Υπεύθυνος τουρισμός στο Mandu - Διαμονή σε χωριά κοντά στο Mandu

Υπεύθυνος τουρισμός στο Mandu – Διαμονή σε χωριά κοντά στο Mandu

Είναι μια ζεστή μέρα, αλλά προσθέτουν στη ζεστασιά οι οικοδεσπότες μου, ο Dinesh και η Radha Bai Katare καθώς ετοιμάζουν ένα απλό αλλά νόστιμο μεσημεριανό γεύμα Dal Paniya. Ενώ το ντάλ μαγειρεύεται χωριστά, το ζευγάρι με την ευρύτερη οικογένειά του κάθεται γύρω από τη φωτιά, μαγειρεύοντας την πανιά για όλους μας. Το στρογγυλό ψωμί από κορν φλάουρ μπαίνει ανάμεσα σε φύλλα του τοπικού aak ή madar (μήλο σόδομα) και στη συνέχεια ψήνεται στη φωτιά. Πίνοντας ένα ποτήρι τοπικό chaas ή βουτυρόγαλα, γοητεύομαι καθώς η Radha, με τα εύστροφα δάχτυλά της, πετάει το ψωμί μπρος-πίσω μέχρι να καούν τα φύλλα και το ψωμί να γίνει χρυσαφένιο. Αφαιρεί επιδέξια τα απανθρακωμένα φύλλα ενώ μαζευόμαστε για να δοκιμάσουμε το νόστιμο dal paniya και να ακούσουμε τις ιστορίες τους και για τις πρωτοβουλίες αγροτικού και υπεύθυνου τουρισμού στο Mandu, γύρω από τα χωριά στο Mandu.

Ο Ντινές είναι ένας νεαρός ψαράς και ένας αγρότης του οποίου η μικρή και γοητευτική κατοικία βρίσκεται σε ένα μικρό υπερυψωμένο ανάχωμα δίπλα στο σπίτι του, με θέα σε μια λίμνη. Ενώ ένα μέρος του είναι ακόμα υπό κατασκευή, ο Dinesh με ξεναγεί ενώ χάνω τον εαυτό μου στο καταπράσινο γύρω μου. Δεν υπάρχουν περιποιημένοι χλοοτάπητες και κήποι – μόνο μια σειρά από τοπικά ανθισμένα και οπωροφόρα δέντρα, βότανα και θάμνους, ακόμη και άγρια ​​φυτά.

Είμαι στο χωριό Malipura, που βρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα από την πολιτιστική πόλη Mandu ή Mandav, χαμένη στη δική της ομορφιά. Το φυλετικό χωριό είναι μια όαση ηρεμίας, που περιβάλλεται από βουνά και δάση. Στην καρδιά του χωριού βρίσκεται μια ήρεμη λίμνη και ο Ντινές προσθέτει ότι μεταφέρει ανθρώπους που θέλουν να κάνουν βαρκάδα. Η λίμνη είναι ένας προορισμός από μόνη της και είναι πλέον δημοφιλής στα ζευγάρια που επισκέπτονται το Mandu για προ-γαμήλια γυρίσματα. “Μερικές φωτογραφίες στη λίμνη είναι υποχρεωτικές για κάθε ζευγάρι.” λέει ο Dinesh προσθέτοντας ότι μερικές φορές οι βλαστοί μπορεί να διαρκέσουν και μισή μέρα και τους σερβίρει μεσημεριανό στο σπίτι του. Το Malipura είναι ένα από τα χωριά κοντά στο Mandu που αναπτύσσονται για αγροτικό και υπεύθυνο τουρισμό στο Mandu. Συνολικά πέντε χωριά κοντά στο Mandu θα αναπτυχθούν και περίπου 30 κατοικίες θα κατασκευαστούν εδώ.

Δεδομένης της εγγύτητάς του στο Mandu, το Malipura έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα ειδυλλιακό χωριό ως μέρος του αγροτικού και υπεύθυνου τουρισμού στο Mandu. Υπάρχουν πέντε σπίτια που αναπτύσσονται εδώ. Εκτός από το σπίτι του Dinesh, επισκέπτομαι μερικά ακόμη ξενώνες που διαχειρίζονται οι οικογένειες των Govind Katara, Kishore Katare και Virendra Katare. Μοιάζει περισσότερο με διαμονή σε φάρμα καθώς περνάω μερικές ώρες αλληλεπιδρώντας με τις οικογένειες ενώ βυθίζομαι στους τοπικούς πολιτισμούς. Όλοι οι αγρότες καλλιεργούν τόσο τοπικά όσο και εποχιακά λαχανικά και φρούτα όπως μπανάνες, μήλα κρέμας και παπάγια εκτός από καλλιέργειες όπως σιτάρι, καλαμπόκι και μια ποικιλία από τοπικά κεχρί.

Διαβάστε περισσότερα  Πώς να εκπαιδεύσετε έναν κυνηγετικό σκύλο για ανάκτηση

Η τοπική κοινότητα βρίσκεται στον πυρήνα των αγροτικών και υπεύθυνων τουριστικών πρωτοβουλιών του τουρισμού Madhya Pradesh. Από περιπάτους στη φύση μέχρι συνεδρίες αφήγησης, κάθε εμπειρία εδώ είναι αυθεντική. Μπορείτε να χάσετε τον εαυτό σας άσκοπα στα χωράφια ή να πάτε για ψάρεμα ή να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο μαγείρεμα της τοπικής κουζίνας ή ακόμα και να συμμετάσχετε σε τοπικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Και ως ταξιδιώτης, το να βυθίζεσαι στις αγροτικές δονήσεις είναι περισσότερο μια ουσιαστική και συνειδητή εμπειρία από μόνη της. Κατά τη διάρκεια του Mandu Festival, τα χωριά γύρω από την ιστορική πόλη σφύζουν από τουρίστες και ως εκ τούτου το τουριστικό συμβούλιο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη όχι μόνο ξενώνων αλλά και εκδρομών και εμπειριών στο χωριό. Ένα από αυτά είναι το Bheelbarkheda, το σπίτι των φυλών Bheel. Βρίσκεται στο Nalchha Block της συνοικίας Dhar, το χωριό, που βρίσκεται κοντά στο Mandu, προσφέρει έναν συνδυασμό περιπέτειας και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ως μέρος του υπεύθυνου τουρισμού στο Mandu.

Είναι σχεδόν αργά το βράδυ όταν κατευθύνομαι εκεί μετά από μια γρήγορη επίσκεψη στο Mandu, αλλά με καλωσορίζουν με φυλετική μουσική και χορό. Καθώς πίνουμε τοπικό τσάι, με γοητεύει το τεράστιο dhol που ονομάζεται Mandal που παίζει ο Ramsingh, ο οποίος με μαθαίνει να το παίζω. Οι κατοικίες είναι επίσης σε διάφορα στάδια κατασκευής και γνωρίζω κάποιους από τους ιδιοκτήτες. Ένας από αυτούς είναι ο τέκτονας Ramcharan και η σύζυγός του Parvati που μου λέει ότι η κόρη του σπουδάζει οικιακή επιστήμη και θα τον βοηθήσει μετά την αποφοίτησή της. Η ατμόσφαιρα είναι ζωντανή και πολύχρωμη καθώς όλο το χωριό μας υποδέχεται.

Οι τεχνίτες που δημιουργούν χειροτεχνίες με μπαμπού επιδεικνύουν τις δεξιότητές τους καθώς σχεδιάζονται εργαστήρια για να παρουσιάσουν ξεχασμένες και χαμένες τέχνες και χειροτεχνίες. Μπορείτε επίσης να δείτε διάφορες δραστηριότητες όπως η κατασκευή παραδοσιακών ξύλινων επίπλων, η σχοινουργία και η ύφανση ειδικά σε κούνιες μεταξύ άλλων. Εκτός από παραδοσιακή μουσική και χορό, υπάρχουν επίσης επισκέψεις σε τοπικούς ναούς και χωράφια. Η καρδιά αυτού του χωριού έχει επίσης μια λίμνη που πήρε το όνομά του από τον οικισμό, ενώ πραγματοποιούνται επίσης περιπάτους και πεζοπορίες με οδηγό, ειδικά στο Budhi Mandav, όπου μου λένε ότι μπορείτε να δείτε την προέλευση του ποταμού Nalchha. Είναι πολύ αργά για εξερεύνηση, αλλά καθώς επιστρέφω, μπορώ να δω την περηφάνια στα μάτια των ντόπιων που είναι γεμάτα ιστορίες και θέλουν να σας δείξουν το χωριό τους.

Διαβάστε περισσότερα  Μεγάλα παράκτια αποικιακά μονοπάτια στο Ταμίλ Ναντού και το Ποντισέρι

Τα ταξίδια δεν αφορούν μόνο τα αξιοθέατα και τους ήχους. Αφορά επίσης βιώσιμες και τοπικές εμπειρίες, συνομιλίες και αλληλεπιδράσεις με τις κοινότητες, καθηλωτικά πολιτιστικά μονοπάτια και εμβάθυνση στη ζωή και τη μάθησή τους και τη συμβολή στα μέσα διαβίωσης. Μερικές φορές σημαίνει απλώς απλές συζητήσεις πάνω από chai (τσάι) με τους ανθρώπους ενώ μοιράζονται τις ιστορίες τους μαζί σας. Είναι επίσης μια μαθησιακή εμπειρία κατανόησης διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων διατηρώντας τα όρια και σεβόμενοι τους προσωπικούς χώρους. Και αυτό βρίσκεται στον πυρήνα των υπεύθυνων τουριστικών πρωτοβουλιών του τουρισμού Madhya Pradesh. Χαμένες τέχνες και χειροτεχνίες, ξεχασμένες δεξιότητες και ταλέντα, απλές, σπιτικές, τοπικές κουζίνες και παραδοσιακά παιχνίδια στην αυλή – αυτές είναι μερικές από τις αυθεντικές αγροτικές εμπειρίες που μπορούν να εκτιμήσουν και να απολαύσουν οι ταξιδιώτες.

Οι ρουστίκ εμπειρίες αναπτύσσονται σε κάθε χωριό, έχοντας κατά νου τις κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές, καλλιτεχνικές, μουσική, χορό και άλλες δραστηριότητες και αυτές ενισχύονται περαιτέρω με την αφήγηση. Ενώ αυτά είναι μοναδικά για κοινότητες και φυλές, κάθε μέρος έχει τη δική του γοητεία. Για τους περισσότερους από εμάς, τα ταξίδια αφορούν συχνά εξωτικούς προορισμούς, αλλά συνειδητοποιούμε ότι κάθε μέρος έχει τη δική του απήχηση και μερικές φορές τα πιο απεριόριστα μέρη είναι επίσης θησαυροί, που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Τα χωριά αποτελούν μια μικρογραφία πολιτισμού καθώς δίνουν μια γεύση από τις κοινωνικές παραδοσιακές και θρησκευτικές πρακτικές και τις τοπικές τέχνες, την αρχιτεκτονική, τις χειροτεχνίες, τα φεστιβάλ, τη μουσική, τον χορό και τις παραστάσεις. Η νόστιμη τοπική κουζίνα, τα ρουστίκ παιχνίδια, τα μοναδικά έθιμα και το φυσικό τοπίο προσθέτουν στη γοητεία. Κάθε χωρικός είναι γεννημένος παραμυθάς που είναι ενθουσιασμένος που θα σας ταξιδέψει στο χωριουδάκι του και πρέπει απλώς να του δώσουμε μια ευκαιρία.

Η κοινότητα βρίσκεται στον πυρήνα όλων των υπεύθυνων τουριστικών πρωτοβουλιών του τουρισμού Madhya Pradesh και είτε αυτή προωθεί την ενδυνάμωση των γυναικών, την ανάπτυξη τοπικών τεχνών και χειροτεχνιών, την προστασία των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών, τη δημιουργία κατοικιών ή την προώθηση αγροτικών εμπειριών, είτε εστιάζοντας στον αγροτικό τουρισμό. όλα σχετικά με τη δυνατότητα σε κοινωνικούς επιχειρηματίες και ΜΚΟ να υποστηρίζουν και να εκπαιδεύουν τις τοπικές κοινότητες. Και ένα από τα δόγματα των πολιτικών τους είναι να αναπτύξουν βιώσιμα ταξίδια στο Madhya Pradesh. Και αυτό περιλαμβάνει το να φέρουμε τους ταξιδιώτες στο προσκήνιο και να τους ευαισθητοποιήσουμε ώστε να συνεισφέρουν στα προς το ζην της τοπικής κοινωνίας, είτε είναι τεχνίτες είτε οδηγοί. Καθοδηγούμενοι από την κοινότητα και με γνώμονα την κοινότητα, οι ταξιδιώτες μπορούν να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τους ξεχασμένους και χαμένους πολιτισμούς και έθιμα μέσω αυτών των πρωτοβουλιών.

