Τι σημαίνουν τα πρόσφατα δεδομένα θερμοκρασίας για τον στόχο 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού;  – Shell Κλιματική Αλλαγή

Τι σημαίνουν τα πρόσφατα δεδομένα θερμοκρασίας για τον στόχο 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού; – Shell Κλιματική Αλλαγή

Στα μέσα του 2019 δημοσίευσα μια ανάλυση της παγκόσμιας θερμοκρασίας που έδειξε πώς θα μπορούσαμε να έχουμε έναν πρώτο χρόνο 1,5°C νωρίτερα από ό,τι φαντάζονταν πολλοί. Αυτό βασίστηκε σε μια ιστορία του 2016 που δημοσίευσα. Η ανάλυσή μου για το 2016 καταλύθηκε από το σημαντικό άλμα της θερμοκρασίας που γνώρισε ο κόσμος εκείνη τη χρονιά καθώς έλαβε χώρα ένα πολύ δυνατό γεγονός Ελ Νίνιο. Τον Φεβρουάριο του 2016 ο κόσμος είχε βιώσει τον πρώτο μήνα κατά τον οποίο η παγκόσμια ανωμαλία θερμοκρασίας ήταν πάνω από 1,5°C υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή (που αντιπροσωπεύεται από τη γραμμή βάσης 1850-1900 και όπως αναφέρεται από τη NASA/GISS). Καθώς το Ελ Νίνιο υποχώρησε, η αυξημένη αύξηση της θερμοκρασίας μειώθηκε επίσης, αλλά με άφησε να σκεφτώ ότι το επόμενο ισχυρό Ελ Νίνιο μπορεί να δώσει έναν πρώτο χρόνο 1,5°C και όχι μόνο έναν μήνα. Με το El Niño να εμφανίζεται ξανά το 2023, είμαστε τώρα σε αυτό το σημείο;

Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες έχουμε δει μια σειρά από ιστορίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την παγκόσμια θερμοκρασία να φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα με κοινωνικούς κώδωνες κινδύνου να χτυπούν για την κατάσταση. Η τρέχουσα εκδήλωση El Niño ξεκίνησε περίπου τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους με τον Oceanic Nino Index (ONI) να περνά από το αρνητικό (συνθήκες La Niña) στο θετικό και να αυξάνεται από τότε. Τώρα βρίσκεται στις 1,3° και συνεχίζει να ανεβαίνει, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να είναι ισχυρό ή πολύ δυνατό γεγονός. το ONI πρέπει να είναι περίπου 2,0° για να δηλωθεί. Σύμφωνα με έκθεση της NOAA στις 16 Οκτωβρίουου Το Ελ Νίνιο ευνοείται μέχρι την άνοιξη του 2024 στο Βόρειο Ημισφαίριο, με πιθανότητες να ξεπερνούν το 95% έως τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2024. Στη συνέχεια, οι πιθανότητες Ελ Νίνιο σταδιακά μειώνονται, με πιθανή επιστροφή του ουδέτερου ENSO (Νότια ταλάντωση του Ελ Νίνιο) τον Μάιο-Ιούλιο του 2024 Θα μπορούσε λοιπόν το 2023 να είναι έτος 1,5°C στο πίσω μέρος αυτού;

Εδώ είναι αυτό που ξέρουμε.

