Πρέπει να καθαρίσετε τα αυγά κοτόπουλου αφού τα μαζέψετε;

1
Πρέπει να καθαρίσετε τα αυγά κοτόπουλου αφού τα μαζέψετε;

Μπορεί να φαίνεται λογικό να πλένετε ή να ξεπλένετε τα αυγά που συλλέγετε από το κοτέτσι σας όταν τα φέρνετε σε εσωτερικό χώρο, ειδικά επειδή συχνά πλένουμε προϊόντα από τους λαχανόκηπους μας.

Και λαμβάνοντας υπόψη από πού προέρχονται, η κοινή λογική υποδηλώνει ότι τα αυγά πρέπει να πλένονται. Ωστόσο, αν μας ρωτήσετε, «Πρέπει να πλύνω τα φρέσκα αυγά μου;» Η σύντομη απάντησή μας θα ήταν «Όχι». Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το πλύσιμο των αυγών έχει περισσότερα από όσα νομίζετε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τον λόγο.

Γιατί δεν χρειάζεται να πλένουμε τα αυγά

κινηματογράφηση σε πρώτο πλάνο-ομάδα-ακατέργαστη-αυγά-βάζω-σε-ξύλο-ξύλο

Όταν μια κότα γεννά ένα αυγό, επικαλύπτει το κέλυφος με ένα προστατευτικό στρώμα που ονομάζεται «άνθιση αυγών». Αυτό το στρώμα, επιστημονικά γνωστό ως επιδερμίδα του αυγού, αποτελείται από πρωτεΐνη και προστατεύει από τα βακτήρια. Διατηρεί το ωάριο ασφαλές από μολύνσεις και το βοηθά να παραμείνει φρέσκο ​​για περισσότερο, είτε είναι γονιμοποιημένο είτε όχι.

Ωστόσο, τα κελύφη των αυγών είναι πορώδη, επομένως το πλύσιμο των αυγών αφαιρεί αυτή την προστατευτική επίστρωση, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε αλλοίωση, ειδικά εάν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι δύσκολο για τα βακτήρια να εισχωρήσουν μέσα σε ένα ξηρό αυγό, αλλά το πλύσιμο του αυγού αφαιρεί την άνθηση και καλεί τα βακτήρια να τραβήξουν μέσα στο αυγό. Επίσης, το πλύσιμο των αυγών σε δροσερό νερό δημιουργεί ένα κενό που τραβάει τα ανεπιθύμητα βακτήρια μέσα ακόμα πιο γρήγορα.

Στην εμπορική βιομηχανία αυγών, τα αυγά πλένονται και παστεριώνονται. Η παστερίωση περιλαμβάνει την ταχεία θέρμανση των αυγών σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για να σκοτωθούν τα βακτήρια. Αυτή η διαδικασία επιβάλλεται από το USDA για όλα τα προϊόντα αυγών που πωλούνται στο εμπόριο στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η παστερίωση δεν παρέχει μακροπρόθεσμη προστασία από τη μόλυνση.

Για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των τροφίμων, είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα πλυμένα αυγά στο ψυγείο, είτε παστεριωμένα είτε όχι, και είτε τα αγοράσατε από κατάστημα είτε τα μεγαλώσατε στο σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνονται επιπλέον προφυλάξεις όσον αφορά την αποθήκευση αυγών. Σε άλλα μέρη του κόσμου, είναι συνηθισμένο να αποθηκεύονται τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, ακόμη και σε παντοπωλεία.

Πώς να μαζέψετε φρέσκα και καθαρά αυγά

ένας-άνθρωπος-συλλέγει-αυγά-στο-δίσκο-σε-ένα-μικρό-βιολογικό αγρόκτημα

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε τα αυγά σας, πρέπει να τα μαζέψετε. Ακολουθούν μερικές απλές προμήθειες και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε με επιτυχία κοτόπουλα, ειδικά όταν έχετε να κάνετε με γενναίες κότες που αναλαμβάνουν την ευθύνη των αυγών. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα αυγά που συλλέγετε είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα και καθαρά, μειώνοντας την ανάγκη για εκτεταμένο καθαρισμό αργότερα.

