Τα φυτά χρειάζονται νερό και οξυγόνο.

Rockwool And The Hydroponic Garden: The King Of All Substrates;

Το Rockwool είναι ιδιαίτερο. Ενώ πιθανότατα έχετε παρατηρήσει τη συμπερίληψη του Rockwool (γνωστός και ως πετροβάμβακας ή ορυκτοβάμβακας) σε λίστες επιλογών μέσων καλλιέργειας χωρίς χώμα, μια απλή κουκκίδα διαψεύδει την ιδιαίτερη κατάστασή του. Η περιστασιακή συμπερίληψη του Rockwool ως «απλώς μια άλλη επιλογή» στον κόσμο της υδροπονίας αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του—μοναδικά χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζουν πραγματικά από άλλα υποστρώματα χωρίς έδαφος.

Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι να δώσετε ταπεινή προσοχή στις κοινές πρακτικές στην εμπορική γεωργία. Οι επαγγελματίες ξέρουν τι κάνουν και—θα το δείτε—το Rockwool είναι παντού! Από βύσματα πολλαπλασιασμού για εκκίνηση δενδρυλλίων και μοσχεύματα βλαστών μέχρι μπλοκ και πλάκες διαφόρων μεγεθών, το Rockwool είναι το κατάλληλο μέσο καλλιέργειας χωρίς έδαφος για επαγγελματίες καλλιεργητές—για καλούς λόγους.

Στειρότητα

Ομολογουμένως, η «στειρότητα» πιθανώς υπολείπεται του ενθουσιασμού ή της ίντριγκας — ειδικά αν είστε μέλος του πλήθους του «ζωντανού εδάφους». Ωστόσο, θα υποστήριζα ότι η στειρότητα είναι ένα κρίσιμο σημείο εκκίνησης για επιτυχημένη καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους. Χωρίς φυσικούς ελέγχους και ισορροπίες, εισαγάγετε παράσιτα σε κίνδυνο. Με το Rockwool, χάρη στις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που εμπλέκονται στη διαδικασία κατασκευής του, κανένα αυγό σκνίπας μύκητα ή παθογόνος οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει για να μπει στον χώρο ανάπτυξης σας. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για πολλά μείγματα με βάση το κομπόστ ή την κοκκοκοφοίνικα.

Νερό και Αέρας

Τα φυτά χρειάζονται νερό και οξυγόνο.Τα φυτά χρειάζονται νερό και οξυγόνο.

Οι ρίζες των φυτών θέλουν να έχουν το κέικ τους και να το φάνε επίσης! Για βέλτιστη υγεία και μεταβολισμό, οι τρίχες της ρίζας απαιτούν πρόσβαση σε νερό και οξυγόνο ταυτόχρονα, και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να παραδοθεί στην πράξη – ειδικά για τους κηπουρούς που χρησιμοποιούν μείγματα γλαστρών με βάση το έδαφος που είναι επιρρεπείς σε υπερβολικό πότισμα. Ευτυχώς, το Rockwool δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση της ταυτόχρονης παροχής νερού και οξυγόνου. Ακόμη και όταν είναι «κορεσμένο», η πορώδης δομή του Rockwool επιτρέπει την εξαιρετική ανταλλαγή αέρα, διασφαλίζοντας ότι οι ρίζες των φυτών λαμβάνουν άφθονο οξυγόνο για υγιή ανάπτυξη.

Αδρανής

Αυτή είναι μια άλλη λέξη που συνήθως αποτυγχάνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον – αλλά θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε αυτήν, ειδικά αν ανακατεύετε προσεκτικά τις υδροπονικές λύσεις τροφοδοσίας. Η κατάσταση του πετροβάμβακα ως αδρανούς υλικού σημαίνει ότι δεν θα αρχίσει να αντιδρά χημικά με το θρεπτικό σας διάλυμα ούτε θα επηρεάσει το pH της ριζόσφαιρας. Η κακώς ρυθμισμένη κοκοφοίνικα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ανακτήσει το ασβέστιο και να το αντικαταστήσει με περίσσεια καλίου, αποκαθιστώντας την ισορροπία του θρεπτικού διαλύματος μετά το πρώτο πέρασμα. Εάν επανακυκλοφορήσετε, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κάθε είδους επιδείνωση. Από την άλλη πλευρά, το Rockwool σας δίνει πάντα ακριβή έλεγχο των επιπέδων θρεπτικών συστατικών και του pH.