  1. Η υποκείμενη παγκόσμια ανωμαλία θερμοκρασίας (δηλαδή η παγκόσμια μέση θερμοκρασία επιφάνειας έναντι 1850-1900) αυξάνεται κατά περίπου 0,2°C ανά δεκαετία (στην πραγματικότητα 0,0197 ετησίως από το 1975 έως το 2023 σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Berkeley Earth) καθώς όλο και περισσότερο CO2 προστίθεται στην ατμόσφαιρα.
Διαβάστε περισσότερα  Μια συνομιλία με το ChatGPT σχετικά με τον μετριασμό των εκπομπών – Shell Climate Change
  1. Η καταγεγραμμένη ανωμαλία της θερμοκρασίας (την οποία η Συμφωνία του Παρισιού προσπαθεί να διατηρήσει κάτω από τους 1,5°C) για ένα συγκεκριμένο έτος είναι εξαιρετικά μεταβλητή ανάλογα με τις ετήσιες κλιματικές αλλαγές, με πιο αξιοσημείωτη τη νότια ταλάντωση El Niño (ENSO).
  2. Το ENSO έχει δύο διακριτές φάσεις, το Ελ Νίνιο όταν θερμαίνεται η μέση του Ειρηνικού και τείνουμε να βλέπουμε υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες και το Λα Νίνια όταν υπάρχει ψύξη και τείνουμε να βλέπουμε χαμηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες.
  3. Πρόσφατα περάσαμε από μια κατάσταση La Niña σε μια κατάσταση El Niño και αυτή η κατάσταση αυξάνεται.
  4. Με βάση τα χρόνια του τελευταίου μισού αιώνα, όταν είχαμε ένα παρόμοιο ισχυρό με το πολύ ισχυρό Ελ Νίνιο (1966, 1973, 1983, 1998, 2016) και μια επακόλουθη ασυνήθιστα υψηλή παγκόσμια μέση θερμοκρασία επιφάνειας, μπορούμε να δούμε ότι βραχυπρόθεσμα μεταβείτε σε συνθήκες ισχυρού Ελ Νίνιο, πιθανότατα θα δούμε τον πρώτο χρόνο 1,5°C. Στο παρακάτω διάγραμμα, αυτό θα ήταν οποιαδήποτε στιγμή μετά το 2021 περίπου.
  1. Αν και το 2023 δεν είναι ακόμα μια ισχυρή χρονιά Ελ Νίνιο, οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση (αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φτάνουμε εκεί). Το ONI συνεχίζει να αυξάνεται και για κάθε έτος μετά το 2021, το ύψος στο οποίο πρέπει να ανέλθει για ένα πρώτο έτος 1,5°C θα γίνεται σταδιακά χαμηλότερο λόγω της υποκείμενης τάσης θέρμανσης.

Με όλα αυτά κατά νου, τι μπορούμε να πούμε για τη θερμοκρασία μέχρι στιγμής φέτος και την πιθανότητα το 2023 να ξεπεράσει τον 1,5°;

Εάν σχεδιάσουμε ένα διάγραμμα που αφαιρεί την υποκείμενη θέρμανση των 0,2°C ανά δεκαετία, τότε θα μένει η διακύμανση της ετήσιας θερμοκρασίας ως συνάρτηση άλλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του ONI. Το τελευταίο τυπικά κυμαίνεται μεταξύ -2° (ισχυρό La Niña) έως +2° (ισχυρό El Niño).

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει δύο ετήσιες τάσεις. Στο κάτω μέρος με γκρι χρώμα είναι ο Oceanic Niño Index, ο οποίος βρίσκεται τώρα περίπου στις 1,3°, αλλά κατά τη διάρκεια του Πολύ Ισχυρού Ελ Νίνιο του 2015/2016 έφτασε τις 2,6°. Η πορτοκαλί γραμμή στην κορυφή είναι η διακύμανση της «αποφυγής της θέρμανσης» στην παγκόσμια μέση διακύμανση της θερμοκρασίας της επιφάνειας έναντι 1850-1900. Αυτό φαίνεται να είναι απλώς ένα πολύ θορυβώδες γράφημα, αλλά η τάση μέσα από αυτό είναι επίπεδη, κάτι που είναι σημαντικό (που σημαίνει ότι η θέρμανση έχει αφαιρεθεί καθαρά).

Διαβάστε περισσότερα  50 φωτογραφίες του Casco Viejo, της Παλιάς Πόλης του Παναμά

Αν κοιτάξουμε το διάγραμμα μπορεί να οδηγηθούμε στην άποψη ότι η διακύμανση είναι πιο θετική στα χρόνια του Ελ Νίνιο και πιο αρνητική στα χρόνια της Λα Νίνια, που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμο κύκλο ψύξης και θέρμανσης. Ωστόσο, η γραφική παράσταση της παραλλαγής ONI έναντι της ανωμαλίας (δείτε το διάγραμμα με μπλε χρώμα παρακάτω) δεν αποφέρει ισχυρή τάση. Μια παλινδρόμηση των σημείων δεδομένων με την τομή στο μηδέν δίνει μια κλίση περίπου 0,1°C (στην πραγματικότητα 0,0731) της διακύμανσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας για κάθε σημείο της αλλαγής του Ωκεανικού Δείκτη Niño. Αλλά μια οπτική επιθεώρηση του εύρους δεδομένων (πορτοκαλί διακεκομμένες γραμμές) ίσως δείχνει κάτι πιο επιθετικό, πιθανώς περίπου 0,2°C για κάθε σημείο παραλλαγής Oceanic Niño. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι απαιτείται μια πιο λεπτομερής στατιστική ανάλυση αυτού του θέματος, κάτι που είναι πέρα ​​από τα στατιστικά στοιχεία του πανεπιστημίου μου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς τα δεδομένα περιλαμβάνουν όλους τους πιθανούς λόγους για βραχυπρόθεσμες παραλλαγές, εκτός από το ENSO. Υπάρχουν ηφαίστεια (π.χ. Όρος Pinatubo το 1991), ηλιακές διακυμάνσεις, κύκλοι θαλάσσιων πάγων και ίσως ακόμη και γεγονότα όπως πολύ μεγάλες δασικές πυρκαγιές, για να αναφέρουμε μερικά.

