilia, που γέννησαν πάνω από χίλια αυγά στη διάρκεια της ζωής τους.

Όσον αφορά τη διάρκεια της ωοτοκίας, οι περισσότερες ωοτόκες όρνιθες φτάνουν στο μέγιστο της παραγωγής τους περίπου στην ηλικία των 30 εβδομάδων, εντός του πρώτου έτους τους. Το μέγεθος των αυγών μπορεί να ξεκινά από μικρό και σταδιακά να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς οι κότες γερνούν, ο αριθμός των αυγών θα μειωθεί σταδιακά και μέχρι το δεύτερο έτος, μπορεί να γεννούν περίπου το 80 τοις εκατό της παραγωγής τους πρώτου έτους. Κατά το τρίτο και τέταρτο έτος, η εκτιμώμενη παραγωγή πέφτει σε περίπου 70 τοις εκατό και 60 τοις εκατό, αντίστοιχα. Μέχρι το έβδομο έτος, οι κότες θα γεννούν μόνο το 35% της παραγωγής του πρώτου έτους.

Καθώς οι κότες επιβραδύνουν την παραγωγή γύρω στα 6-7 χρόνια, η συνταξιοδότηση ακολουθεί λίγο μετά. Πολλές ωοτόκες όρνιθες μπορούν να ζήσουν για αρκετά ακόμη χρόνια, με μέσο προσδόκιμο ζωής μεταξύ 8 και 10 ετών.

Πόσα αυγά γεννά ένα κοτόπουλο κάθε μέρα;

κοντινό πλάνο-μάζεμα-ένα-αυγό-στο-κοτέτσι-υγιεινό-βιολογικό-τρόπος ζωής

Ο αριθμός των αυγών που γεννά μια κότα κάθε μέρα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ενώ συνήθως πιστεύεται ότι οι κότες γεννούν ένα αυγό την ημέρα, η πραγματικότητα είναι πιο διαφοροποιημένη. Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου ωοτοκίας τους, η οποία τυπικά εκτείνεται από την ηλικία περίπου 20 εβδομάδων έως την ηλικία των 78 εβδομάδων, οι κότες μπορούν να παράγουν περίπου 300 αυγά ετησίως. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν είναι ημερήσιος μέσος όρος αλλά ετήσια εκτίμηση, καθώς οι κότες βιώνουν διαλείπουσες περιόδους ανάπαυσης στον κύκλο ωοπαραγωγής τους.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την παραγωγή αυγών στις κότες. Μια κότα χρειάζεται επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, καθώς χρειάζονται περίπου 4 γραμμάρια ασβεστίου για να παραχθεί ένα μόνο αυγό. Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ωοτοκίας της κότας. Επίσης, οι κότες μπορεί να υποστούν μια περίοδο τήξης, συνήθως γύρω στην ηλικία των 18 μηνών, κατά την οποία η ωοτοκία τους μπορεί προσωρινά να επιβραδυνθεί.

Ενώ χρειάζονται περίπου 24 έως 26 ώρες για να σχηματιστεί ένα αυγό, μια κότα δεν ξεκινά πάντα αμέσως έναν νέο κύκλο ωοτοκίας μετά την ωοτοκία. Η ευαισθησία του αναπαραγωγικού συστήματος μιας κότας στην έκθεση στο φως παίζει ρόλο στον καθορισμό του χρόνου ωοτοκίας. Ως αποτέλεσμα, μια κότα μπορεί περιστασιακά να παραλείπει μια μέρα ή περισσότερο πριν γεννήσει ένα άλλο αυγό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεαρές κότες, κατά τη φάση της ωρίμανσης τους, μπορεί περιστασιακά να γεννούν δύο αυγά την ημέρα ή να παράγουν αυγά με διπλούς κρόκους. Ωστόσο, αυτό είναι σχετικά σπάνιο και γίνεται λιγότερο κοινό καθώς το κοτόπουλο ωριμάζει. Γενικά, τα ώριμα κοτόπουλα μπορούν να γεννούν το πολύ ένα αυγό την ημέρα.

