Παλιές πόλεις στην Πολωνία.  Αξιοθέατα στην Πολωνία

Παλιές πόλεις στην Πολωνία. Αξιοθέατα στην Πολωνία

Υπάρχει μια παλαιά γοητεία που εκπέμπεται από κάθε πέτρινο τοίχο στην Πολωνία. Πέτρινοι πάγκοι με ταξιδεύουν σε μια μελωδική περιοδεία στη Βαρσοβία. Παντού υπάρχουν δράκοι και γοργόνες. Βλέπω αστέρια με τον Κοπέρνικο, τον αστρονόμο, ενώ κάνω βαλς με τον Σοπέν, τον συνθέτη. Γίνονται δολοφονίες μέσα στους καθεδρικούς ναούς ενώ οι τσαγκάρηδες γίνονται ήρωες. Πετάω από τη μια πόλη στην άλλη, βυθίζομαι στην ατμόσφαιρα των Παλιών Πόλεων εδώ, που αποτελούν πλέον Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι Παλιές Πόλεις στην Πολωνία είναι κάτι περισσότερο από ιστορικές, πλημμυρίζουν με γοητεία και αποτελούν προορισμούς από μόνες τους και είναι τα βασικά μέρη για να δείτε στην Πολωνία. Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε τα ταξίδια σας στην Πολωνία, τότε κατευθυνθείτε σε μια Παλιά Πόλη σε οποιαδήποτε από τις αγαπημένες σας πόλεις και θα βρείτε πολλά πράγματα να κάνετε στην Πολωνία. Από την Κρακοβία στη Βαρσοβία, το Τορούν στο Γκντανσκ, το Σόποτ στο Βρότσλαβ, εδώ είναι μερικές από τις συναρπαστικές παλιές πόλεις της Πολωνίας.

Παλιά Πόλη της Κρακοβίας

Είναι ένα φωτεινό ηλιόλουστο πρωινό και επιπλέω άσκοπα σε ένα μικρό σκάφος στα γαλάζια νερά του Βιστούλα στην Κρακοβία. Ξαφνικά, ένα τρομερό φρούριο, που κοιτάζει κατευθείαν από το σετ του Game of Thrones, απλώνεται μπροστά μου. Το κάστρο Wawel ήταν η έδρα της Πολωνικής Βασιλικής στη μεσαιωνική εποχή, αλλά με ενδιαφέρουν περισσότερο οι δράκοι παρά οι αυτοκράτορες.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο δράκος Wawel σκότωνε παρθένες και ένας απελπισμένος βασιλιάς, ανησυχώντας για την ασφάλεια της κόρης του ανακοίνωσε ότι θα την παντρευόταν με τον άνθρωπο που σκότωσε το τέρας. Η ιστορία λέει ότι ο Skuba, ένας μαθητευόμενος τσαγκάρης γέμισε ένα αρνί με θείο και το χρησιμοποίησε ως δόλωμα για να δελεάσει τον δράκο, ο οποίος προφανώς εξερράγη. Σε ορισμένους θρύλους, ο Skuba γίνεται πρίγκιπας Krakus, ο ιδρυτής της Κρακοβίας, αλλά επιλέγω να πιστέψω τον πρώτο.

Είναι ιστορίες σαν αυτή που με κάνουν να αγαπώ την Κρακοβία. Αργότερα, την ίδια μέρα γίνομαι ταξιδιώτης στο χρόνο καθώς μια άμαξα με σύρει με άλογο στα 11ου αιώνας. Ένας τρομπετίστας στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας παίζει τον ύμνο της Κρακοβίας καθώς χάνομαι στο Stare Miasto ή στην Παλιά Πόλη, που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μνημεία χτισμένα σε αναγεννησιακό, μπαρόκ και γοτθικό στιλ σπρώχνουν για το διάστημα, καθώς παλάτια και φρούρια, θέατρα και εκκλησίες, και αρχοντικά και μουσεία βρίσκονται στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Οι Παλιές Πόλεις στην Πολωνία σας μεταφέρουν στη μεσαιωνική εποχή και στην Κρακοβία χάνεστε σε έναν κόσμο ιστοριών,

