Primrose, Ιανουάριος φυτό του μήνα

Φυτό του μήνα: Όταν τα Primroses ανθίζουν, η άνοιξη είναι προ των πυλών

Το Primrose είναι εύκολο να το βρείτε στο τοπικό σας κέντρο κήπου αυτή την εποχή. Αποτελούν μια αναζωογονητική προσθήκη στον κήπο γιατί όταν ανθίζουν, σημαίνει ότι η άνοιξη είναι προ των πυλών!

Pretty Primrose

Αυτό το λουλούδι βοτανικός όνομα, «primula», κυριολεκτικά σημαίνει «το πρώτο». Πολλές ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλούς primula x polyantha, θα ανθίσει πριν εμφανιστεί ο κρόκος ή οι χιονοστιβάδες. Ένα μικροσκοπικό φυτό περίπου οκτώ ίντσες σε διάμετρο, ακόμη και οι μεγαλύτερες ποικιλίες, όπως το οδοντωτό primrose ή νυχτολούλουδο, φτάνουν σε ύψος μόνο ένα πόδι. Τα λουλούδια αναδύονται σε συστάδες ή σε ένα μόνο μίσχο από μια ροζέτα με χοντρά, δερματώδη φύλλα και εμφανίζονται σε έντονο κόκκινο έως κίτρινο λεμονιού, με κάθε διαφοροποίηση που μπορεί να φανταστεί κανείς στο ενδιάμεσο. Το μωβ με έντονο κίτρινο κέντρο είναι το αγαπημένο μου!

Τυπικά θεωρείται ένα βραχύβιο πολυετές, πολλές ποικιλίες θα επιστρέφουν χρόνο με το χρόνο εάν τους δοθεί η κατάλληλη φροντίδα και προσοχή. Αλλά πρόσεχε; Τα primroses είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα και τους ανθρώπους, επομένως να φοράτε πάντα γάντια κήπου όταν χειρίζεστε το φυτό.

Primrose, Ιανουάριος φυτό του μήναPrimrose, Ιανουάριος φυτό του μήνα

Φύτεμα

Τα Primulas δεν είναι λάτρεις του ήλιου και είναι πιο ευτυχισμένα αν φυτευτούν σε ένα ελαφρώς σκιερό σημείο. Διαδίδονται μέσα από υπόγεια ριζώματα, γρήγορα δεσμεύονται από τις ρίζες αν αφεθούν σε μια μικρή γλάστρα. Μετά την ανθοφορία στα τέλη της άνοιξης, μεταφέρετε το φυτό σε δοχείο διπλάσια από τη διάμετρο της ρίζας του. Αυτό του δίνει χώρο για να αναπτυχθεί και τα επιπλέον στρώματα εδάφους γύρω από το κέντρο του το κρατούν μονωμένο κατά τη διάρκεια της ζέστης και του κρύου.

Διαβάστε περισσότερα  Mushroom Growing 101: Τι υπάρχει σε μια σύριγγα σπορίων;

Πολλαπλασιασμός, Πότισμα και Παράσιτα

Κάθε τρία έως πέντε χρόνια, σκάβετε το υποκείμενο και κόψτε το στη μέση, επιστρέφοντας και τα δύο μισά σε ένα δοχείο ή στο κρεβάτι του κήπου.

Τα Primulas αρέσει λίγη υγρασία, αλλά δεν τους αρέσει να είναι πολύ υγρά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μυκητιασικές λοιμώξεις και σήψη στεφάνης ή ρίζας, γι' αυτό χρησιμοποιήστε πορώδες έδαφος που στραγγίζει καλά.

Όσον αφορά τα παράσιτα, οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια είναι κοινά, αλλά μπορούν να αποτραπούν συνθλίβοντας λίγο σκόρδο και διασκορπίζοντας το γύρω από τη βάση του φυτού. Απωθήστε τα ακάρεα και τις αφίδες με σαπουνόνερο.

Σημειώσεις Κήπου

Μου αρέσει να βλέπω τα primula να βγαίνουν προς πώληση τον Ιανουάριο. μου λέει ότι το σκοτάδι του χειμώνα τελειώνει σύντομα. Αγοράζω τρία ή τέσσερα μόνο για αυτόν τον λόγο!

Επιβιώνουν χρόνο με τον χρόνο; Τον περασμένο χειμώνα, οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν γύρω από το πάγωμα για το μεγαλύτερο μέρος του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, ακόμη και στην ήπια δυτική ακτή. Παρά το γεγονός ότι ήταν θαμμένα κάτω από το χιόνι για εβδομάδες, τα πριμουλάκια που φύτεψα στο έδαφος το προηγούμενο έτος άνθισαν στα μέσα Ιανουαρίου.

Primroses σημαίνει άνοιξηPrimroses σημαίνει άνοιξη

Φέρτε τα ανθισμένα πρίμουλα σε γλάστρες κάτω από το κάλυμμα εάν βρέχει ή χιονίζει και καλύψτε αυτά που φυτεύτηκαν στο έδαφος με έναν κουβά. Είναι ιδιότροποι για τα λουλούδια τους. Η υπερβολική βροχόπτωση θα κάνει τις ανθοφορίες να είναι χυλώδεις.

Η μόνη πρόσθετη προσοχή που δίνω στα πριμουλάκια μου είναι να τσιμπήσω τα ξεθωριασμένα λουλούδια και τα φύλλα για να τα διατηρήσουν ανθισμένα. Κατά τα άλλα, ποτίζω ελαφρά και τα αγνοώ. Είναι εύκολο να τα φροντίσετε και είναι ένα υπέροχο ξεκίνημα για μια νέα χρονιά και καλλιεργητική περίοδο.

Διαβάστε περισσότερα  Φυτό του μήνα: Η Αμαμελίδα είναι μια τέλεια προσθήκη στους κήπους βιοποικιλότητας

Ελάτε μαζί μου τον επόμενο μήνα καθώς κάνουμε κήπο και μεγαλώνουμε μαζί!