Αρχικά, προσπαθήστε να μαζέψετε τα αυγά όσο πιο νωρίς μπορείτε την ημέρα ή μόλις παρατηρήσετε ότι έχουν γεννηθεί. Η έγκαιρη συλλογή τους βοηθά να διατηρηθούν φρέσκα. Συγκεντρώστε αυγά κοτόπουλου δύο ή τρεις φορές την ημέρα για να διατηρήσετε την καθαρότητά τους, αν είναι δυνατόν. Το USDA επιβάλλει αυτή τη διαδικασία για να αποτρέψει τα αυγά ή μια κότα να κάθονται συνεχώς πάνω τους, γνωστή ως ωοτοκία. Το να αφήνετε τα αυγά όλη τη νύχτα σε κουτιά φωλιάς οδηγεί συχνά σε λερωμένα ή σπασμένα αυγά. Μερικές κότες μπορεί ακόμη και να κουρνιάζουν στις άκρες ή μέσα στα κουτιά, με αποτέλεσμα να πατήσουν ή να κάνουν κακάο πάνω στα αυγά. Η απώλεια μιας ημέρας συλλογής αυγών συνήθως οδηγεί σε περισσότερη δουλειά.

Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή είναι να βεβαιωθείτε ότι τα κουτιά φωλιάς είναι καλά επενδεδυμένα με ροκανίδια ή καλαμάκια. Εάν εντοπίσετε κόκκους στα κουτιά της φωλιάς κατά τη συλλογή των αυγών, καθαρίστε τα καλά και αντικαταστήστε τα κλινοσκεπάσματα. Ομοίως, εάν μια κότα έχει σπάσει ένα αυγό, καθαρίστε εντελώς το χάος και αφαιρέστε τυχόν βρεγμένα ή λερωμένα κλινοσκεπάσματα. Η τακτική φροντίδα των κουτιών φωλιάς ενθαρρύνει τις κότες να γεννούν τα αυγά τους σε αυτά.

Τι να κάνετε με τα βρώμικα αυγά

βρώμικα-άσπρα-αυγά

Αλλά παρόλο που μαζεύετε τα αυγά εγκαίρως και διασφαλίζετε ότι τα κουτιά φωλιάς τους είναι καθαρά, η ζωή συμβαίνει και περιστασιακά θα καταλήγετε με βρώμικα αυγά καλυμμένα με λάσπη ή κοτόπουλα. Αυτά τα αυγά θα χρειάζονταν οπωσδήποτε καθαρισμό για να μην αρρωστήσουν η οικογένειά σας και οι πελάτες σας (αν πουλάτε τα αυγά). Για να μην αναφέρουμε, σε κανέναν δεν αρέσει ένα χαρτοκιβώτιο αυγών με κομμάτια λάσπης, κακά και φτερά κολλημένα πάνω τους.

Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι καθαρισμού των αυγών: στεγνό καθάρισμα και υγρό καθάρισμα.

1. Στεγνό καθάρισμα

Αντί να ξεπλένετε τα βρώμικα αυγά, αφαιρέστε απαλά τα υπολείμματα τρίβοντάς τα με ένα τραχύ πανί, λεπτό γυαλόχαρτο, χαρτοπετσέτα ή νύχι. Αυτή η μέθοδος βοηθά να απαλλαγούμε από το τσόφλι διατηρώντας παράλληλα την προστατευτική άνθιση στο κέλυφος του αυγού.

2. Υγρός καθαρισμός

Ενδέχεται να απαιτείται υγρός καθαρισμός εάν τα αυγά είναι πολύ λερωμένα ή έχουν κολλήσει ο κρόκος στα τσόφλια. Για να πλύνετε τα αυγά, κρατήστε τα κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό βρύσης. Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι πιο ζεστό από τη θερμοκρασία των αυγών, αλλά αποφύγετε τη χρήση ζεστού νερού. Μετά το πλύσιμο, στεγνώστε κάθε αυγό με χαρτοπετσέτα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα καθαρά αυγά σε ένα φρέσκο, ανοιχτό κουτί ή σε μια σχάρα για να στεγνώσουν περαιτέρω στον αέρα.