Ενώ είναι θεωρητικά δυνατό για ένα κοτόπουλο να γεννά δύο αυγά την ημέρα, είναι πολύ απίθανο μια κότα να γεννά συνεχώς περισσότερα από ένα αυγά καθημερινά. Η λήψη τριών αυγών από ένα μόνο κοτόπουλο σε μια μέρα είναι αδύνατο – και αν το βρήκατε, έχετε να κάνετε κάποια έρευνα. Μπορεί να έχετε έναν «κόκορα» που είναι στην πραγματικότητα κότα. Ή ίσως ένα μέλος της οικογένειας σας έκανε μια φάρσα, ή απλά ξεχάσατε να μαζέψετε αυγά την προηγούμενη μέρα, ή χάσατε ένα. Επίσης, η κότα σας μπορεί να έχει γεννήσει ένα αυγό μετά τη συλλογή σας. Ενώ δύο αυγά από ένα κοτόπουλο είναι σπάνια, τρία δεν είναι δυνατά.

Γιατί χρειάζεται μία μέρα για να γεννηθεί ένα αυγό;

Η διαδικασία της ωοτοκίας είναι ένα αξιοσημείωτο και περίπλοκο ταξίδι που διαρκεί περίπου 24 ώρες για να ολοκληρωθεί, με το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτός ο χρόνος είναι απαραίτητος για το σχηματισμό ενός ισχυρού κελύφους από ασβέστιο, το οποίο προστατεύει τον ευαίσθητο κρόκο μέσα από τα βακτήρια.

Η διαδικασία ωοτοκίας ξεκινά όταν μια κότα απελευθερώνει έναν κρόκο από την ωοθήκη της. Η αριστερή ωοθήκη, η μόνη λειτουργική στις κότες, περιέχει ωοθυλάκια διαφόρων μεγεθών και ωριμότητας. Μόλις ωριμάσει ένα ωοθυλάκιο, μετατρέπεται σε κρόκο ή βιτέλλο, το οποίο ταξιδεύει από την ωοθήκη προς τον ωαγωγό. Παρόμοια με τα ανθρώπινα θηλυκά, οι θηλυκοί νεοσσοί γεννιούνται με όλους τους κρόκους, ή τα ωάρια, στις ωοθήκες τους. Καθώς ο μοναδικός κρόκος εισέρχεται στην αναπαραγωγική οδό, κλώνοι λευκής πρωτεΐνης τυλίγονται γύρω του, σχηματίζοντας το ασπράδι του αυγού ή το λεύκωμα. Αυτή η περιστρεφόμενη κίνηση βοηθά να διατηρείται ο κρόκος στο κέντρο του αυγού. Στη συνέχεια προστίθεται διπλή μεμβράνη και σχηματίζεται το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα του αυγού.

Οι επόμενες 20 ώρες είναι αφιερωμένες στον σχηματισμό του κελύφους του αυγού. Για ένα γερό κέλυφος, μια κότα απαιτεί επαρκή επίπεδα ασβεστίου, όπως και οι άνθρωποι χρειάζονται ασβέστιο για γερά κόκαλα. Οι κότες λαμβάνουν ασβέστιο από τη διατροφή τους, αλλά οι κτηνοτρόφοι συχνά συμπληρώνουν την τροφή τους με πρόσθετες πηγές ασβεστίου, όπως θρυμματισμένα τσόφλια στρειδιών, για να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη αντοχή του κελύφους των αυγών. Εάν μια κότα δεν λαμβάνει αρκετό ασβέστιο, μπορεί να αντλήσει ασβέστιο από τα οστά της, παρόμοια με το πώς ένα ανθρώπινο έμβρυο λαμβάνει ασβέστιο από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τέλος, το ωάριο ταξιδεύει μέσω του ωαρίου στον κόλπο, με το μυτερό άκρο στραμμένο προς τα κάτω. Καθώς το αυγό βγαίνει από το σώμα της κότας, μια διαφανής επίστρωση που ονομάζεται «άνθιση» ή «επιδερμίδα» καλύπτει το κέλυφος, σφραγίζοντας τους χιλιάδες πόρους του κελύφους και προστατεύοντας το αυγό από εισβολή βακτηρίων. Το αυγό αναποδογυρίζει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, έτσι το πιο στρογγυλεμένο άκρο είναι προς τα κάτω, εξασφαλίζοντας μια ήπια προσγείωση στη φωλιά.

Παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή αυγών κότας

κοτόπουλα κατά το τάισμα

Μερικές φορές, τα κοτόπουλα υφίστανται μια αλλαγή στο σχέδιο ωοτοκίας τους. Την περασμένη εβδομάδα, τα κοτόπουλα σας μπορεί να γεννούσαν περίπου 5-7 αυγά την εβδομάδα, αλλά αυτή την εβδομάδα μπορεί να πάρετε μόνο δύο από όλα. Γιατί είναι έτσι?

Τα σύγχρονα κοτόπουλα διασταυρώνονται πλέον για να παράγουν μεγάλους όγκους αυγών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό ωοτοκίας ενός κοτόπουλου, όπως:

1. Ηλικία

Η παραγωγή αυγών μιας κότας είναι συνήθως υψηλότερη κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου ωοτοκίας της, η οποία είναι συνήθως μεταξύ 20 εβδομάδων (σημείο ωοτοκίας) και περίπου 78 εβδομάδων. Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής μιας κότας είναι όταν είναι πιο παραγωγική. Καθώς οι κότες μεγαλώνουν, η παραγωγή αυγών τους τείνει να μειώνεται. Ωστόσο, το βάρος των αυγών αυξάνεται ελαφρώς με την ηλικία.

2. Φυλή

Οι διαφορετικές ράτσες κοτόπουλου έχουν διαφορετικά επίπεδα ικανότητας ωοτοκίας. Εάν θέλετε να φροντίζετε τα κοτόπουλα ειδικά για την παραγωγή αυγών, πρέπει να προσέξετε τις ράτσες που γεννούν επιδέξια.

Ορισμένες ράτσες κοτόπουλου μπορούν να γεννήσουν 250 έως 300 αυγά το χρόνο υπό τις βέλτιστες συνθήκες, όπως:

 • Amerauca
 • Australorops
 • Ντέλαγουερ
 • Χρυσός Κομήτης
 • Leghorn
 • Κόκκινο του Νιού Χάμσαϊρ
 • Όρπινγκτονς
 • Rhode Island Red
 • Πλίμουθ Ροκ
 • ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
 • Σάσεξ

Άλλες ράτσες γεννούν λιγότερα αυγά – περίπου ένα την εβδομάδα – όπως το Cubalaya, το Phoenix, το Sultan και το Yokohama. Εν τω μεταξύ, φυλές θηραμάτων όπως το American Gamefowl και το Old English Game γεννούν περίπου 100 αυγά το χρόνο. Επίσης, υπάρχουν πουλιά επίδειξης που εκτρέφονται για την εμφάνισή τους και όχι για τα αυγά τους.

3. Διατροφή

Μια καλά ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη παραγωγή αυγών. Οι κότες χρειάζονται μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ασβέστιο για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη υγιών αυγών. Η ανεπαρκής διατροφή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή αυγών ή μικρότερου μεγέθους αυγά.

Μεταξύ των θρεπτικών συστατικών, η πρωτεΐνη είναι απολύτως απαραίτητη. Δεδομένου ότι τα αυγά είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνη, τα κοτόπουλα που δεν έχουν πρωτεΐνη θα γεννήσουν λιγότερα αυγά. Μόλις μια κότα φτάσει τις 20 εβδομάδες, θα πρέπει να τρέφεται με τροφή πρωτεΐνης 15-18% για βέλτιστη ωοτοκία. Το ασβέστιο είναι επίσης πολύ απαραίτητο και συχνά συμπληρώνεται.

Για να βεβαιωθείτε ότι τα κοτόπουλα σας λαμβάνουν την καλύτερη διατροφή, αποφύγετε να ταΐζετε το πουλί σας με πολλές λιχουδιές, όπως υπολείμματα τραπεζιού και γρατσουνιές. Εάν τα χορτάσετε, δεν θα τρώνε τόσο πολύ από την πλούσια σε πρωτεΐνες τροφή τους, επομένως η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης μειώνεται.

4. Φωτισμός

Το αναπαραγωγικό σύστημα των ορνίθων επηρεάζεται από την ποσότητα φωτός που λαμβάνουν. Είναι συνήθως πιο παραγωγικοί όταν εκτίθενται σε μεγαλύτερες περιόδους φωτός. Σε εμπορικά περιβάλλοντα, ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρατείνει τις ώρες της ημέρας και να τονώσει την παραγωγή αυγών. Ωστόσο, οι φυσικές διακυμάνσεις στο μήκος του φωτός της ημέρας κατά τη διάρκεια του έτους μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα μοτίβα ωοτοκίας μιας κότας.

