διασπώντας κατσίκες

Κατσίκες Διασποράς (Δύο Μέθοδοι) – Καλύτερες Κότες & Κήποι

διασπώντας κατσίκες Η αρχική μου ανάρτηση σχετικά με τις κατσίκες γαλακτοπαραγωγής που διασπάστηκαν περιγράφει λεπτομερώς τις μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε για την αφαίρεση των κεράτων από τα κατσικάκια μας όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά με τις κατσίκες νάνους της Νιγηρίας. Αυτή η πρωτότυπη μέθοδος χρησιμοποιεί ένα κιβώτιο αποσυμπίεσης (υπάρχουν σχέδια για ένα κουτί διάσπασης ΕΔΩ) και ένα ηλεκτρικό σίδερο διασπάσεως.

Αργότερα μάθαμε καλύτερες μεθόδους (κατά τη γνώμη μας) και εργαλεία για να ξεδιπλώνουμε τις κατσίκες μας για τις οποίες έγραψα ξεχωριστή ανάρτηση. Σε αυτή τη μέθοδο, τυλίγουμε τα παιδιά σε μια πετσέτα για να τα ελέγξουμε και χρησιμοποιούμε ένα σίδερο αποβολής αερίου.

Όταν εκτελούνται σωστά, και οι δύο μέθοδοι λειτουργούν, επομένως τις συνδύασα εδώ σε μια ανάρτηση. Πρώτα περιγράφεται η αρχική μέθοδος και ακολουθεί η νεότερη μέθοδος. Οι εικόνες που δείχνουν τη διαδικασία περιλαμβάνονται στη νεότερη μέθοδο, γι' αυτό φροντίστε να κάνετε κύλιση προς τα κάτω για να τις δείτε ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε την αρχική μέθοδο.

Γιατί Disbud (Remove Horns) Dairy Goats;

Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι οι κατσίκες μεγαλώνουν φυσικά κέρατα. και, ότι πολλοί θεωρούν τα κέρατα κακό. Έτσι, αφαιρούνται συχνά όταν οι κατσίκες είναι μωρά. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως “διχασμός“. Τα κέρατα στις κατσίκες θεωρούνται γενικά επιζήμια επειδή:

1. Τα κέρατα κολλάνε σε πράγματα και μπορεί να κάνουν τις κατσίκες να τραυματιστούν

2. Οι κατσίκες με κέρατα μπορεί να πληγώσουν η μία την άλλη όταν «παίζουν» πισινό

3. Τα κέρατα μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους

4. Τα κέρατα μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε φράκτες, αχυρώνες, φάτνες σανού κ.λπ.

5. Οι άνθρωποι γενικά προτιμούν κατσίκες χωρίς κέρατα, οπότε αξίζουν περισσότερο

6. Τα κέρατα μπορεί να σπάσουν, και μια κατσίκα μπορεί να αιμορραγήσει μέχρι θανάτου από ένα σπασμένο κέρατο

7. Οι κατσίκες γενικά δεν μπορούν να προβληθούν σε 4H ή σε εκπομπές κατσικιών εάν έχουν κέρατα

Η διαδικασία αποβολής δεν είναι δύσκολη, αλλά είναι επώδυνη για το κατσικάκι (κατσίκι) για τα λίγα δευτερόλεπτα που χρειάζονται για να πραγματοποιήσει την επέμβαση. Γίνεται γενικά σε ηλικία 3 – 10 ημερών, ανάλογα με το πότε το μπουμπούκι του κέρατου διαπερνά το κρανίο του παιδιού (γενικά τα χρήματα πρέπει να γίνουν νωρίτερα από ό,τι γίνεται). Η ιδέα είναι να καυτηριαστεί η περιοχή που περιβάλλει τον οφθαλμό του κέρατος. Με αυτόν τον τρόπο το αίμα δεν μπορεί να ρέει στα κέρατα και να τα κάνει να μεγαλώνουν.