Κρακοβία, Πολωνία

Πωλούνται αφίσες σε δρόμο στην Κρακοβία

Το Rynek Glowny είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Παλιάς Πόλης και η θέα από τη Βασιλική της Αγίας Μαρίας με ξεναγεί σε μια ατμόσφαιρα καρναβαλιού. Δαγκώνοντας ένα ψωμί σε σχήμα δακτυλίου που ονομάζεται Obwarzanki Krakowskie, ακολουθώ τα βήματα των νεοστεφθέντων βασιλιάδων που πήραν τη Βασιλική Διαδρομή από την Πύλη Florian, περνώντας από το Barbican της Κρακοβίας στο Wawel. Ο οδηγός μου μου λέει ότι οι μεσαιωνικές οχυρώσεις χτίστηκαν πάνω από 200 χρόνια. Υπάρχουν πολλά μουσεία, γκαλερί τέχνης, εκκλησίες, καφέ και καταστήματα με σουβενίρ εδώ, αλλά μου λένε να μην χάσω το Sukiennice ή την αναγεννησιακή υφασμάτινη αίθουσα, την εκκλησία της Αγίας Άννας και το μνημείο του Adam Mickiewicz, αφιερωμένο στον ποιητή. Ολοκληρώνουμε την ξενάγηση εξερευνώντας τους υπόγειους θησαυρούς των καφέ και των καταστημάτων της Κεντρικής Πλατείας όπου το πικρό παρελθόν της Κρακοβίας έρχεται στο προσκήνιο. Η Παλιά Πόλη της Κρακοβίας είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να δείτε στην Πολωνία και μπορείτε να χάσετε τον εαυτό σας στη γοητεία του παλιού κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα  Μεγάλα παράκτια αποικιακά μονοπάτια στο Ταμίλ Ναντού και το Ποντισέρι

Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας

Είναι σχεδόν μεσημέρι καθώς το τρένο μας μπαίνει στην πολωνική πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία, όπου μας υποδέχονται γοργόνες. Η Παλιά Πόλη ή το Stare Miastro έχει αναδυθεί από τις στάχτες του 11ου Παγκοσμίου Πολέμου καθώς έχει ξαναχτιστεί. Ωστόσο, καθώς περπατάω στα πλακόστρωτα δρομάκια της Αγοράς της Παλιάς Πόλης, όπου τα πέτρινα παγκάκια γίνονται τζουκ μποξ, δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτή ήταν κάποτε μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη. Η Γοργόνα της Βαρσοβίας είναι σχεδόν σαν προστάτης άγιος, που προστατεύει την πόλη, αλλά οι ντόπιοι πιστεύουν ότι είχε πάει να συναντήσει την αδερφή της στην Κοπεγχάγη όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί. Οι ιστορίες είναι άφθονες στην Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας και υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνουμε στην Πολωνία, αλλά για μένα, το γεγονός ότι έχει ξαναχτιστεί τούβλο τούβλο είναι αυτό που με γοητεύει. Όλες οι Παλιές Πόλεις στην Πολωνία σε κάνουν κυριολεκτικά ταξιδιώτη στο χρόνο καθώς παρασύρεσαι σε έναν παραμυθένιο κόσμο, μακριά από τη φρίκη των πολέμων.

Το πρώτο πράγμα που βλέπω ως τουρίστας είναι το Βασιλικό Κάστρο που αποτέλεσε τον πυρήνα της Παλιάς Πόλης. Πηγαίνουμε σε μια περιήγηση με τα πόδια, κατά μήκος της Βασιλικής Διαδρομής κάνοντας στάση από παλάτια και κάστρα και κατευθυνόμενοι προς την Πλατεία της Αγοράς όπου συναντώνται η Παλιά και η Νέα Πόλη. Το The Old Town Marketplace είναι μια καρτ ποστάλ με εικόνες που ζωντανεύουν. Υπάρχουν άφθονα μουσεία – από το Μουσείο Λογοτεχνίας στο Εθνικό Μουσείο έως το Ιστορικό Μουσείο της Βαρσοβίας. Το Barbican κάθεται όμορφα σε μια όαση πράσινου. Κατευθυνόμαστε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη. Η αγαπημένη μου περιήγηση είναι η περιοδεία του Σοπέν καθώς παρακολουθούμε το μουσικό ταξίδι του αγαπημένου συνθέτη της Βαρσοβίας. Η ιστορία του μου τραβάει τα νεύρα.

