Ομάδα ναών Bateshwar

Ομάδα Ναών Bateshwar – Συνέντευξη αρχαιολόγος KK Muhammed

Ήταν ένα «εσωτερικό κάλεσμα» που ώθησε τον αρχαιολόγο Padma Shri KK Muhammed να αποκαταστήσει και να ξαναχτίσει την αρχαία ομάδα ναών Bateshwar όταν είδε για πρώτη φορά τα ερείπια του συγκροτήματος ναών του 9ου αιώνα. Βρίσκεται κοντά στο Morena, περίπου 40 χλμ. από το Gwalior στο Madhya Pradesh, το συγκρότημα ναών με πάνω από 200 ναούς Shiva και Vishnu που χτίστηκε από τη δυναστεία Gurjara Pratihara είχε πέσει σαν ένα πακέτο τραπουλόχαρτα, ισοπεδώθηκε πιθανότατα λόγω σεισμού και βρισκόταν έτσι για αιώνες με πλεγμένες ρίζες δέντρων να καταβροχθίζουν τα διάσπαρτα θραύσματα.

Ομάδα ναών Bateshwar

Ομάδα ναών Bateshwar Morena

Αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση είπε ο KK Muhammed Sir, σε μια συνομιλία μαζί μου, ήταν ότι ο ιερός χώρος, φωλιασμένος βαθιά στις χαράδρες της κοιλάδας του ποταμού Chambal, είχε γίνει το κρησφύγετο των ντακοιτών, ειδικά του επίφοβου Nirbhay Singh Gujjar, που είχε τρομοκρατήσει την περιοχή. . «Συνειδητοποίησα ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα εδώ αν δεν λάβαμε «άδεια» από αυτούς που κυριολεκτικά έμεναν εδώ», είπε.

Ομάδα ναών Bateshwar

Ο KK Muhammed Sir και η ομάδα του δεν έπρεπε να αποθαρρυνθούν καθώς αποφάσισε να βρει έναν τρόπο να αποκαταστήσει αυτούς τους ναούς. Αυτό που εκτυλίχθηκε ήταν μια ιστορία μερικών γενναίων ανδρών που ξεκίνησαν το τρομακτικό έργο της ανοικοδόμησης αρχαίων ναών κατευθείαν από τα ερείπια, εν μέσω της παρουσίας άνομων λάτρεις που λυμαίνονταν την περιοχή.

Ομάδα ναών Bateshwar Ομάδα ναών Bateshwar

Συνάντησα τον KK Muhammed Sir στο Bateshwar Group of Temples Morena, όπου ήταν ο «Experience Architect» του Times Passion Heritage Trail σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς πολιτιστικής κληρονομιάς γύρω από το Gwalior. Εκτός από το τεράστιο οχυρό Gwalior, ταξιδέψαμε στη Morena όπου επισκεφτήκαμε το Bateshwar, το Mitavali και το Padavali και επίσης σε ένα χωριό για να δούμε τον ναό Kakanmath.

Ομάδα Ναών Bateshwar, Αρχαιολόγος KK Muhammed

Επισκεφτήκαμε επίσης το Shivpuri και την Datia και εξερευνήσαμε παλάτια, οχυρά, μαυσωλεία, μουσεία, ναούς και άλλα μνημεία, αλλά η ομάδα ναών Bateshwar ήταν μαγευτική και η αποκατάσταση ήταν μια ιστορία ανθεκτικότητας και θάρρους. Καθώς καθίσαμε για μια συζήτηση, ο KK Muhammed Sir μας πήγε πίσω στο ταξίδι του για την ανοικοδόμηση 80 ναών μέσα σε πέντε χρόνια (2005-2010) και σκέφτηκα ότι θα ήταν υπέροχο να το διαβάσω, κατευθείαν από το στόμα του αλόγου.

Διαβάστε περισσότερα  Παλιές πόλεις στην Πολωνία. Αξιοθέατα στην Πολωνία

Ομάδα Ναών Bateshwar, Αρχαιολόγος KK Muhammed

Συνέντευξη με τον KK Muhammed Sir σχετικά με την αποκατάσταση της ομάδας ναών του Bateshwar.

Αρχαιολόγος KK Muhammed Sir

1, Τι σας έκανε να θέλετε να αποκαταστήσετε αυτούς τους αρχαίους ναούς του Bateshwar, ειδικά όταν ήταν μολυσμένος με δακοειδείς;

KK Muhammad Sir – Πάντα ήθελα να κάνω κάτι προκλητικό και την πρώτη φορά που είδα τα θραύσματα του συγκροτήματος του ναού του Bateshwar να βρίσκονται γύρω, ένιωσα ότι οι πέτρες με φώναζαν. Είναι ένα μυστικιστικό συναίσθημα, ένα πνευματικό κάλεσμα, και είναι ανεξήγητο. Ένιωσα ότι αυτό ήταν ένα μήνυμα για μένα από το θείο που μου ζητούσε να ανακατασκευάσω τους ναούς. Αυτό μου έδωσε αρκετή δύναμη και αποφασίσαμε ότι θα βρούμε έναν τρόπο εδώ.