Τα αυγά πρέπει να κρατηθούν κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό για να ξεπλυθούν – είτε ένα προς ένα είτε σε τρυπητό κάτω από ρεύμα ζεστού νερού. Δεν πρέπει να μουλιάζονται σε μπολ ή κουβά με νερό. Επίσης, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε σαπούνια, ξύδι, χλωρίνη και άλλα καθαριστικά.

Τι να κάνετε με τα αυγά μετά το πλύσιμο

πλυμένα-αυγά-στη-πόρτα-ψυγείο

Αφού πλύνετε ένα αυγό και αφαιρέσετε την προστατευτική του ανθοφορία, είναι απαραίτητο να το βάλετε στο ψυγείο. Ακόμη και τα άπλυτα αυγά ωφελούνται από την ψύξη. Όταν διατηρούνται στο ψυγείο, τα άπλυτα αυγά διαρκούν περισσότερο από τα πλυμένα και πολύ περισσότερο από ό,τι αν αφεθούν σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου επτά φορές περισσότερο, για την ακρίβεια).

Στην ιδανική περίπτωση, είναι καλύτερο να αποφεύγετε το πλύσιμο των αυγών, εκτός εάν είναι απαραίτητο, αλλά αν χρειαστεί να ξεπλύνετε μερικά από αυτά, δεν είναι σημαντικό ζήτημα. Απλά θυμηθείτε να βάζετε αμέσως στο ψυγείο τυχόν πλυμένα αυγά. Συνιστάται επίσης να χρησιμοποιείτε πρώτα τα πλυμένα αυγά, καθώς η προστατευτική τους άνθηση έχει τεθεί σε κίνδυνο. Αυτά τα αυγά θα γεράσουν πιο γρήγορα και θα έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων μέσα στο αυγό.

Εξαιτίας αυτού, συνιστάται να περιμένετε να πλύνετε τα φρέσκα αυγά σας πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αν έχετε βρώμικα αυγά, δεν θέλετε να τα βάλετε στο ψυγείο ή να τα αφήσετε στον πάγκο. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε προσωρινά στο γκαράζ ή στο mudroom για να προστατεύσετε την ακεραιότητα της άνθισης και στη συνέχεια να τα συγκεντρώσετε στην κουζίνα για καθαρισμό όταν τα χρειάζεστε.

Τι να κάνετε με τα αυγά που αγοράζονται από το κατάστημα

Όταν πρόκειται για αυγά που αγοράζονται από το κατάστημα, είναι πιο πιθανό να έχουν καθαριστεί πριν από τη συσκευασία, επομένως σημαίνει ότι έχει αφαιρεθεί η ανθοφορία. Επομένως, είναι απαραίτητο να τα βάλετε στο ψυγείο μετά την αγορά τους. Είναι επίσης καλή πρακτική να τα ξεπλένετε λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση τυχόν βακτηρίων που μπορεί να υπάρχουν ακόμα.

Πώς να προετοιμάσετε τα αυγά για πώληση

Κατά την προετοιμασία φρέσκων αυγών προς πώληση, είναι σημαντικό να τηρείτε τις διαδικασίες καθαρισμού και ασφάλειας που επιβάλλει η πολιτεία σας. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το γραφείο επέκτασης του συνεταιρισμού της κομητείας σας για συγκεκριμένες οδηγίες.

Αφού πλύνετε τα αυγά χρησιμοποιώντας τη μέθοδο που προτιμάτε, αποθηκεύστε τα σε καθαρά χαρτοκιβώτια ή σχάρες. Για να βελτιώσετε την εμφάνισή τους και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των αυγών χωρίς ψυγείο, μπορείτε να τα σκουπίσετε απαλά με ένα πανί εμποτισμένο με μαγειρικό λάδι. Αυτό θα δώσει στα αυγά ένα γυαλιστερό φινίρισμα και θα βοηθήσει να σφραγίσουν τους πόρους τους.

Συμβουλές για να μαζέψετε καθαρά αυγά

κοτόπουλα σε πέρκα

Για να μειώσετε την ανάγκη για καθαρισμό των αυγών, πρέπει να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διατηρήσετε καθαρά τα κουτιά φωλιάς της κότας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να το κάνετε αυτό:

1. Κρατήστε τα κουτιά φωλιάς χωρίς κότες που κοιμούνται.