Η αρχική μέθοδος αποσκλήρυνσης (χρησιμοποιώντας κουτί αποσκλήρυνσης και ηλεκτρικό σίδερο αποσκλήρυνσης)

κουτί διασπάσεως

Ruby In A Disbudding Box – Το Disbudding Complete

Προετοιμασία και εξοπλισμός για τις κατσίκες διασπάσεως

Η διαδικασία γίνεται είτε βάζοντας το παιδί έξω είτε περιορίζοντας το παιδί (συνήθως χρησιμοποιώντας ένα κουτί ξεφλούδισμα – βλέπε Ruby στο πλαίσιο ξεφλουδίσματος παραπάνω) και τοποθετώντας ένα ζεστό σίδερο γύρω από το μπουμπούκι του κέρατος για αρκετά δευτερόλεπτα.

Διαβάστε περισσότερα  Παλιές πόλεις στην Πολωνία. Αξιοθέατα στην Πολωνία

Υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα σίδερα που κατασκευάζονται για το ξεφλούδισμα των κατσικιών γαλακτοπαραγωγής. ένα δημοφιλές για τους Νάνους Νιγηριανούς και αυτό που χρησιμοποιήσαμε είναι η εφαρμογή Rhinehart X50 με το άκρο εξωτερικής διαμέτρου 3/4″ (βλ. φωτογραφία παρακάτω).

Rhinehart Disbudding Iron

Rhinehart Disbudding Iron

Πώς Γίνεται η Διασπορά

Είναι καλύτερο να μάθετε πώς να διασπάτε βλέποντας πραγματικά κάποιον έμπειρο να το εκτελεί μερικές φορές. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει αν δεν το είχαμε παρατηρήσει αρκετές φορές. Και είδα τα παιδιά να αναπηδούν λίγα λεπτά μετά το τέλος.

Δεν νομίζω ότι σε κανέναν αρέσει να το κάνει, αλλά η μέθοδος που περιγράφεται παρακάτω είναι ο τρόπος με τον οποίο αποδείχθηκε αρχικά ότι το κάνουμε. Λειτουργεί (είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτής της μεθόδου που λειτουργούν) αν και προτιμούμε τη νεότερη μέθοδο που περιγράφεται παρακάτω σε αυτήν την ανάρτηση.

Πριν από τη διάσπαση, θα πρέπει να χορηγηθεί στο παιδί 1 cc αντιτοξίνης τετάνου, εάν το εμβόλιο του δεν έλαβε CDT τον μήνα πριν από το φρεσκάρισμα (αν το έκανε, τότε το παιδί θα πρέπει να έχει ήδη τα αντισώματα τετάνου). Μας αρέσει επίσης να τους δίνουμε μια δόση 0,05 ml μπαναμίνης για να βοηθήσουμε στην ελαχιστοποίηση της φλεγμονής.

Στη συνέχεια, ξυρίζουμε τα μαλλιά γύρω από τα μπουμπούκια του κέρατος για να βεβαιωθούμε ότι είναι καθαρά ορατά, βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι όσο το δυνατόν πιο άνετο στο κουτί ξεφλούδισμα, επαληθεύουμε ότι το σίδερο που ξεδιπλώνει είναι ζεστό (δοκιμάστε το σε ένα κομμάτι ξύλο) και εφαρμόστε το σιδερώστε για 4 – 8 δευτερόλεπτα ανάλογα με το μέγεθος του οφθαλμού του κέρατος. Αμέσως μετά την εφαρμογή του σιδήρου, απλώνουμε μια παγοκύστη πάνω από την καμένη περιοχή για να κρυώσει. Αυτό βοηθά στην αποφυγή βλάβης στον εγκέφαλο του παιδιού από την υπερθέρμανση.