Εάν υποθέταμε έναν παράγοντα θέρμανσης περίπου 0,15°C για κάθε σημείο στο ONI, τότε οι θερμοκρασιακές εκδρομές που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες δεν προκαλούν έκπληξη (αν και τον τελευταίο μήνα της τάσης ήταν πραγματικά αφορούσε την επιστημονική κοινότητα). Χρησιμοποιώντας τη μηνιαία χρονοσειρά Berkeley Earth, η μηνιαία μέση ανωμαλία της θερμοκρασίας το 2018 ήταν 1,2°C, σε ένα έτος όπου ο μέσος όρος ONI ήταν πολύ κοντά στο μηδέν, δηλαδή ουδέτερος. Σε σύγκριση με το 2018, τότε σήμερα που είναι πέντε χρόνια μετά θα βρισκόμασταν στα εξής:

Διαβάστε περισσότερα  50 φωτογραφίες του Casco Viejo, της Παλιάς Πόλης του Παναμά

1,2 (στοιχεία 2018) + 0,1 (υποκείμενη θέρμανση σε διάστημα πέντε ετών) + 0,2 (1,3° * 0,15, τρέχουσα πρόσκρουση Ελ Νίνιο) = 1,5°C

Ο παραπάνω υπολογισμός χρησιμοποιεί το τρέχον ONI 1,3°, το οποίο είναι πάνω από το μέσο όρο του έτους μέχρι σήμερα περίπου 0,5°, αλλά δείχνει ότι βρισκόμαστε σε περιοχή με θερμοκρασία 1,5°C για το 2023, που είναι ανησυχητικό. Υπάρχει επίσης μεγάλη ετήσια μεταβλητότητα στους αριθμούς. Για παράδειγμα, ξεκινώντας με τα δεδομένα του 2020 (αντί του 2018) όταν το ONI ήταν κατά μέσο όρο -0,4 (δηλαδή η πιο δροσερή περίοδος La Niña), αλλά με τη μέση μηνιαία ανωμαλία του Μπέρκλεϊ στους 1,35°C, τότε ο ίδιος υπολογισμός βγαίνει πάνω από 1,5°C.

Ωστόσο, σημειώστε ότι η παραπάνω ανάλυση χρησιμοποιεί μόνο το σύνολο δεδομένων Berkeley Earth, το οποίο είναι ένα από τα πολλά. Στην Έκθεση Κατάστασης του Παγκόσμιου Κλίματος 2022 του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) συμπεριέλαβαν έξι σύνολα δεδομένων, ένα από τα οποία ήταν και το Berkeley. Επιπλέον, η IPCC χρησιμοποιεί μια δεκαετή κινητή μέση θερμοκρασία για να εκτιμήσει τη μακροπρόθεσμη κατάσταση του κλίματος, η οποία εξακολουθεί να παρακολουθείται πολύ κάτω από 1,5°C αλλά σαφώς αυξάνεται. Και αν ο κόσμος βρισκόταν ξανά σε φάση La Niña μέχρι το 2025, η θερμοκρασία εκείνη τη χρονιά πιθανότατα θα ήταν και πάλι κάτω από 1,5°C. Ως εκ τούτου, τα πρόσφατα δεδομένα θερμοκρασίας και η πιθανότητα το 2023 ή το 2024 να υπερβούν το όριο των 1,5°C χρησιμεύουν ως σημαντική προειδοποίηση για το μέλλον.

Όπως έχει ήταν η περίπτωση των πρόσφατων COPμπορεί να δούμε τον WMO να ανακοινώνει μια τελική εκτίμηση για το 2023 στο COP28, πριν το πλήρες σύνολο δεδομένων είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2024. Εάν μια ανακοίνωση αναφέρει ότι το 2023 είναι το πρώτο έτος 1,5°C, σίγουρα θα εστιάσει το μυαλό των παρόντων διαπραγματευτών καθώς εξετάζουν το Global Stock Take και τη δήλωση δράσης COP28, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίουου.