Ποικιλία από κοκοφοίνικα και τύρφη.

Soilless SmackDown: Peat Moss εναντίον Coco Coir

Είτε είστε κούκος για κοκό είτε μερικώς προς τύρφη, και τα δύο μέσα καλλιέργειας έχουν αποδείξει την καταλληλότητά τους στην καλλιέργεια εδώ και δεκαετίες. Και τα δύο αναπτυσσόμενα μέσα παραμένουν δημοφιλή παρά τη σημαντική προσοχή του κοινού σχετικά με τη βιωσιμότητά τους. Αναμφισβήτητα, και τα δύο μέσα έχουν μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα. Εάν διαχειρίζονται και κατασκευάζονται με υπευθυνότητα (τηρώντας τους περιορισμούς συγκομιδής, κομποστοποίηση ή ανακύκλωση αναλωμένων μέσων, καλύτερη ασφάλεια των εργαζομένων, μειωμένη μεταφορά κ.λπ.), η τύρφη και το κοκοφοίνικα είναι σημαντικά καλύτερες περιβαλλοντικές επιλογές από το πιο κοινό μέσο καλλιέργειας στους καλλιεργητές – ο πετροβάμβακας (Rockwool) , το οποίο σπάνια επαναχρησιμοποιείται ή ανακυκλώνεται.

Επιθυμητές Ιδιότητες

Ανεξάρτητα από τη βιωσιμότητα αυτών των συστημάτων υδροπονικής καλλιέργειας, ορισμένες αναπόσπαστες ιδιότητες είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια υγιών και υψηλής απόδοσης καλλιεργειών. Τα ποιοτικά φυτά χρειάζονται ένα υπόστρωμα υψηλού πορώδους και πολλές ρίζες προτιμούν ένα καλά αεριζόμενο περιβάλλον για να επιτρέπεται η αυξημένη πλευρική ανάπτυξη. Ο άφθονος χώρος πόρων που δημιουργείται μέσα στα μέσα είναι κρίσιμος για τη μείωση της πιθανότητας παθογόνων ριζών όπως Πύθιο spp. και Φουζάριο spp. κρατώντας. Η φυσική των άνευ εδαφών μιγμάτων δεν μπορεί να υποτιμηθεί επειδή, σε αντίθεση με τα φυσικά εδάφη με επαρκείς μικροβιακούς πληθυσμούς για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της δομής του εδάφους, τα μίγματα χωρίς έδαφος βασίζονται στην αναλογία ή το μέγεθος των υλικών που προστίθενται για να παρέχουν δομή. Τα μίγματα χωρίς έδαφος δεν πρέπει να είναι επιρρεπή σε υπερκορεσμό. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι σε θέση να διατηρούν μια μέτρια περιεκτικότητα σε νερό μεταξύ των αρδεύσεων. Αυτός είναι ένας από τους πιο ζωτικούς παράγοντες που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές όταν καλλιεργούν τα φυτά από τη βλαστική στη γενετική ανάπτυξη. Πέρα από τα φυσικά συστατικά ενός μείγματος χωρίς ρύπους υψηλής ποιότητας, η χημική ισορροπία και η ικανότητα των μέσων να συγκρατούν και να απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Διαβάστε περισσότερα  50 φωτογραφίες του Casco Viejo, της Παλιάς Πόλης του Παναμά

Δεν είναι το ίδιο

Ποικιλία από κοκοφοίνικα και τύρφη. Ποικιλία από κοκοφοίνικα και τύρφη.