Διαβάστε περισσότερα  The Gardener's Forecast: Αλμανάκ, Μετεωρολογικοί Σταθμοί ή Groundhogs;

Εύκολο, ομοιογενές και βολικό

Ο πετροβάμβακας δεν έρχεται μόνο σε προσχηματισμένους κύβους, μπλοκ και πλάκες. Άλλες μορφές περιλαμβάνουν χαλαρές ίνες (γνωστές ως σμήνος πετροβάμβακα ή κόκκοι) και “κρουτόν”—και τα δύο αποτελούν εξαιρετικές επιλογές μέσων χαλαρής πλήρωσης για δοχεία, εάν ταλαντεύεστε με αυτόν τον τρόπο. Απολαμβάνω την ευκολία και την ομοιογένεια των μπλοκ ανάπτυξης – το αγαπημένο μου λέγεται “Hugo” – ένα μπλοκ 6″ x 6″ Rockwool που κατασκευάζεται από τον ηγέτη της βιομηχανίας Grodan. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι καθένα από τα φυτά σας απολαμβάνει τον ίδιο όγκο μέσων και δεν υπάρχουν γλάστρες για να γεμίσετε—ή να καθαρίσετε. Θα εκπλαγείτε επίσης με το μέγεθος και τη συγκομιδή που μπορεί να υποστηρίξει ένα σχετικά μικρό μπλοκ Rockwool. Όπως είπα, είναι ένα super media!

Μόνωση

Όχι—δεν μιλάω για τον χώρο της σοφίτας σας, αν και η υδρόφοβη ποικιλία του Rockwool είναι γνωστή για αυτήν την εφαρμογή. Οι μονωτικές ιδιότητες του Rockwool ωφελούν επίσης τις ρίζες των φυτών, ειδικά επειδή πολλοί εσωτερικοί κήποι που λειτουργούν με LED λειτουργούν σε σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα. Τα φυτά που καλλιεργούνται σε πετροβάμβακα απολαμβάνουν πιο σταθερές θερμοκρασίες στη ζώνη ρίζας, προάγοντας την υγιή ανάπτυξη των ριζών.

Ο πετροβάμβακας παρέχει μόνωση για φυτά. Ο πετροβάμβακας παρέχει μόνωση για φυτά.

Για όσους από εσάς παραμένετε δύσπιστοι για τα αναρίθμητα οφέλη του Rockwool, προτείνω διστακτικά ότι έχετε πέσει θύμα αυτού που θα ονομάσω «παραπληροφόρηση του Rockwool». Ας ρίξουμε μια ματιά στους συνήθεις ύποπτους:

 • «Είναι μη ανανεώσιμο και μη φιλικό προς το περιβάλλον». Ο πετροβάμβακας προέρχεται από βράχο βασάλτη – έναν από τους πιο πανταχού παρόντες και άφθονους τύπους πετρωμάτων στον πλανήτη μας – και από κιμωλία, η οποία είναι επίσης εξαιρετικά άφθονη. Ναι, χρειάζεται πολλή ενέργεια για να μετατραπεί αυτός ο βράχος σε λάβα και να τον γυρίσει — αλλά το αποτέλεσμα είναι θαυματουργό και αξίζει τον κόπο.
 • «Είναι κακό για σένα». Μερικοί άνθρωποι μπερδεύουν το Rockwool με το fiberglass ή τον αμίαντο—εντελώς διαφορετικούς βραστήρες ψαριών. Αν και είναι αλήθεια ότι οι ίνες Rockwool μπορεί να είναι ερεθιστικές για το δέρμα, τα μάτια, ακόμη και το αναπνευστικό σύστημα, εάν δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις, είναι εύκολο και ακόμη και ευχάριστο να το χειριστείτε στην πράξη. Μερικοί φίλοι καλλιεργητές φορούν κατιφέδες όποτε χειρίζονται ξηρό Rockwool. Δεν με ενόχλησε ποτέ.
 • “Είναι μόνο για τους επαγγελματίες.” Υπάρχουν ορισμένα θεμελιώδη σφάλματα που πρέπει να αποφύγετε με το Rockwool, όπως η μη υπερκορεσμός των βυσμάτων πολλαπλασιασμού και η παροχή χρόνου σε μεγαλύτερα τεμάχια ανάπτυξης και πλάκες να στραγγίσουν σωστά πριν από τη μεταφύτευση — αλλά αυτά αποφεύγονται εύκολα με προσοχή και προσοχή.
 • «Είναι πόνος να προ-εμποτιστείς». Ορισμένες μάρκες Rockwool εξακολουθούν να απαιτούν προ-εμποτισμό σε νερό ή θρεπτικό διάλυμα ρυθμισμένου pH για αρκετές ώρες (ή όλη τη νύχτα) για να μειωθεί το αλκαλικό pH σε ένα εύρος που είναι πιο κατάλληλο για υδροπονία. Ωστόσο, τα σύγχρονα προϊόντα Rockwool – και ναι, σκέφτομαι συγκεκριμένα το Grodan – δεν απαιτούν πλέον προ-εμποτισμό λόγω της προόδου στις τεχνολογίες buffering.
Διαβάστε περισσότερα  Mushroom Growing 101: Τι υπάρχει σε μια σύριγγα σπορίων;