Ομάδα Ναών Bateshwar, Αρχαιολόγος KK Muhammed

Ομάδα Ναών Bateshwar, Αρχαιολόγος KK Muhammed

2. Πώς ήταν να δουλεύεις στους ναούς του Bateshwar ανάμεσα σε δακοΐτες που σε προσέχουν;

KK Muhammed Sir- Ζητήσαμε τη βοήθεια ενός ανώτερου αστυνομικού Vijay Raman IPS που είχε σκοτώσει νωρίτερα τον Pan Singh Tomar και είχαμε προστασία. Είπαν επίσης στους δακοΐτες ότι ήμασταν εδώ μόνο για να αποκαταστήσουμε τους ναούς. Αρχικά, υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις. Θα ρωτούσαν – Ποιες είναι αυτές οι ομάδες ανθρώπων που διευθύνονται από έναν Μουσουλμάνο – γιατί να βγουν μπροστά για να ξαναχτίσουν αυτούς τους ναούς; Σιγά σιγά μας παρακολουθούσαν και τελικά μας άφηναν ήσυχους.

Ομάδα Ναών Bateshwar, Αρχαιολόγος KK Muhammed

Ωστόσο, είχα μια από αυτές τις τυχαίες στιγμές του «Jab We Met». Υπήρχε ένας άντρας που κάπνιζε έξω, αλλά υπήρχαν μερικά γλυπτά γύρω. Δεν είχα ιδέα ποιος ήταν και απλώς τον ρώτησα θυμωμένος στα Χίντι αν δεν ντρεπόταν που κάπνιζε μπεέντις κοντά σε ένα συγκρότημα ναών. Ξαφνικά καθώς με κοιτούσε επίμονα, επενέβησαν αμέσως οι ντόπιοι μεσάζοντες. Τότε συνειδητοποίησα ότι ήταν ο επίφοβος Nirbhay Singh Gujjar που αργότερα έφερε μια γενναιοδωρία στο κεφάλι του.

Τότε δεν είχα άλλη επιλογή από το να συνεχίσω τη συζήτηση μαζί του. Του είπα λοιπόν ότι όλα τα γλυπτά εδώ είναι ασφαλή εξαιτίας του, καθώς αυτός και οι νταντάδες του φρουρούσαν τον χώρο. Του ανέφερα επίσης ότι οι ναοί χτίστηκαν από μια μεγάλη δυναστεία που ονομαζόταν Gurjara Pratihara, η οποία είχε χτίσει ναούς ακόμη και σε μέρη του Ρατζαστάν και του Γκουτζαράτ και επειδή το επώνυμό του ανέφερε επίσης “Gujjar”, είχε σκοπό, με έναν τρόπο να προστατεύσει αυτά τα γλυπτά. . Φαινόταν ότι του άρεσε αυτό και παρόλο που φοβόμουν και δεν ήμουν τόσο γενναίος αρχικά, ένιωσα ότι η Mera Jadoo Chal Gaya.

Διαβάστε περισσότερα  Αξιοθέατα στο Oulu Finland και γύρω από τη διαδρομή Pohjola

Ομάδα ναών Bateshwar Morena

3, Πώς ξεκίνησε η διαδικασία ανοικοδόμησης της Ομάδας Ναών Bateshwar;

KK Muhammad Sir – Όποτε ξεκινάμε δουλειά σε τέτοιους χώρους, ξεκινάμε από την πύλη εισόδου. Σύμφωνα με τις πραγματείες, πρέπει να υπάρχουν δύο πυλώνες και ένα δοκάρι. Ήμασταν περισσότερο σαν χειρουργοί, βρίσκαμε διάφορα θραύσματα και τα ενώνουμε μεταξύ τους. Ακολουθήσαμε τις διάφορες πραγματείες που μας έδωσαν μια ιδέα για το πώς θα έπρεπε να ανοικοδομηθούν οι ναοί του 9ου αιώνα.

Ομάδα ναών Bateshwar

Ομάδα Ναών Bateshwar, Αρχαιολόγος KK Muhammed

Ως αρχαιολόγοι, οι πέτρες μας μιλούν και πρέπει να τις ακούσουμε και να τις ξαναχτίσουμε τούβλο τούβλο, όπως αρχικά κατασκευάστηκαν. Χρειάζεται πάθος και όταν μεταδίδεις αυτό το πάθος στην ομάδα σου – συμπεριλαμβανομένων εκείνων των dacoits που έχουν παραδοθεί, τότε γίνεται μια διαφορετική ατμόσφαιρα και όλοι δουλεύουν μαζί ως μια ομάδα.

