Πώς να κουρεύετε (ευνουχίζετε) ένα αρσενικό κατσίκι μέσω ζωνών

Ξήρανση (Στειρώσεις) Νιγηριανές νάνοι κατσίκες μέσω Banding

Πώς να κουρεύετε (ευνουχίζετε) ένα αρσενικό κατσίκι μέσω ζωνών Ξηρασμός κατσικιών μέσω ζωνών (ονομάζεται επίσης ελαστικότητα) είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη στείρωση των αρσενικών κατσικιών. Είναι μια από τις ευκολότερες μεθόδους για τη στείρωση ή τον ευνουχισμό κατσίκων και συνήθως δεν απαιτείται κτηνίατρος.

Γιατί οι αρσενικές κατσίκες ξεβράζονται

Εκτρέφουμε Νιγηριανές κατσίκες νάνους κυρίως για παραγωγή γάλακτος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκτρέφονται ετησίως για να παράγουν γάλα και ότι περίπου οι μισοί από τους απογόνους που θα προκύψουν θα είναι αρσενικοί.

Δυστυχώς, μόνο μερικά άθικτα αρσενικά κατσίκια (bucks) χρειάζονται πραγματικά στον κόσμο της εκτροφής αιγών. και, αυτά τα δολάρια είναι συνήθως μάλλον μυρωδάτα. Έτσι, ζητούνται μόνο λίγα δολάρια.

Ορισμένοι εκτροφείς αιγών δεν κρατούν καθόλου χρήματα λόγω του χώρου που χρειάζονται, της μυρωδιάς και της τροφής που καταναλώνουν. Αυτοί οι κτηνοτρόφοι προτιμούν να «νοικιάζουν» δολάρια από άλλες φάρμες για να εκτρέφουν τα δικά τους ετησίως.

Ως εκ τούτου, μόνο τα δολάρια που έχουν τις καλύτερες γραμμές αίματος για την παραγωγή γάλακτος, τη διαμόρφωση των γαλακτοκομικών προϊόντων και την ανθεκτικότητα διατηρούνται ανέπαφα ως κοπάδι. Όλα τα άλλα αρσενικά ξεκουράζονται ή απορρίπτονται με άλλους τρόπους.

Τα αρσενικά κατσίκια φτιάχνουν πολύ γλυκά κατοικίδια και υπέροχα έργα 4H για παιδιά. Ο Wethers δεν έχει κανένα από τα ορμονικά ζητήματα είτε των δολαρίων είτε. Δεν μυρίζουν άσχημα όπως τα δολάρια, δεν πέφτουν στη ζέστη όπως κάνει και είναι συνήθως πολύ γλυκά και στοργικά.

Μέθοδοι για τον βρασμό των κατσικιών

Υπάρχουν τρεις δημοφιλείς μέθοδοι για τον βρασμό των κατσικιών. 1) χειρουργικά2) μπουρντίτσοή 3) banding:

Ο χειρουργικός ξεβρασμός των κατσικιών γίνεται με φυσική κοπή και έχει το μειονέκτημα ότι αφήνει ανοιχτή πληγή. Η μέθοδος burdizzo συνθλίβει τον σπερματικό λώρο. Το κύριο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι τα κορδόνια μερικές φορές δεν συνθλίβονται εντελώς αφήνοντας την κατσίκα ανέπαφη.

Διαβάστε περισσότερα  Αξιοθέατα στο Oulu Finland και γύρω από τη διαδρομή Pohjola

Ο ξεβρασμός των κατσικιών μέσω ζωνών είναι συνήθως αναίμακτη, ο λιγότερο περίπλοκος στην εκτέλεση και ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος. Αυτή είναι λοιπόν η μέθοδος που επιλέξαμε. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας παχιά ελαστικής ταινίας γύρω από το όσχεο πάνω από τους όρχεις της κατσίκας (που διακόπτει την παροχή αίματος) και στη συνέχεια την αναμονή έως ότου οι όρχεις συρρικνωθούν και πέσουν. Αυτό διαρκεί συνήθως δύο έως τέσσερις εβδομάδες, ανάλογα με την ηλικία της κατσίκας όταν είναι δεμένη

Πότε (Πόσο χρονών) να Wether Goats μέσω Banding

Το δέσιμο στις κατσίκες όταν είναι νεότερες φαίνεται να τους προκαλεί λιγότερη ενόχληση. Ωστόσο, το δέσιμο τους πολύ νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τους λίθους των ούρων (βλ Goat Wethers & Urinary Calculi). Αυτό μπορεί να είναι πολύ σοβαρό και ακόμη και θανατηφόρο.