εφαρμόζοντας το κρύο πακέτο τζελ

Εφαρμογή μιας κρύας συσκευασίας τζελ μετά την αποβολή

Διαπιστώσαμε ότι είναι σημαντικό να επαληθεύσουμε ότι υπάρχει ένας χάλκινος δακτύλιος γύρω από ολόκληρο το μπουμπούκι του κέρατος και ότι το πάνω μέρος του μπουμπουκιού του κέρατος έχει σκάσει μετά την καύση. Εάν η κορυφή του μπουμπουκιού δεν ξεκολλήσει, είναι δύσκολο να πούμε εάν το κέρας εξακολουθεί να μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός και μπορεί να αναπτυχθούν σκασίματα (τμήματα του κέρατου συνεχίζουν να μεγαλώνουν).

Εάν δεν έχει επιτευχθεί πλήρης χάλκινος δακτύλιος ή δεν έχει σκάσει το μπουμπούκι, είναι απαραίτητο να καεί ξανά η περιοχή, αλλά είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει συσσώρευση θερμότητας, ώστε το παιδί να μην τραυματιστεί (παιδιά μπορεί να πεθάνει ως αποτέλεσμα συσσώρευσης θερμότητας ή ακατάλληλης αποβολής). Μάλλον κάνουμε υπερβολική χρήση της παγοκύστης gel. Αλλά, μας αρέσει να βεβαιωνόμαστε ότι το κεφάλι του παιδιού είναι κρύο μετά το κάψιμο ή το ξανακάψιμο.

Διαβάστε περισσότερα  Φρούριο Gwalior - Μέρη στο οχυρό Gwalior και ναοί στο Gwalior Fort

Ολοκλήρωση μετά τη διάσπαση των κατσικιών

Αφού επαληθεύσουμε ότι έχει επιτευχθεί ένας πλήρης χάλκινος δακτύλιος, τα μπουμπούκια του κέρατου έχουν ξεσπάσει και το κεφάλι του παιδιού είναι δροσερό. ντύνουμε αμέσως την περιοχή με Wound-Kote. Φροντίζοντας να καλύπτετε τα μάτια του παιδιού κατά την εφαρμογή, ώστε να μην μπει το Wound-Kote στα μάτια του. Στη συνέχεια, το κατσικάκι απελευθερώνεται από το κιβώτιο διασπάσεως και επιστρέφει στο φράγμα του.

Το παιδί γενικά κουνάει το κεφάλι του μερικές φορές και μετά παίρνει ένα ποτό από τη μαμά. Εάν σηκώνονται με μπουκάλι, τότε θα ήταν λογικό να τους δώσετε ένα μπουκάλι σε αυτό το σημείο. Όλα τα παιδιά φαίνεται να έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό τους μέσα σε περίπου 10 λεπτά από τη στιγμή που ξεδιπλώθηκαν και έχουμε κατσίκες χωρίς κέρατα!

Η νεότερη μέθοδος διάσπασης (χρησιμοποιώντας πετσέτα και σίδερο αποβολής που λειτουργεί με αέριο)

Χάρη σε κάποια καθοδήγηση από το Old Mountain Farm, μεταβήκαμε σε μια μέθοδο που χρησιμοποιεί ένα σίδερο εκτόξευσης με αέριο Express και απλώς τυλίγουμε τα κατσικάκια με ασφάλεια σε μια πετσέτα για να τα κρατάμε. Προειδοποίηση – οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν τη διαδικασία και μπορεί να σας φανούν άβολα.

Επειδή το σίδερο Express λειτουργεί με αέριο, ζεσταίνεται πολύ περισσότερο από το σίδερο Rhinehart και το Express έχει πολύ λεπτότερη άκρη από το Rhinehart. Αυτό σημαίνει ότι το Express κόβει πολύ γρήγορα τη σάρκα και μεταφέρει λιγότερη θερμότητα στο κεφάλι του κατσικιού (αυτό είναι καλό γιατί η υπερβολική θερμότητα μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλό του).

Το βρήκαμε ΔΕΝ Χρησιμοποιώντας ένα κουτί που ξεδιπλώνει και απλώς τυλίγοντας τα παιδιά με ασφάλεια σε μια πετσέτα είχε ως αποτέλεσμα πολύ λιγότερο κοπανισμό για τα παιδιά. Είναι ακόμα τραυματικό για αυτά για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά το να τα κρατούν στην πετσέτα τους φαίνεται πολύ λιγότερο αγχωτικό.