Οι περισσότεροι καλλιεργητές έχουν την ίδια επιτυχία χρησιμοποιώντας προσχηματισμένα-σταθεροποιημένα βύσματα για την εγκατάσταση μοσχευμάτων (δηλαδή «κλώνους») ή τη βλάστηση των σπόρων, είτε με βάση την τύρφη είτε με βάση το κοκοφοίνικα. Ανάλογα με τη στρατηγική καλλιέργειας σας (π.χ. «Sea of ​​Green» – υψηλή πυκνότητα φυτών, μειωμένες περιόδους βλάστησης έναντι μεγαλύτερες περιόδους βλάστησης και ψηλότερα φυτά με χαμηλότερη πυκνότητα φυτών), οι καλλιεργητές θα φυτέψουν κλώνους με ρίζες απευθείας στο τελικό τους μέγεθος γλάστρας ή θα επιλέξουν ενδιάμεσο δοχείο μέχρι ένα τελικό pot-up. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ικανότητα συγκράτησης αέρα και νερού ενός καλλιεργητικού μέσου επηρεάζεται από τη γεωμετρία του δοχείου (βάθος και πλάτος), με το πορώδες γεμάτο αέρα να αυξάνεται με το ύψος του δοχείου. Για τους καλλιεργητές, αυτό συσχετίζεται με την ποσότητα νερού που είναι άμεσα διαθέσιμη στο φυτό, και ίσως το πιο σημαντικό, η ποσότητα νερού που μπορούμε να προσθέσουμε χωρίς έκπλυση μειώνεται με το ύψος του δοχείου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καλλιεργητές θα υπερποτίσουν τα δοχεία τους, δημιουργώντας ένα κορεσμένο κάτω μισό του δοχείου και έναν υποβρύχιο ορίζοντα κορυφής, κυρίως όταν βασίζουν τη συχνότητα ποτίσματος τους στην παραδοσιακή πρακτική της ανύψωσης γλάστρες. Οι καλλιεργητές που αλλάζουν μεταξύ εδάφους με βάση το κοκοφοίνικα και την τύρφη ή τα διαφορετικά μεγέθη δοχείων μπορεί συχνά να βρεθούν σε ροή μεταξύ υπερπότευσης και υποπότισης λόγω της υπόθεσης ότι αυτά τα δύο μέσα καλλιέργειας συμπεριφέρονται το ίδιο.

Κούκος για Coco Coir

Οι καλλιεργητές κηπευτικών αποδέχθηκαν γρήγορα τα μέσα καλλιέργειας με βάση το κοκοφοίνικα. Αρχικά παρουσιάστηκε ως εναλλακτική λύση για την τύρφη, η καλλιέργεια με χρήση κοκκοκοφοίνικα δεν είναι μια απλή υποκατάσταση για την αντικατάσταση ενός καλλιεργητικού μέσου με ένα άλλο. Μην νομίζετε ότι το κοκόκο είναι απλώς μια διαφορετική μορφή τύρφης – οι καλλιεργητικές σας πρακτικές θα διαφέρουν για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη υγεία και απόδοση των φυτών. Οι πιο κοινές μορφές υποστρωμάτων κοκοφοίνικα περιλαμβάνουν τη χαλαρή κοκοφοίνικα. κοκοφοίνικα αναμεμειγμένο με περλίτη. Επεκτάσιμα μπλοκ κοκοφοίνικα που πιέζονται και περιέχουν κοκοφοίνικα, ίνες φλοιού και τσιπς φλοιού. και εκτέλεσε μπλοκ κοκοφοίνικα, πλάκες και σάκους καλλιέργειας. Η δημοτικότητα και η κύρια απόκλιση του κοκοφοίνικα από την τύρφη έγκειται στην υδατοφιλική (υδρόφιλη) ιδιότητά του, η οποία έρχεται σε άμεση αντίθεση με την υδρόφοβη φύση της τύρφης. Η Coco συνήθως δεν απαιτεί διαβρεκτικό παράγοντα, επιτρέποντας φυσικά τη μείωση της τάσης του νερού και την ομοιόμορφη εξάπλωση σε όλο το μέσο. Η ικανότητα της κοκκοκοφοίνικας όχι μόνο να απορροφά εύκολα νερό αλλά και να επανακορεσθεί, παρόμοια με τον πετροβάμβακα, επιτρέπει την εφαρμογή τεχνικών άρδευσης καθοδήγησης των καλλιεργειών, όπως συχνά ποτίσματα και ξεράτισμα. Ως αποτέλεσμα, οι καλλιεργητές που αισθάνονται άνετα με μια στρατηγική καλλιέργειας που επιτρέπει τα συχνά ποτίσματα μπορεί να μειώσουν το μέγεθος του υποστρώματος τους, επιτρέποντάς τους έτσι να μειώσουν δυνητικά το κόστος παραγωγής τους.