5. Στρες

Οι στρεσογόνες συνθήκες, όπως ο συνωστισμός, η παρουσία αρπακτικών, οι ακραίες θερμοκρασίες ή οι ξαφνικές αλλαγές στο περιβάλλον, μπορούν να διαταράξουν τον αναπαραγωγικό κύκλο της κότας και να μειώσουν την παραγωγή αυγών. Η παροχή ενός ήρεμου και άνετου περιβάλλοντος για τις κότες είναι σημαντική για τη διατήρηση της συνεπούς παραγωγής αυγών. Επίσης, οι κότες είναι κοινωνικά ζώα και πρέπει να είναι καλά κοινωνικές με τις ομάδες τους για να επιτύχουν τη βέλτιστη ωοτοκία.

6. Υγεία και Ασθένειες

Προφανώς, όταν μια κότα είναι άρρωστη ή τραυματισμένη, δεν θα έχει τη μέγιστη παραγωγή αυγών, καθώς το σώμα της επικεντρώνεται στην ανάρρωση. Θέματα υγείας όπως εσωτερικά ή εξωτερικά παράσιτα, λοιμώξεις, διατροφικές ελλείψεις, αναπαραγωγικές διαταραχές ή ασθένειες μπορούν όλα να επηρεάσουν την ικανότητα της κότας να γεννά αυγά. Οι τακτικοί υγειονομικοί έλεγχοι και η κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της βέλτιστης παραγωγής αυγών.

7. Πολλά

Το λιώσιμο είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία οι κότες ρίχνουν τα φτερά τους και μεγαλώνουν νέα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που συνήθως συμβαίνει μετά το πρώτο έτος ωοτοκίας, οι κότες σταματούν προσωρινά ή μειώνουν την παραγωγή αυγών ενώ εκτρέπουν την ενέργειά τους προς την εκ νέου ανάπτυξη των φτερών. Το λιώσιμο μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, επηρεάζοντας τη συνολική παραγωγή αυγών.

8. Εποχιακές Παραλλαγές

Οι κότες ανταποκρίνονται φυσικά στις αλλαγές στη διάρκεια του φωτός της ημέρας και στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η εποχή μπορεί να επηρεάσει την ωοτοκία τους, κάτι που μπορεί να ενισχύσει ή να μειώσει την ωοτοκία. Τυπικά, οι κότες γεννούν περισσότερο την περίοδο της άνοιξης. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αυγών τείνει να μειώνεται κατά τις μικρότερες ημέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Καθώς οι μέρες γίνονται μικρότερες, η έλλειψη ηλιακού φωτός μειώνει τα επίπεδα ορμονών και η παραγωγή αυγών επιβραδύνεται σημαντικά.

Σημειώστε ότι, ενώ αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή αυγών μιας κότας, μπορεί επίσης να εμφανιστούν μεμονωμένες παραλλαγές μεταξύ των ορνίθων. Ορισμένες κότες μπορεί φυσικά να είναι πιο παραγωγικές στρώσεις από άλλες, ανεξάρτητα από εξωτερικούς παράγοντες.

συμπέρασμα

Χρειάζεται πάνω από μία ημέρα για να σχηματιστεί ένα αυγό, έτσι οι ράτσες κοτόπουλου με την καλύτερη ωοτοκία μπορούν να γεννούν περίπου 5-6 αυγά την εβδομάδα στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους. Ο αριθμός των αυγών που γεννούν μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και οι περισσότερες κότες σταματούν να γεννούν αυγά σε ηλικία περίπου επτά ετών.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή αυγών κότας και αυτό εναπόκειται στους εκτροφείς πουλερικών και στους κηπουρούς να το καταλάβουν. Η ηλικία, η φυλή, η διατροφή, ο φωτισμός, το άγχος, η υγεία, οι εποχιακές παραλλαγές και το τήξη παίζουν ρόλο στον καθορισμό της ποσότητας και της συνέπειας της παραγωγής αυγών.

Bir cevap yazın