κατσικίσιο-οπλή-κόψιμο-εικονογραφείται

Κόψιμο οπλής κατσίκας (Εικονογραφημένο) – Πόσο συχνά, Εξοπλισμός, Πώς

κατσικίσιο-οπλή-κόψιμο-εικονογραφείται Είναι σημαντικό να διατηρείτε τις οπλές κατσίκας τακτικά κομμένες. Οι κακώς κομμένες οπλές προκαλούν ακατάλληλη ευθυγράμμιση και όταν είναι υγρό, οι κατάφυτες οπλές μπορεί να κάνουν τις κατσίκες να γλιστρήσουν ή να χάσουν την ισορροπία τους. Επιπλέον, σε κρύο καιρό, η βρωμιά και οι πέτρες μπορούν να συγκεντρωθούν και να παγώσουν ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών της κατσίκας.

Ωστόσο, το κόψιμο των οπλών της κατσίκας είναι μια επίκτητη δεξιότητα και μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση για να μάθετε. Το παρακάτω άρθρο περιγράφει τον εξοπλισμό που απαιτείται και τη διαδικασία που χρησιμοποιείται για το σωστό κόψιμο των οπλών κατσίκας.

Πώς να κόψετε τις οπλές κατσίκας:

Απαιτείται εξοπλισμός

Τα ψαλίδια οπλών με λεπτές λεπίδες φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα. Μας αρέσουν τα «τριμερ με πορτοκαλί λαβή» που μπορούν να αγοραστούν από αντιπροσώπους προμηθειών αιγών, όπως π.χ Premier 1 Προμήθεια. Τα ψαλίδια κήπου με λεπτές λεπίδες λειτουργούν επίσης μερικές φορές, αλλά τα ψαλίδια με χοντρές λεπίδες ή καμπύλες δεν λειτουργούν καλά.

Καλό είναι να έχετε στη διάθεσή σας και για τη δουλειά (αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο) μια όπλα και μια ράπα (ή ξυλουργικό αεροπλάνο). Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα ηλεκτρικά μηχανήματα κοπής οπλών που μοιάζουν με Dremel και βασικά τρίβουν την οπλή αντί να την κόβουν.

Τέλος, είναι σημαντικό να έχετε στη διάθεσή σας πούδρα Blood Stop για να σταματήσετε οποιαδήποτε αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί. Για μια πιο πλήρη λίστα του εξοπλισμού που απαιτείται για τη διατήρηση των αιγών, βλ Λίστα εκκίνησης κατσίκας.

Κατσικίσιο-Οπλή-Καλάρισμα-Εξοπλισμός

Εξοπλισμός κοπής (Πορτοκαλί χορτοκοπτικές μηχανές, ράπα οπλών, σκόνη αναστολής αίματος, ηλεκτρικό τρίμερ για οπλές)

Πόσο συχνά κόβετε τις οπλές κατσίκας

Οι οπλές κατσίκας θα πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον κάθε μήνα για να διαπιστωθεί εάν χρειάζονται κούρεμα και, αν όχι, στη συνέχεια κάθε εβδομάδα. Οι κατσίκες που καλλωπίζονται για μια παράσταση συνήθως χρειάζονται τις οπλές τους να κόβονται τουλάχιστον τόσο συχνά. Οι βοσκημένες κατσίκες που ζουν σε βραχώδες έδαφος μπορεί να μην χρειαστούν ποτέ να κόψουν τις οπλές τους – όλα εξαρτώνται από την κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα  Κατσίκες Πόσο κρύο μπορούν να κάνουν;

Οι μπροστινές οπλές τείνουν να φθείρονται πιο γρήγορα φυσικά, γι' αυτό ελέγχετε πάντα τις πίσω οπλές της κατσίκας για να προσδιορίσετε αν είναι ώρα για κούρεμα. Η παρακάτω εικόνα δείχνει μια κατάφυτη οπλή που χρειάζεται πολύ κούρεμα.