Ακολουθεί μια φωτογραφία του σιδήρου Express μαζί με την φιάλη αερίου που το τροφοδοτεί:

Express Disbudding Iron

Express Gas-Powered Disbudding Iron

Η διαδικασία που χρησιμοποιούμε για τη διάσπαση αυτές τις μέρες περιγράφεται παρακάτω.

Βήμα 1: Συγκρατήστε το κατσικάκι.

Σημείωση: Η πρόληψη του τετάνου και το εμβόλιο με μπαναμίνη θα πρέπει να γίνονται όπως περιγράφεται παραπάνω στην αρχική μέθοδο.

Τοποθετήστε το παιδί άνετα στην πετσέτα με τα πόδια του/της κουμπωμένα από κάτω.

Τοποθετήστε το παιδί σε μια πετσέτα στην αγκαλιά σας

Τοποθετήστε το παιδί σε μια πετσέτα στην αγκαλιά σας με τα πόδια του/της κρυμμένα από κάτω

Ανασηκώστε τη μία πλευρά της πετσέτας και τυλίξτε, σηκώστε την άλλη πλευρά της πετσέτας και τυλίξτε και μετά διπλώστε την περίσσεια στην πλάτη κάτω από το παιδί. Η πετσέτα πρέπει να σχηματίζει ένα αρκετά σφιχτό κουκούλι που θα κρατά το παιδί στη θέση του.

Κατσικάκι τυλιγμένο με ασφάλεια σε πετσέτα

Βήμα 2: Προετοιμάστε το κεφάλι του κατσικίσιου.

Ξυρίστε τα μαλλιά από το κεφάλι στην περιοχή γύρω από τα μπουμπούκια του κέρατος και στις δύο πλευρές.

Ξυρίζοντας παιδικό κεφάλι

Ξυρίζοντας παιδικό κεφάλι

ξυρισμένο-παιδικό κεφάλι-και κέρατο-μπουμπούκι

Ξυρισμένο παιδικό κεφάλι με ορατό μπουμπούκι κέρατος στη μία πλευρά

Βήμα 3: Διαλύστε το κατσικάκι.

Βεβαιωθείτε ότι το σίδερο που διασπά είναι καυτό

Βεβαιωθείτε ότι το σίδερο που διασπά είναι καυτό

Βεβαιωθείτε ότι το σίδερο είναι ζεστό – μπορείτε πρώτα να το δοκιμάσετε σε ένα κομμάτι ξύλο.

Εφαρμόζοντας το ζεστό σίδερο στο δέρμα γύρω από το μπουμπούκι του κέρατου στο κεφάλι του παιδιού.

Εφαρμόζοντας το ζεστό σίδερο στο δέρμα γύρω από το μπουμπούκι του κέρατου στο κεφάλι του παιδιού.

Εφαρμόστε το σίδερο στο κεφάλι γύρω από το μπουμπούκι του κέρατος – χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να καεί μέσω του δέρματος μέχρι το κρανίο. Μαθαίνεις να «νιώθεις» όταν έχει συμβεί αυτό, αλλά είναι πάντα καλύτερο να ξεκινάς με λιγότερο χρόνο για να μην κάνεις μόνιμη ζημιά. Μπορείς πάντα να ξανακαείς. Θυμηθείτε ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο του παιδιού ή μπορεί ακόμη και να είναι θανατηφόρα.

Εφαρμόστε ένα πακέτο Ice gel μετά το κάψιμο για να κρυώσει το κεφάλι του παιδιού

Εφαρμόστε ένα πακέτο παγοτζελ μετά το κάψιμο για να κρυώσει το κεφάλι του παιδιού

Εφαρμόστε ένα κρύο πακέτο στην περιοχή μετά το κάψιμο για να κρυώσει.