Συμβουλές Rockwool για αρχάριους

 • Οι κύβοι εκκίνησης πετροβάμβακα είναι ιδανικοί για την έναρξη σπόρων ή ριζοβολίας μοσχευμάτων μίσχων. Μουλιάστε τα σε νερό με ρυθμισμένο pH (5,5 – 6,0) και ανακινήστε τα για να στραγγίξουν την υπερβολική υγρασία.
 • Ξεκινήστε να ταΐζετε (πολύ ελαφρά!) όταν τα σπορόφυτά σας εμφανίσουν το πρώτο τους αληθινό σύνολο φύλλων ή όταν οι ρίζες εμφανίζονται έξω από τον κύβο.
 • Μεταμοσχεύστε μόνο σε μεγαλύτερο μπλοκ όταν οι ρίζες είναι γόνιμες—που σκάει έξω παντού!
 • Μην «στοιβάζετε» μπλοκ (δηλ. τοποθετήστε ένα μπλοκ 3 ιντσών πάνω από ένα μπλοκ 6 ιντσών πάνω από μια πλάκα.) — η κορώνα της ρίζας θα στεγνώσει πολύ και το φυτό μπορεί να γίνει σωματικά ασταθές.
 • Προ-εμποτίστε μπλοκ και πλάκες στο ίδιο θρεπτικό διάλυμα αντοχής που έχουν ήδη συνηθίσει τα φυτά σας. Αφήστε τα να καθίσουν και να στραγγίσουν για 24 ώρες πριν τα μεταφυτέψετε.
 • Οι φρέσκες μεταμοσχεύσεις δεν θα χρειάζονται πότισμα για λίγες μέρες, τουλάχιστον!
 • Η κορυφαία τροφοδοσία με σταλάκτες είναι η καλύτερη προσέγγιση για την άρδευση. Μόλις καθιερωθεί, μια καλή προσέγγιση είναι να ακολουθήσετε την τεχνική «άρδευσης ακριβείας» που περιγράφεται από τον Grodan. Αυτό σημαίνει να διατηρείτε το EC σε υψηλά επίπεδα (ειδικά για τους χώρους ανάπτυξης LED), με το πρώτο πότισμα να χρονομετρείται για περίπου μία ώρα μετά το άναμμα των φώτων. Οι ποτίσεις πρέπει να είναι σύντομες, συνήθως περίπου 10 – 15 δευτερόλεπτα ανά εκδήλωση, και τακτικές—κάθε ώρα, έως μία ή δύο ώρες πριν σβήσουν τα φώτα. Οι τακτικές «μικρο-αρδεύσεις» εκμεταλλεύονται καλύτερα τη μηδενική CEC (ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων) της Rockwool. Ενώ η πρώτη εκδήλωση άρδευσης της ημέρας μπορεί να μην προκαλέσει απορροή, θα πρέπει να πληκτρολογήσετε το πρόγραμμα άρδευσης, έτσι ώστε να το κάνουν οι επόμενες αρδεύσεις. Παρακολουθήστε το EC της απορροής σας και μην το αφήσετε να ανέβει περισσότερο από 25% υψηλότερα από το EC εισόδου σας.
 • Χρησιμοποιήστε καλύμματα μπλοκ για να μειώσετε τη συσσώρευση αλατιού λόγω της εξάτμισης και της ανάπτυξης φυκιών στην επάνω επιφάνεια των τεμαχίων.
 • Μην υπερεκτιμάτε πόσο Rockwool χρειάζεστε! Ένα μπλοκ καλλιέργειας Hugo 6″x6″ είναι μόλις 3,2 λίτρα, αλλά μπορεί αναμφισβήτητα να υποστηρίξει φυτό ίδιου μεγέθους με ένα δοχείο 7 λίτρων γεμάτο με κοκοφοίνικα, αρκεί να ποτίζεται τακτικά.
 • Η αποξήρανση είναι απαραίτητη, ειδικά κατά τα στάδια της μετάβασης, της ανθοφορίας και της καρποφορίας — αλλά μην αφήνετε τα τεμάχια ή τις πλάκες σας να στεγνώσουν περισσότερο από το 50% του κορεσμένου βάρους τους.
Διαβάστε περισσότερα  Φυτό του μήνα: Η Αμαμελίδα είναι μια τέλεια προσθήκη στους κήπους βιοποικιλότητας

Ο πετροβάμβακας παράγει σούπερ φυτά.Ο πετροβάμβακας παράγει σούπερ φυτά.

Αν και οι εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με το Rockwool μπορεί να έχουν αποτρέψει ορισμένους από τη χρήση του, η αλήθεια είναι ότι αυτό το ευέλικτο «υπερ-υπόστρωμα» μπορεί να δημιουργήσει αποτελέσματα επόμενου επιπέδου—πολύ υψηλές αποδόσεις με εξαιρετικές γεύσεις. Δοκιμάστε το λοιπόν πρώτα στη σκηνή πολλαπλασιασμού σας και μετά με ευχαριστήστε!