Ο Σοπέν έψαχνε για την πατρίδα του καθώς δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει στην Πολωνία από το Παρίσι λόγω του πολιτικού κλίματος. Ωστόσο, έχει αφήσει ένα κομμάτι της ζωής του μέσα από μουσικά αποσπάσματα που ακούγονται σε πέτρινα παγκάκια έξω από διάφορα μνημεία. Περνάμε δίπλα από το σπίτι του, την εκκλησία και το παλάτι όπου έπαιζε. Στο τέλος του μονοπατιού, βρίσκομαι στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, όπου η καρδιά του βρίσκεται μέσα σε μια μικροσκοπική τεφροδόχο, την οποία μετέφερε λαθραία η αδελφή του, από το Παρίσι μετά τον θάνατό του.

Ο ήλιος δύει σιγά-σιγά και καθώς φεύγω από τη Βαρσοβία για τον επόμενο προορισμό μου, μπορώ να δω τη στήλη Sigismund να υψώνεται πάνω από τα υπόλοιπα μνημεία λουσμένα στις βραδινές αποχρώσεις.

Παλιά Πόλη του Τορούν

Αν υπάρχει μια πόλη που εξακολουθεί να είναι χαμένη σε μια μεσαιωνική κούραση, αυτή είναι η Τορούν στις όχθες του Βιστούλα. Υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτή τη γοτθική παλιά πόλη που ακόμη και οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να την καταστρέψουν. Ο οδηγός μου δείχνει έναν πύργο από τούβλα που στέκεται υπό γωνία και μου λέει ότι αντιπροσωπεύει μια τραγική ιστορία αγάπης μεταξύ ενός ιππότη και μιας καλόγριας. Ο ιππότης έχτισε τον πύργο, για να τον βρει να γέρνει σαν το κολλητό του. Ωστόσο, οι ντόπιοι είναι φιλοσοφημένοι και πιστεύουν ότι μπορείτε να καθαρίσετε το μυαλό σας από τις ενοχές κοιτάζοντάς το για δέκα δευτερόλεπτα.

Διαβάστε περισσότερα  Αξιοθέατα στο Oulu Finland και γύρω από τη διαδρομή Pohjola

Το Τορούν, γνωστό για το πιερνίκι του ή το θρυλικό μελόψωμο είναι η επιτομή της γραφικής γοητείας. Το σπίτι των Τεύτονων ιπποτών, υπάρχουν φρούρια, παλάτια, σιταποθήκες και εκκλησίες που σας υποδέχονται παντού. Οι μεσαιωνικές πύλες και τα τείχη παραμένουν άθικτα επίσης. Καθώς κοιτάζω ψηλά στον πύργο του καθεδρικού ναού, βλέπω μια τεράστια καμπάνα, με τον εύστοχο τίτλο Η τρομπέτα του Θεού, που ζυγίζει πάνω από επτά τόνους. Μεταξύ όλων των Παλιών Πόλεων στην Πολωνία, αυτή είναι η αγαπημένη μου και συνιστώ ανεπιφύλακτα το Τορούν ως ένα από τα γραφικά μέρη για να δείτε στην Πολωνία.

Αλλά υπάρχουν περισσότερα στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εκτός από ψωμί και τούβλα. Η πόλη περιστρέφεται γύρω από τον Nicolas Copernicus, τον αστρονόμο. Τα αγάλματα κοσμούν τις γωνιές των δρόμων. Μαγαζιά και εστιατόρια φέρουν το όνομά του. Επισκεπτόμαστε το παλιό του σπίτι και την εκκλησία όπου βαφτίστηκε. Και καθώς φεύγουμε, τον βλέπουμε να κοιτάζει προς τον ουρανό.

Μια επίσκεψη στο Τορούν δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς να ρίξετε μια ματιά στο μεγαλύτερο κάστρο της Ευρώπης – το Κάστρο Malbork που χτίστηκε στις όχθες του ποταμού Nogat από τους Τεύτονες Ιππότες. Malbork ή Marienburg που χτίστηκε το 14ου αιώνα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και οι τρεις κύριοι πύργοι ξαναχτίστηκαν σε μια χρονική περίοδο. Η ιστορία του Malbrok συνδέεται με το Τορούν και απέχει μόλις μερικές ώρες οδικώς

Παλιά Πόλη του Γκντανσκ

Η επόμενη στάση μας είναι το σπίτι του Ποσειδώνα, του Θεού των Ωκεανών που κάνει ακόμη και το διάσημο λικέρ Goldswasser χρυσό. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ποσειδώνας, κουρασμένος από τους ανθρώπους που πετούσαν χρυσά νομίσματα στο σιντριβάνι, τον χτύπησε τόσο δυνατά με την τρίαινά του που ο χρυσός έσπασε σε κομμάτια και σχημάτισε νιφάδες που γέμισαν το λικέρ. Υπάρχουν πολλές ιστορίες στην Παλιά Πόλη του Γκντανσκ, που είναι μια από τις πολυσύχναστες παλιές πόλεις της Πολωνίας.

Το Γκντανσκ, ένα λιμάνι στην ακτή της Βαλτικής υπερηφανεύεται για την 1000χρονη ιστορία του και κάνουμε έναν χαλαρό περίπατο στην παλιά πόλη όπου μας υποδέχονται εκκλησίες και δημαρχεία, μουσεία και αγορές. Περπατάω στην οδό St Mary, που μας οδηγεί μέσα από τη μεσαιωνική Πύλη της Αγίας Μαρίας στο Long Embankment και μας οδηγεί στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας, τη μεγαλύτερη εκκλησία από τούβλα της πόλης με ένα τεράστιο αστρονομικό ρολόι που διακοσμεί τους τοίχους.

Πίσω στην πλατεία της Παλιάς Πόλης, υπάρχει ζωηρή ενέργεια εδώ που με κατακλύζει. Αυτή η οδός είναι στέκι καλλιτεχνών. Καβαλέτα και καμβάδες απλώνονται παντού, ξεναγώντας μας στο αρχαίο Γκντανσκ. Και υπάρχει κεχριμπάρι παντού. Χρυσά περιδέραια και αλυσίδες, βραχιόλια και σκουλαρίκια πωλούνται σε κάθε γωνιά καταστήματος ενώ επισκεπτόμαστε και ένα μουσείο.

Καθώς κατευθυνόμαστε προς τη λουτρόπολη Sopot, σταματάμε για να παρακολουθήσουμε μερικές κρουαζιέρες στον ποταμό Motlawa με την παλιά πόλη στο βάθος. Η μουσική είναι δυνατή και χαρούμενη και η ατμόσφαιρα είναι τόσο ζωντανή που συνεχίζω να περπατάω άσκοπα, μούσκεμα από τη διάθεση.

Διαβάστε περισσότερα  Φρούριο Gwalior - Μέρη στο οχυρό Gwalior και ναοί στο Gwalior Fort

Παλιά Πόλη του Βρότσλαβ

Ερωτεύτηκα το Βρότσλαβ τη στιγμή που μπήκα σε αυτήν την όμορφη πόλη που έχει έναν τέτοιο συνονθύλευμα ιστορίας και συγχώνευσης πολιτισμών. Πλέοντας στις όχθες της Όντρα, το Βρότσλαβ με τους ιδιόρρυθμους νάνους και τη χιλιόχρονη ιστορία του με γοήτευσε. Μια γοητευτική πόλη που κάποτε ήταν μέρος του Βασιλείου της Πολωνίας στη μεσαιωνική εποχή, το Βρότσλαβ διοικούνταν από διαφορετικά καθεστώτα – από τα βασίλεια της Βοημίας, της Ουγγαρίας και της Πρωσίας μέχρι τις αυτοκρατορίες των Αψβούργων και της Γερμανίας. Η πόλη ονομαζόταν Breslau από τους Γερμανούς. Το Βρότσλαβ ήταν μια από τις τελευταίες πόλεις που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο, το Βρότσλαβ επέστρεψε στο αρχικό του μαντρί και τώρα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Πολωνία.