Τα κοτόπουλα τείνουν να κάνουν κακά ενώ κοιμούνται, οπότε αν κοιμούνται στα κουτιά φωλιάς, θα γεννούν τα αυγά τους σε βρώμικα κουτιά. Για να αποφευχθεί αυτό, τοποθετήστε τα κοτόπια ψηλότερα από τα κουτιά φωλιάς, καθώς τα κοτόπουλα αναζητούν φυσικά την υψηλότερη πέρκα. Αφήστε 8 ίντσες χώρου στο κοφτερό ανά πουλί για να εξασφαλίσετε αρκετό χώρο για όλους. Εάν οι κότες επιμένουν να κοιμούνται στα κουτιά φωλιάς, τοποθετήστε τις απαλά στα κοτόπουλα μετά το σκοτάδι ή κλείστε τα κουτιά μόλις γεννηθούν όλα τα αυγά.

2. Μαζεύετε συχνά αυγά.

Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να σπάσουν ή να λερωθούν τα αυγά, συλλέξτε τα όσο πιο συχνά γίνεται. Ο έλεγχος για αυγά πολλές φορές την ημέρα είναι ιδανικός, καθώς μειώνει τον κίνδυνο τυχαίας θραύσης και αποτρέπει το πάτημα ή το λερώματα των αυγών. Η τακτική συλλογή βοηθά στη διατήρηση καθαρών αυγών απευθείας από το κοτέτσι, εξαλείφοντας την ανάγκη για πλύσιμο και εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη φρεσκάδα.

3. Ανανεώνετε τα κλινοσκεπάσματα του κουτιού ένθεσης καθημερινά.

Κάθε πρωί, αφρατέψτε τα κλινοσκεπάσματα στα κουτιά φωλιάς και προσθέστε κι άλλα αν χρειάζεται. Η ανεπαρκής στρώση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα αυγά στο σκληρό πάτωμα. Τα μαξιλάρια φωλιάς Aspen είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς κρατούν καλά το σχήμα τους.

4. Τοποθετήστε τα κουτιά ένθεσης μακριά από την πόρτα του κοτέτσι.

Τοποθετήστε τα κουτιά ένθεσης στον τοίχο απέναντι από την πόρτα του κοτέτσι για να αποτρέψετε τη βρώμωση των αυγών λόγω λάσπης ή συντριμμιών. Αυτό αναγκάζει τις κότες να περπατήσουν κατά μήκος του κοτέτσι, επιτρέποντάς τους να τρίψουν ενδεχομένως τη λάσπη από τα πόδια τους πριν γεννήσουν τα αυγά.

5. Αποθαρρύνετε τις γενναίες κότες να κάθονται σε άγονα αυγά.

Εάν τα αυγά σας δεν είναι γόνιμα, αποθαρρύνετε τις όρνιθες να κάθονται πάνω τους. Οι αγελάδες τείνουν να καταλαμβάνουν κουτιά φωλιάς και συχνά ξεσπούν αψιμαχίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σπασμένα αυγά – κάτι που κάνει τον κρόκο και το ασπράδι να είναι παντού πάνω στα άλλα αυγά. Το σπάσιμο μιας γενναιόδωρης κότας μπορεί να είναι χρήσιμο σε τέτοιες καταστάσεις.

Μπορώ να διατηρήσω φρέσκα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου;

αγρόκτημα-φρέσκα-αυγά-στοιβαγμένα-σε-ξύλινα-καλάθια-στη-σπίτια-κουζίνα

Ναι, μπορείτε να αποθηκεύσετε με ασφάλεια άπλυτα φρεσκογεννημένα αυγά από κοτόπουλα της αυλής ή μια τοπική φάρμα σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ημέρες ή ακόμα και μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, σημειώστε ότι αυτό ισχύει ειδικά για άπλυτα φρέσκα αυγά.

Από την άλλη πλευρά, τα πλυμένα αυγά, είτε από το κοπάδι της αυλής σας είτε αγορασμένα σε κατάστημα, πρέπει πάντα να φυλάσσονται στο ψυγείο. Εάν αγοράζετε ντόπια αυγά από αγορά αγροτών ή αγρόκτημα, καλό είναι να ρωτήσετε εάν τα αυγά έχουν πλυθεί και εάν απαιτείται ψύξη. Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα αυγά στο ψυγείο.

Πόσο καιρό μπορείτε να διατηρήσετε φρέσκα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου;

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, τα φρέσκα αυγά μπορούν γενικά να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 έως 3 εβδομάδες. Ωστόσο, αυτή η σύσταση δεν βασίζεται μόνο στην ασφάλεια των τροφίμων αλλά και στη διατήρηση της βέλτιστης ποιότητας. Καθώς τα αυγά γερνούν, η πρωτεϊνική δομή τους αλλάζει, με αποτέλεσμα τα ασπράδια αυγών να είναι πιο πυκνά και οι κρόκοι να είναι λιγότερο παχουλός. Τα αυγά που αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου αποσυντίθενται ταχύτερα από αυτά που διατηρούνται στο ψυγείο, ειδικά σε πιο ζεστά περιβάλλοντα. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μια εβδομάδα ή ακόμα και λίγες μέρες σε ζεστές και υγρές συνθήκες.

Πόσο διαρκούν τα φρέσκα αυγά στο ψυγείο;

Όταν αποθηκεύετε φρέσκα αυγά στο ψυγείο, η διάρκεια ζωής τους αυξάνεται σημαντικά. Τα άπλυτα φρέσκα αυγά μπορούν να διατηρηθούν με ασφάλεια στο ψυγείο για περίπου 2 έως 3 μήνες! Τα πλυμένα αυγά, αν και μπορεί να μην διαρκέσουν τόσο πολύ, μπορούν ακόμα να καταναλωθούν εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα πλυμένα αυγά είναι πιο πορώδη, επομένως είναι καλύτερο να τα αποθηκεύετε σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο για να αποτρέψετε την απώλεια υγρασίας και την απορρόφηση οσμών ή βακτηρίων. Επίσης, βοηθάει αν διαχωρίσετε τα πλυμένα αυγά από τα άπλυτα, ώστε να καταναλώσετε πρώτα τα πλυμένα.

Μόλις τα αυγά μπουν στο ψυγείο, είναι απαραίτητο να τα διατηρήσετε στο ψυγείο, ανεξάρτητα από το αν έχουν πλυθεί ή όχι. Σύμφωνα με το USDA, το να αφήνεις ένα κρύο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, η οποία δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την είσοδο και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Επομένως, τα αυγά στο ψυγείο δεν πρέπει να μένουν έξω σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.

Δοκιμή φρεσκάδας αυγών

δοκιμή-φρέσκα-αυγά

Πώς θα καταλάβετε εάν τα αυγά σας, είτε πλυμένα είτε άπλυτα, εξακολουθούν να είναι καλά στη χρήση; Πρέπει να το δοκιμάσετε! Ο έλεγχος της φρεσκάδας των αυγών είναι μια εύχρηστη δεξιότητα για να διασφαλίσετε την ποιότητά τους πριν τα χρησιμοποιήσετε. Δείτε πώς να το κάνετε:

  • Γεμίστε ένα μπολ ή ένα ποτήρι με νερό.
  • Τοποθετήστε απαλά το αυγό στο νερό.
  • Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του αυγού στο νερό:

Τα φρέσκα αυγά βυθίζονται και απλώνονται οριζόντια στον πάτο του μπολ. Αυτό δείχνει ότι το αυγό είναι πολύ φρέσκο ​​και καλής ποιότητας.

Τα ελαφρώς μεγαλύτερα αυγά μπορεί να στέκονται όρθια στο ένα άκρο αλλά να αγγίζουν τον πάτο του μπολ. Αυτά τα αυγά εξακολουθούν να τρώγονται καλά, αλλά όχι τόσο φρέσκα όσο αυτά που βρίσκονται σε επίπεδα.

Εάν το αυγό επιπλέει στην επιφάνεια ή στέκεται όρθιο στη μία άκρη χωρίς να αγγίζει τον πυθμένα, είναι πιθανό να είναι παλιό και να μην είναι πλέον φρέσκο. Είναι καλύτερα να πετάξετε τέτοια αυγά (μπορείτε να τα κομποστοποιήσετε).

Bir cevap yazın