Μάιος – Ένας μήνας δέσμευσης για τις γυναίκες και την υγεία

11
Μάιος – Ένας μήνας δέσμευσης για τις γυναίκες και την υγεία

Ο κύριος στόχος είναι να βοηθηθούν οι γυναίκες να κατανοήσουν ποια βήματα μπορούν να λάβουν για να βελτιώσουν την υγεία τους και επίσης να ενδυναμώσουν τις γυναίκες να θέτουν την υγεία τους προτεραιότητα. Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η φροντίδα του εαυτού δεν είναι εγωιστική. Δεν μπορεί κανείς να χύνει αγάπη, φροντίδα και στοργή από ένα άδειο δοχείο.

Είναι το 2023, έχουμε προχωρήσει πολύ από το 1995, είκοσι οκτώ χρόνια αφότου οι χώρες υπέγραψαν δεσμεύσεις στη Διακήρυξη του Πεκίνου και στην Πλατφόρμα Δράσης του 1995, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα – ειδικά το δικαίωμα στην υγεία, και πρέπει να δεσμευτούμε εκ νέου να τα αντιμετωπίσουμε. Φυσικά, πρέπει να γιορτάσουμε τις γυναίκες και τα επιτεύγματά τους, αλλά και αυτή είναι η στιγμή να ρίξουμε μια σοβαρή ματιά στο πώς εκπληρώνονται τα δικαιώματα των γυναικών στον κόσμο.

Παρά την πρόοδο της υγειονομικής περίθαλψης τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μεγάλα κενά στους τομείς θεραπείας και έρευνας που είναι μοναδικοί για τις γυναίκες, όπως η υγεία της μητέρας και της εμμήνου ρύσεως. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου εξακολουθούμε να έχουμε ανισότητες όσον αφορά την υγεία των φύλων. Υπάρχουν χώρες όπου το να μιλάμε για SRHR (Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία και Δικαιώματα) εξακολουθεί να είναι ταμπού. Υπάρχουν χώρες όπου η πρόσβαση των γυναικών στη βασική και πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι αδύνατη, η επίσκεψη σε γιατρό δεν επιτρέπεται, όπου η συζήτηση περιόδου είναι αηδιαστική, η αγορά προφυλακτικών ή η λήψη υπηρεσιών αντισύλληψης είναι ντροπή και όπου ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι πολιτισμός.

Τα προβλήματα SRH (σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία) ευθύνονται για το ένα τρίτο των προβλημάτων υγείας για γυναίκες μεταξύ 14-44 ετών. Το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας είναι απαράδεκτα υψηλό. Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, κάθε μέρα το 2020 περ. 800 γυναίκες πέθαναν από αιτίες που μπορούσαν να αποφευχθούν, που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ανεβάζοντας συνολικά 287.000 θανάτους. Σχεδόν το 95% των μητρικών θανάτων σημειώθηκε σε χώρες χαμηλού ή χαμηλού μεσαίου εισοδήματος το 2020, όπου υπάρχει έλλειψη ευαισθητοποίησης, αυστηρό θρησκευτικό ή πολιτιστικό περιβάλλον και πατριαρχική κοινωνία.

Η έλλειψη ευαισθητοποίησης είναι ένας από τους λόγους, αλλά η άρνηση του δικαιώματος να γνωρίζουν εκ μέρους των γυναικών και η παρεμπόδιση των οργανώσεων υγείας και των ακτιβιστών να εργάζονται σε τέτοιες κοινότητες. πρέπει να θεωρηθεί έγκλημα. Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν συγκεκριμένες ανάγκες υγείας και τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο τις αποτυγχάνουν. Προκύπτουν ζητήματα όταν το σύστημα (κυβέρνηση και ιδρύματα υγείας) παραμελούν τον ρόλο και τα καθήκοντά τους που πρέπει να εκπληρώσουν. Η «Ενδυνάμωση των Γυναικών» ή «Ενσωμάτωση των Γυναικών» δεν ήταν παρά ένα όνειρο για εμάς λόγω της χρήσης τέτοιων όρων που προστέθηκαν ως ρητορική άνθηση στις πολιτικές τους ομιλίες.

Εδώ θα ήθελα να απευθύνω μια τεράστια κραυγή στη Διεθνή Συμμαχία των Γυναικών (IAW) για την εκτέλεση ενός έργου “Νερό και Επιθέματα για Μαθήτριες – Ενδυνάμωση για τη Ζωήσε φτωχά, αγροτικά σχολεία της Αφρικής και της Ασίας. Επί του παρόντος, 9 οργανώσεις μέλη του IAW διαδραματίζουν το ρόλο τους συμμετέχοντας στο έργο νερού και μαξιλαριών για να σπάσει αυτό το δια βίου θέμα ταμπού στις τοπικές κοινότητες.

Για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης για την υγεία (Sustainable Development Goals) και την ενίσχυση του συστήματος υγείας, καθιστώντας την υγειονομική περίθαλψη προσβάσιμη σε γυναικείες οργανώσεις όπως ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Ίδρυμα Bill & Melinda Gate και πολλοί άλλοι εργάζονται για την προστασία της υγείας των γυναικών, επειδή η υγεία των γυναικών και Τα κορίτσια καθορίζουν την υγεία και την ευημερία του σύγχρονου κόσμου μας. Σημασία στην υγεία, τις γυναίκες και την ισότητα δίνεται ήδη καλύπτοντας τους πρώτους 6 ΣΒΑ, δεν χρειαζόμαστε μόνο να θέσουμε στόχους και δείκτες, αλλά να κινητοποιήσουμε και να εκπληρώσουμε δεσμεύσεις όσον αφορά την πολιτική, να παρέχουμε χρηματοδότηση σε τοπικούς οργανισμούς για να καταλύσουμε δράσεις, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Το μέλλον θα φέρει υγεία σε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται. Ανυψώνοντας τη σημασία της γυναικείας υγείας, μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερη φροντίδα για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Ο Δρ. Ουζμά Γκιουλ
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της IAW
Σύγκληση της Επιτροπής Υγείας

Bir cevap yazın