Διαβάστε περισσότερα  Rockwool And The Hydroponic Garden: The King Of All Substrates;

Μάθετε με τι δουλεύετε

Παρά αυτά τα ευεργετικά χαρακτηριστικά, οι έμπειροι καλλιεργητές που μεταβαίνουν στο coco από άλλα μέσα έχουν συχνά καταστροφικά αποτελέσματα. Η εξίσωση του κοκόκο ως άμεσου υποκατάστατου της τύρφης ή του πετροβάμβακα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών ή προβλήματα ποτίσματος. Δεν είναι όλα τα coco δημιουργημένα ίσα. Τα προϊόντα Coco ποικίλλουν πολύ, από λεπτή σκόνη έως μεγάλα κομμάτια. Κάποια από αυτή τη μεταβλητότητα είναι ειδικά για μάρκες. Πρέπει να παραμείνετε συνεπείς με την επιλογή της μάρκας coco μέχρι να κάνετε επαρκή Ε&Α για να προσδιορίσετε εάν μια εναλλακτική μάρκα θα λειτουργήσει. Αλλά η μεταβλητότητα, δυστυχώς, συμβαίνει σε ένα εμπορικό σήμα με συγκεκριμένες παρτίδες που περιέχουν λεπτότερα σωματίδια, δημιουργώντας αυξημένη κατακράτηση νερού και κακό αερισμό της ζώνης της ρίζας. Επιπλέον, ορισμένες παρτίδες μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα νατρίου (Na), καλίου (K), χλωρίου (Cl), βαρέων μετάλλων, ακόμη και παθογόνων.

Το κοκοφοίνικα που περιέχει υψηλά επίπεδα αυτών των αλάτων μπορεί να προκαλέσει ορατές διαταραχές των θρεπτικών συστατικών ή πιο αργή ανάπτυξη και ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, πολλοί κατασκευαστές κοκοφοίνικα θα πλύνουν και/ή θα ρυθμίσουν ή θα φορτίσουν το κοκοφοίνικα τους είτε χρησιμοποιώντας νερό για να εκπλυθούν μερικά από τα πλεονάζοντα άλατα ή ασβέστιο (Ca) και μαγνήσιο (Mg) για να εξουδετερώσουν το Na και το K.

Τι γίνεται με την τύρφη;

Όταν το coco, εάν αναμειχθεί η σωστή αναλογία λεπτών και χονδροειδών ινών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό συστατικό, η τύρφη δεν μπορεί. Τα μέσα καλλιέργειας με βάση την τύρφη θα ενσωματώνουν συνήθως χονδρόκοκκα υλικά τυρφώνων για να συνοδεύουν τα πολλά είδη βρύου Sphagnum στον βάλτο. Αυτά τα πιο ογκώδη υλικά, συχνά μαζί με σάπια φύλλα φλοιού, «πράσινες» ίνες ξύλου, κομπόστ, περλίτη και/ή βερμικουλίτη, βοηθούν τα υποστρώματα με βάση την τύρφη από τη συμπύκνωση ή τη συρρίκνωση.

Διαβάστε περισσότερα  Φυτό του μήνα: Η Αμαμελίδα είναι μια τέλεια προσθήκη στους κήπους βιοποικιλότητας

Φυτό που αναπτύσσεται από τύρφη. Φυτό που αναπτύσσεται από τύρφη.

Σε σύγκριση με τον πετροβάμβακα και το κοκοφοίνικα, η τύρφη έχει υψηλή ρυθμιστική ικανότητα για το νερό, το pH και τα θρεπτικά συστατικά, και σε αντίθεση με το κοκοφοίνικα, η τύρφη είναι όξινη, υδρόφοβη και χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι κατασκευαστές υποστρωμάτων με βάση την τύρφη θα χρησιμοποιήσουν έναν παράγοντα ασβεστοποίησης (π.χ. ασβεστικό ή δολομιτικό ασβεστόλιθο), έναν συνθετικό παράγοντα διαβροχής (για να βοηθήσει το νερό να γίνει πιο υγρό) και ένα ελαφρύ φορτίο θρεπτικών συστατικών. Για αρχάριους καλλιεργητές, η χρήση ενός υποστρώματος με βάση την τύρφη υψηλού πορώδους μπορεί να είναι πιο επιεικής όσον αφορά τη διαταραχή της ισορροπίας των θρεπτικών συστατικών και του pH γύρω από τη ζώνη της ρίζας.

Μια Προσωπική Επιλογή

Μακριά από ένα «SmackDown», καθώς τόσο η τύρφη όσο και η κοκοφοίνικα έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, μεγάλο μέρος της απόφασης να διαλέξετε το ένα έναντι του άλλου θα βασίζεται σε ατομικές προτιμήσεις και φιλοσοφικές αξίες. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το coco και η τύρφη είναι υποκατάστατα αλλά όχι εναλλάξιμα. Οι καλλιεργητές πρέπει να τροποποιήσουν τη στρατηγική καλλιέργειας τους για να αξιοποιήσουν στο έπακρο το υπόστρωμά τους.