Διαβάστε περισσότερα  Ομάδα Ναών Bateshwar - Συνέντευξη αρχαιολόγος KK Muhammed

Σε ένα από τα προηγούμενα ταξίδια μου στο Madhya Pradesh ως εκπρόσωπος με την ομάδα ICRT, έμαθα για χωριά όπως το Ladpura Khas που έγιναν το παιδί αφίσας των πρωτοβουλιών υπεύθυνου και αγροτικού τουρισμού της Madhya Pradesh. Σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από την Όρχα, αυτό το χωριό προτάθηκε και από την UNESCO και αναπτύχθηκε με… κατοικίες και αρκετές τοπικές και αγροτικές εμπειρίες. Το Ladpura Khas, όπως και το Malipura, είναι ένα από τα 100 χωριά που θα αναπτυχθούν από το MP Tourism για τις πρωτοβουλίες αγροτικού τουρισμού και τα σπίτια παραμένουν στον πυρήνα αυτής της ανάπτυξης, δημιουργώντας ευκαιρίες βιοπορισμού. Κάθε ένα από αυτά τα χωριά επιλέγεται καθώς βρίσκονται γύρω από τουριστικά hot spots. Ενώ η Orchha είναι ο πυρήνας για το Ladpura Khas, το Mandu είναι για το Malipura.

Πέρα από τις ξενώνες γύρω από τα χωριά κοντά στο Mandu, υπάρχουν και αγροκτήματα, καθώς και σε άλλες τουριστικές πόλεις. Σκόνταψα στο Tarangini Farm Stay που βρίσκεται κοντά στο Maheshwar, το οποίο είναι μια όαση ηρεμίας. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η προώθηση καταπράσινων χωριών γύρω από τουριστικά κυκλώματα και η ανάπτυξη και η εμπορία υφιστάμενων κατοικιών και διαμονής σε αγρόκτημα. Και η διαμονή στο αγρόκτημα Tarangini ταιριάζει άμεσα σε αυτό το γενικό γενικό σχέδιο. Ενώ το Maheshwar απέχει μόλις 10 χλμ., μπορείτε να χάσετε τον εαυτό σας στα χωράφια, να παρακολουθήσετε πουλιά δίπλα στη λίμνη, να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τους οικοδεσπότες, να απολαύσετε τοπική κουζίνα ή απλώς να κάνετε αποτοξίνωση και να χαλαρώσετε.

Το όραμα είναι να εντοπιστούν εκατό χωριά σε έξι πολιτιστικές ζώνες που βρίσκονται κοντά σε τουριστικά κυκλώματα και να προωθηθεί ο αγροτικός τουρισμός σε αυτούς τους οικισμούς. Εκτός από τη δημιουργία κατοικιών και κατασκηνώσεων με σκηνές, υπήρχαν επίσης σχέδια για τη δημιουργία περιηγήσεων πολιτιστικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή για την προώθηση της τοπικής κουζίνας, την ανάπτυξη τεχνών και χειροτεχνιών, τη διατήρηση ξεχασμένων πολιτιστικών παραδόσεων και την εστίαση στη διατήρηση των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών. Κάθε εμπειρία είναι μοναδική, αυθεντική και ρουστίκ. Ως υπεύθυνοι ταξιδιώτες, επιλέγοντας να μείνουμε σε ξενώνες, μπορούμε να αποκτήσουμε καθηλωτικές πολιτιστικές εμπειρίες και να απολαύσουμε το αγροτικό περιβάλλον, ενώ επίσης εξερευνούμε τουριστικούς προορισμούς και βρίσκουμε έναν τρόπο να συνεισφέρουμε και στις αγροτικές κοινότητες.