Η Παλιά Πόλη ή Παλαιά πόλη που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα περιβάλλεται από την Τάφρο της πόλης και ένα μέρος των μεσαιωνικών οχυρώσεων. Το Rynek ή η Πλατεία της Αγοράς είναι η ίδια η καρδιά της πόλης και σφύζει πάντα από ενέργεια. Το γοτθικό παλιό Δημαρχείο βρίσκεται κατά μήκος του Νέου Δημαρχείου και ολόκληρη η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη ζωή και χρώμα. Το παλαιότερο εστιατόριο που ονομάζεται Piwnica Swidnicka βρίσκεται εδώ. Αυτό είναι ένα από τα προσωπικά μου αγαπημένα ανάμεσα στις πολλές παλιές πόλεις της Πολωνίας.

Υπάρχουν πολλά όμορφα αρχοντικά βαμμένα σε διαφορετικές αποχρώσεις γύρω από την πλατεία της αγοράς. Ένα από τα πιο γοητευτικά λέγεται Χάνσελ και Γκρέτελ από το παραμύθι. Υπάρχουν ζωντανές παραστάσεις παντού ενώ εστιατόρια και καφετέριες σας καλούν. Υπάρχουν πολλές εκκλησίες μέσα και γύρω από την πλατεία και η εκκλησία St Elizabeth σας προσφέρει ακόμη και ένα κατάστρωμα παρατήρησης. Η πλατεία Αλατιού, που κάποτε ήταν μια αγορά για αλάτι, δέρμα και μέλι, είναι τώρα μια αγορά λουλουδιών που δεν κλείνει ποτέ.

Μια από τις παραδοσιακές αγορές που έχει επιβιώσει από τους πολέμους, η Αγορά του Βρότσλαβ ή Hala Targowa όπως ονομάζεται, βρίσκεται κοντά στην πλατεία της αγοράς της παλιάς πόλης και στο νησί του καθεδρικού ναού. Χτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν το στέκι εμπόρων, εμπόρων και πωλητών. Σήμερα υπάρχει μια παραδοσιακή αγορά εδώ που πωλεί τα πάντα, από σουβενίρ μέχρι τοπικές χειροτεχνίες, τρόφιμα και λαχανικά. Μπορείτε ακόμη να έχετε ένα γρήγορο σνακ ή ένα ελαφρύ γεύμα εδώ.

Άλλα μέρη που μπορείτε να δείτε περιλαμβάνουν γκαλερί τέχνης, παλάτια, μουσεία και θέατρα, όπως αίθουσες όπερας και κουκλοθέατρα.

Οι μασκότ του Βρότσλαβ είναι οι μικροσκοπικοί νάνοι και υπάρχουν πάνω από 300 από αυτούς στην πόλη, αλλά μπορείτε να δείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς στην Παλιά Πόλη. Για να μάθετε περισσότερα για τους νάνους, δείτε το φωτογραφικό δοκίμιο για τους νάνους του Βρότσλαβ εδώ. Το μονοπάτι των νάνων είναι ένα από τα πιο γοητευτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Πολωνία, γεγονός που κάνει το Βρότσλαβ ένα από τα μοναδικά μέρη για να δείτε στην Πολωνία.

Το Βρότσλαβ είναι γοητευτικό, ιδιόρρυθμο και γεμάτο ιστορίες, και το ποτάμι λέει μια δική του ιστορία.

Ποια από αυτές τις Παλιές Πόλεις της Πολωνίας είναι η αγαπημένη σας; Ποια άλλα μέρη να δείτε στην Πολωνία θα προσθέτατε στη λίστα