κατάφυτη-γίδα-οπλή

Κατάφυτη Οπλή κατσίκας

Ασφάλιση της κατσίκας πριν από το κούρεμα

Ως μωρά, είναι συχνά πιο εύκολο να κόψετε απλώς τις οπλές της κατσίκας ενώ κάθονται στην αγκαλιά σας. Απλά προσέξτε να λυγίζετε τα ποδαράκια φυσικά κατά το κόψιμο. Αφού γίνουν μεγαλύτερα, είναι καλύτερο να στερεώσετε την κατσίκα σε έναν φράχτη ή να τα κόψετε σε μια βάση. Επειδή κινούνται τόσο πολύ ακόμα και όταν είναι ασφαλισμένα, η κατσίκα πρέπει να κρατιέται σταθερά ώστε να μπορείτε να συγκεντρωθείτε στο κόψιμο. Μπορεί να χρειαστείτε ένα δεύτερο άτομο για να σας βοηθήσει με το κόψιμο όταν εργάζεστε με μια μεγαλύτερη, πιο δυνατή κατσίκα.

Γωνία κοπής

Καθώς οι οπλές μεγαλώνουν, αρχίζουν να γυρίζουν κάτω στα πλάγια και να μεγαλώνουν μπροστά και τελικά αρχίζουν να μοιάζουν με μικρά παπούτσια ξωτικών (βλ. παρακάτω). Η σωστή γωνία για να κόψετε τις οπλές είναι παράλληλη με τις γραμμές ανάπτυξης που κυκλώνουν γύρω από την οπλή. Αυτές οι γραμμές είναι παράλληλες με τις τρίχες στην κορυφή της οπλής. Η παρακάτω εικόνα δείχνει τη σωστή γωνία κοπής παράλληλα με τις γραμμές ανάπτυξης και τις τρίχες στην κορυφή της οπλής.

Σωστή-Οπλή-Τρίμ-Γωνία

Σωστή γωνία κοπής οπλής

Κόψιμο σωστά

Για να κόψετε μια οπλή, αφαιρέστε τυχόν ακαθαρσίες ή υπολείμματα από το κάτω μέρος της οπλής και ανάμεσα στα δάχτυλα με τη λαβή οπλής ή το σημείο του ψαλιδιού οπλής. Κόψτε τις κατάφυτες πλευρές και το δάχτυλο του ποδιού (το μπροστινό άκρο της οπλής) μέχρι τη λευκή σόλα και κόψτε τη φτέρνα μόνο μέχρι το ίδιο επίπεδο με τον δακτύλιο ανάπτυξης που τελειώνει το δάχτυλο του ποδιού (το δάχτυλο και η φτέρνα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο – βλ. παρακάτω εικόνα).

Διαβάστε περισσότερα  Φρούριο Gwalior - Μέρη στο οχυρό Gwalior και ναοί στο Gwalior Fort

Μην κόβετε την οπλή που αρχίζει να γίνεται ροζ, διαφορετικά θα αρχίσει να αιμορραγεί. Εάν αρχίσει να αιμορραγεί, εφαρμόστε σκόνη Blood Stop και πιέστε την περιοχή που αιμορραγεί μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Είναι καλύτερα να κόβετε λίγο σε μια χρονική περίοδο παρά να κόβετε πολύ και να προκαλέσετε αιμορραγία ή χωλότητα. Μπορεί να χρειαστούν μια σειρά από στολίδια για να βάλουν τις οπλές της κατσίκας σε καλή κατάσταση.

Σωστά-Τριμέ-Γωνία Κατσίκας-Οπλής

Σωστά κομμένη γωνία οπλής κατσίκας

Η τελική εικόνα παρακάτω δείχνει τη λάθος γωνία για το κόψιμο της οπλής. Δεδομένου ότι τα δάχτυλα των ποδιών της οπλής τείνουν να μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τη φτέρνα, οι αρχάριοι τείνουν να αφαιρούν πάρα πολύ τακούνι και όχι αρκετό δάχτυλο. Αυτό αλλάζει τη γωνία της οπλής και προκαλεί λανθασμένη ευθυγράμμιση. Αναγκάζει την κατσίκα να περπατά «κάτω» πάνω στα παστάρια της και τους ασκεί υπερβολική πίεση.

Λανθασμένα-Τριμμένο-Οπλή-Γωνία

Λανθασμένη περικοπή γωνίας οπλής

Για να δείτε το πραγματικό κόψιμο των οπλών στη δράση, υπάρχει ένα βίντεο από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο Επέκταση που δείχνει πώς να φροντίζετε τις οπλές κατσίκας (δείτε αυτό ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ).

τριμάρισμα κατσίκας