Με τους λίθους των ούρων, η κατσίκα αναπτύσσει πέτρες (όπως οι πέτρες στα νεφρά στον άνθρωπο) που την εμποδίζουν να ουρήσει. Εάν δεν αφαιρεθεί η απόφραξη, η κύστη της κατσίκας θα σπάσει και η κατσίκα θα πεθάνει. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αφαιρέσετε το μπλοκάρισμα, επομένως είναι καλύτερο να το αποτρέψετε από το να συμβεί.

Οι λίθοι των ούρων προκαλούνται συνήθως από την παροχή πολλών σιτηρών και την έλλειψη αρκετής χονδροειδούς ζωοτροφής ή/και την εμφάνιση ζωνών πολύ νωρίς. Μετά από μια ορισμένη ηλικία, οι καιρικές συνθήκες δεν χρειάζονται καθόλου σιτηρά. Έτσι, εάν ένας καιρός εμφανίσει λίθους ούρων, συχνά οφείλεται στο ότι κόπηκε πολύ νωρίς.

Όταν ένας λυγισμός είναι δεμένος για να τον ξεπεράσει, οι ορμόνες που προκαλούν την ανάπτυξη του ουροποιητικού συστήματος επιβραδύνονται σημαντικά. Ως εκ τούτου, το ουροποιητικό σύστημα σταματά να αναπτύσσεται. Εάν ένα αρσενικό κατσίκι ξεβραστεί πολύ νωρίς, το ουροποιητικό σύστημα μπορεί να είναι πολύ μικρό και να αυξήσει την πιθανότητα απόφραξης. Ως εκ τούτου, συνιστάται συχνά να μην δεσμεύονται οι καιρικές συνθήκες έως ότου γίνουν τουλάχιστον δέκα με δώδεκα εβδομάδων.

Buckling - Bramblestone Dillinger

Buckling – Bramblestone Dillinger

Απαραίτητος εξοπλισμός για τον καιρό

Ο εξοπλισμός που απαιτείται για τη δημιουργία ζωνών είναι αρκετά απλός και φθηνός. Χρειάζονται μόνο ο ελαστικός που χρησιμοποιείται για την επέκταση της ελαστικής ταινίας και οι ίδιες οι ελαστικές ταινίες (δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες). Μπορούν να παραγγελθούν από πολλές πηγές προμήθειας ζώων και κοστίζουν περίπου 15,00 $ για τον ελαστικό και ένα πακέτο εκατό λωρίδων (οι λωρίδες διαρκούν αρκετά χρόνια εάν διατηρούνται στο ψυγείο).

Elastrator για BandingElastrator για Banding

Elastrator για Banding

Εφαρμογή της μπάντας

Η εφαρμογή του συγκροτήματος διαρκεί δύο άτομα. Ένα άτομο που κρατά την κατσίκα όρθια, στραμμένη προς τα έξω προς το άλλο άτομο που εφαρμόζει την ταινία. Η ελαστική ταινία τοποθετείται στον ελαστικό, ο ελαστικός ιμάντας συμπιέζεται για να επεκταθεί η ταινία, η ταινία τοποθετείται στο όσχεο πάνω από τους όρχεις και ο ελαστικός ιμάντας αφαιρείται επιτρέποντας στην ταινία να συσφίξει το όσχεο (προσέχοντας να μην τσιμπήσετε τις θηλές ή άλλα δέρμα).

Διαβάστε περισσότερα  Εξερευνήστε τα καλύτερα εθνικά πάρκα της Κροατίας

Μόλις κολλήσει ο λυγισμός, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι παραμένει καθαρή και στεγνή ή να εφαρμόσετε μια τοπική αλοιφή εάν είναι απαραίτητο (για να αποφύγετε το χτύπημα της μύγας ή τη μόλυνση εάν υπάρχει ανοιχτό τραύμα). Ο λυγισμός θα πρέπει επίσης να έχει λάβει την εμβόλια CD/T πριν από τη διαδικασία ή θα πρέπει να χορηγηθεί ένεση αντιτοξίνης τετάνου.

Wethering Bands

Wethering Bands

Είναι καλύτερο να περιμένετε όσο το δυνατόν περισσότερο για να δέσετε τα λυγίσματα του μωρού. Αυτό επιτρέπει στην ουρήθρα τους να μεγαλώνει σε μέγεθος, ώστε να μην αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τους λίθους του ουροποιητικού συστήματος (πέτρες του ουροποιητικού). Όμως, μπορεί να γίνουν γόνιμα σε περίπου οκτώ εβδομάδες, έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περιμένουν πολύ περισσότερο από αυτό.

Έχουμε κολλήσει τα λυγίσματα σε ηλικία μεταξύ δέκα και δώδεκα εβδομάδων. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία επιπλοκή με τη διαδικασία. Οι προηγούμενοι λυγισμοί συνήθως ξαπλώνουν για λίγο μετά το δέσιμο, αλλά φαίνεται να επανέρχονται στο φυσιολογικό μέσα σε μια ώρα περίπου.