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένας χάλκινος δακτύλιος γύρω από το μπουμπούκι του κέρατος

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένας χάλκινος δακτύλιος γύρω από το μπουμπούκι του κέρατος

Ένα χάλκινο “καμένο” δακτύλιο θα πρέπει να εκτείνεται σε όλη τη διαδρομή γύρω από το μπουμπούκι του κέρατος.

Διαβάστε περισσότερα  Ομάδα Ναών Bateshwar - Συνέντευξη αρχαιολόγος KK Muhammed

Βήμα 4: Αφαιρέστε το μπουμπούκι του κέρατος.

Αφαιρέστε το μπουμπούκι του κέρατος χρησιμοποιώντας μικρές πένσες

Αφαιρέστε το μπουμπούκι του κέρατος χρησιμοποιώντας μικρές πένσες

Χρησιμοποιήστε μικρές πένσες για να αφαιρέσετε το μπουμπούκι του κέρατος τραβώντας το απαλά.

Μπορεί να υπάρχει λίγο αίμα όταν αφαιρείτε το μπουμπούκι του κέρατος

Μπορεί να υπάρχει λίγο αίμα όταν αφαιρείτε το μπουμπούκι του κέρατος

Μπορεί να υπάρχει λίγο αίμα – συνήθως σταματάει αρκετά γρήγορα ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το καυτό σίδερο για να καυτηριάζετε τυχόν περιοχές που αιμορραγούν αγγίζοντας ελαφρά την άκρη του σιδήρου στην περιοχή που αιμορραγεί.

Αφαίρεσε το μπουμπούκι του κόρνα, την πένσα και την ξυριστική μηχανή

Αφαίρεσε το μπουμπούκι του κόρνα, την πένσα και την ξυριστική μηχανή

Αν νιώσετε το κομμάτι που αφαιρέθηκε από το κεφάλι του κατσικιού, θα νιώσετε το πραγματικό μπουμπούκι του κέρατου μέσα.

Βήμα 5: Επαναλάβετε για την άλλη πλευρά και εφαρμόστε το Woundkote.

Διαλύστε την άλλη πλευρά

Διαλύστε την άλλη πλευρά

Διαδώστε την άλλη πλευρά χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία.

Ψεκάστε τις διασπαρμένες περιοχές με Wound-Kote

Ψεκάστε τις διασπαρμένες περιοχές με Wound-Kote

Ψεκάστε στην πληγή-kote για να προστατέψετε τις πληγές και να βοηθήσετε στη διαδικασία επούλωσης.

Επιστρέψτε το παιδί στη μαμά για ένα ποτό

Επιστρέψτε το παιδί στη μαμά για ένα ποτό

Επιστροφή στη μαμά – τα κατσικάκια συνήθως πάνε κατευθείαν για ένα ποτό γάλα και δεν φαίνονται χειρότερα για την όλη διαδικασία.

Βρείτε έναν μέντορα

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να παρατηρήσετε κάποιον να ξεφλουδίζει κατσίκες πριν το δοκιμάσετε μόνοι σας. Δεν είναι μια διασκεδαστική διαδικασία και μπορεί να είναι θανατηφόρα για το κατσικάκι αν γίνει λανθασμένα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζουμε εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Rhinehart και ένα κουτί που ξεφλουδίζει, αλλά αυτή η διαδικασία (με το σίδερο & πετσέτα Express) ήταν λιγότερο αγχωτική και τραυματική. Εξακολουθούμε να μην απολαμβάνουμε το ξεφλούδισμα των κατσικιών, αλλά αυτή η διαδικασία το κάνει λίγο πιο εύκολο. Η διαφωνία είναι επίσης ο λόγος που προτιμούμε τις κατσίκες με δημοσκόπηση.

Για να μάθετε περισσότερα για τα κατσικάκια και τα κέρατα, διαβάστε Τι είναι οι κατσίκες, Πώς να καταλάβετε εάν τα κατσικάκια είναι ψηφισμένα ή κερασφόρακαι Να αποκτήσετε κατσίκες – κερασφόρους, ψηφοφόρους ή διασπαρμένους;

Διασπορά μιας νεότερης μεθόδου