Ομάδα ναών Bateshwar Morena

Ενώ οι περισσότεροι ήταν ναοί Σίβα, υπήρχαν ιερά αφιερωμένα στον Βισνού, τον Σάκτι και τον Χανουμάν επίσης. Μόλις ξεκινήσαμε να δουλεύουμε, κάθε πέτρα έπεσε στην αρχική της θέση. Ολοκληρώσαμε την ανοικοδόμηση 80 ναών σε πέντε χρόνια.

Ομάδα ναών Bateshwar Morena Ομάδα ναών Bateshwar

4. Πόσοι ναοί στο Bateshwar Group of Temples Morena έχουν απομείνει ακόμα; Τι γίνεται με την επόμενη φάση της ανασυγκρότησης;

KK Muhammad Sir Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για την ανακατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους ναούς του Βισνού στο συγκρότημα. Αυτό χτίστηκε σε έναν μεταγενέστερο αιώνα, γύρω στον 11ο αιώνα και είναι παρόμοιο με τους ναούς που βρέθηκαν στο Khajuraho. Αυτό έγινε δυνατό χάρη στην κυρία Sudha Murthy και το ίδρυμά της. Αυτή, μαζί με μερικά μέλη της οικογένειάς της, επισκέφτηκαν το Bateshwar πριν από την πανδημία και εντυπωσιάστηκε και μας ρώτησε πώς μπορεί να μας στηρίξει. Μας έχουν χρηματοδοτήσει τώρα και με αυτό το ποσό, όχι μόνο αποκαθιστούμε το μαμούθ ναό του Βισνού, αλλά ελπίζουμε επίσης να ολοκληρώσουμε άλλους δέκα μικρότερους ναούς γύρω του. Ωστόσο, έχουμε ακόμα άλλους 100 ναούς στο συγκρότημα που πρέπει να ανοικοδομηθούν. Χρειαζόμαστε άλλα δέκα με δεκαπέντε crores περίπου για να ολοκληρώσουμε το έργο.

Διαβάστε περισσότερα  Υπεύθυνος τουρισμός στο Mandu - Διαμονή σε χωριά κοντά στο Mandu

Ομάδα ναών Bateshwar Ομάδα ναών Bateshwar

5, Αυτό δεν είναι το μόνο συγκρότημα ναών που ήταν προκλητικό. Έχετε αντιμετωπίσει επίσης Naxalites στο Chhattisgarh

KK Muhammad Sir Ναι, αυτό έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης στο ναό Samlur. Ήμασταν περικυκλωμένοι από Ναξαλίτες. Έπρεπε επίσης να εμπλακούμε σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μαζί τους. Τους είπαμε ότι ήμασταν εδώ μόνο για αποκατάσταση και παίρναμε τη βοήθεια των ντόπιων και τους πληρώνουμε επίσης. Ήταν ένα δύσκολο έργο, αλλά πιστεύω ότι όταν ξεκινάς να κάνεις πράγματα με καλές προθέσεις, το σύμπαν όπως λένε θα «συνωμοτήσει για να γίνουν τα πράγματα».

Ομάδα Ναών Bateshwar, Αρχαιολόγος KK Muhammed

6, Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα περισσότερα και για τις άλλες ανασκαφές σας;

KK Muhammad Sir Ως αρχαιολόγος, υπάρχουν τέσσερα βασικά πράγματα – ανασκαφή, εξερεύνηση, αποκατάσταση και συντήρηση. Η συνεισφορά μου είναι η ανακάλυψη του Ibadat Khana που χτίστηκε από τον Akbar στο Fatehpur Sikri. Αυτό έγινε με βάση έναν παλιό πίνακα των Mughal που απεικόνιζε τον Akbar να συνομιλεί με χριστιανούς πατέρες που είχαν έρθει από την Ιταλία και την Ισπανία. Ανακαλύψαμε επίσης ένα χριστιανικό παρεκκλήσι εδώ.

Ανακαλύψαμε επίσης ένα φέρετρο με λείψανα στο Rajgir, το οποίο ήταν ένα από τα οκτώ μέρη όπου ήταν διασκορπισμένα τα λείψανα του Λόρδου Βούδα. Ήμουν μέλος της ομάδας που εργάστηκε για την ανασκαφή του Babri Masjid και βρήκαμε υπολείμματα ενός αρχαίου ναού κάτω από αυτό.

Και τελικά…

Όμως η ανασκαφή δεν αρκεί μόνο. Πρέπει να συντηρήσουμε, να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε καλά την κληρονομιά μας με κέντρα διερμηνείας και βιωματικά μουσεία, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν στη συνέχεια να έχουν καλύτερη εμπειρία όταν επισκέπτονται τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συνέχεια μπορούν να ακούσουν τα μνημεία που θα τους μιλήσουν. Έτσι, προτρέπω όλους να έρθουν και να επισκεφτούν αυτές τις τοποθεσίες όπως στο Bateshwar και σε άλλα μέρη στη Morena.

Ομάδα ναών Bateshwar

Ομάδα ναών Bateshwar