Περιγράφει πώς να διαβάζετε (ενώ κατανοείτε) τα γενεαλογικά κατσικάκια γαλακτοπαραγωγής

Κατανόηση των Γενεαλογικών Γενεαλογιών Γαλακτοκομικής Κατσίκας Επεξήγηση

Περιγράφει πώς να διαβάζετε (ενώ κατανοείτε) τα γενεαλογικά κατσικάκια γαλακτοπαραγωγής Πριν αγοράσετε κατσίκες νάνους Νιγηρίας, είναι καλή ιδέα να μάθετε πώς να διαβάζετε (ενώ κατανοείτε) τα γενεαλογικά κατσικάκια γαλακτοπαραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οι κατσίκες που αγοράζετε θα πετύχουν τους στόχους σας για την κατοχή τους (δείτε αυτό ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ για να προσδιορίσετε εάν θέλετε καταχωρημένες κατσίκες).

Ωστόσο, Προσοχή, η κατανόηση των γενεαλογικών κατσικιών μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν πολλά μητρώα και το καθένα έχει μοναδικές μεθόδους για να υποδηλώνει την ανώτερη παραγωγή γάλακτος, τη διαμόρφωση και τη γενετική στο γενεαλογικό.

Εάν δεν έχετε καθόλου εμπειρία στην κατανόηση των γενεαλογικών κατσικιών και της εγγραφής, μπορεί να βρεθείτε λίγο μπερδεμένοι. Εάν ναι, μεταβείτε σε αυτήν την ενότητα αρκετές φορές. Εάν εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις, ζητήστε από τον εκτροφέα σας να σας διευκρινίσει.

Τι είναι το A Dairy Goat Pedigree;

Στην πιο βασική του μορφή, μια γενεαλογία προσδιορίζει τους προγόνους κάθε συγκεκριμένης κατσίκας και μπορεί να αποδείξει ότι η κατσίκα είναι εγγεγραμμένη καθαρόαιμη φυλή. Στη συνέχεια, οι ονομασίες που υποδηλώνουν βραβεία για τη δοκιμή παραγωγής γάλακτος, την εμφάνιση και τη γραμμική αξιολόγηση ή ταξινόμηση προστίθενται στο γενεαλογικό.

Τα πιο δημοφιλή μητρώα κατσικιών Νάνων της Νιγηρίας είναι ADGA και AGS, επομένως αυτοί είναι οι χαρακτηρισμοί που θα βρείτε πιο συχνά όταν βλέπετε γενεαλογικά. Ο Πίνακας 1 παρακάτω παρέχει μια εξήγηση του τρόπου με τον οποίο κερδίζονται τα βραβεία παραγωγής γάλακτος και οι ονομασίες εκπομπών τόσο για την ADGA όσο και για την AGS.

Αστέρια και τίτλοι παραγωγής γάλακτος Πίνακας 1 – Ονομασίες απόδοσης ADGA & AGS

Βραβεία Παραγωγής Γάλακτος (*Μ, *ΡΕ, *ΣΙ& *ΜΙΚΡΟ)

Δεδομένου ότι οι κατσίκες νάνοι της Νιγηρίας είναι γαλακτοπαραγωγά ζώα, ένα καλό μέρος για να αρχίσετε να κατανοείτε τα γενεαλογικά είναι με (ADGA) ή *ΡΕ ονομασίες (AGS). Αυτά προσδιορίζουν ότι μια ελαφίνα έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα απόδοσης παραγωγής γάλακτος και έχει περάσει με επιτυχία τα απαιτούμενα επίπεδα παραγωγής.

Για παράδειγμα, ένα *Μ Η ελαφίνα είναι αυτή που έχει παράγει επαρκή ποσότητα γάλακτος για την ηλικία της για να χαρακτηριστεί ως αστεροειδής ελαφίνα στο ADGA. ΕΝΑ *ΡΕ η doe έχει κάνει το ίδιο στο AGS. ΕΝΑ 2*Μ Η ελαφίνα είναι μια ελαφίνα δεύτερης γενιάς (το φράγμα της κέρδισε επίσης το αστέρι της στο άρμεγμα). ΕΝΑ 3*Μ είναι τρίτης γενιάς και ούτω καθεξής. Είναι το ίδιο για το *ΡΕείναι στο AGS όπως προσδιορίζεται στον Πίνακα 1 παραπάνω.

Οι κατσίκες μπορούν επίσης να κερδίσουν αστέρια αρμέγματος με βάση τους απογόνους τους και προφανώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ένας δολάριος κερδίζει βραβεία παραγωγής γάλακτος. Όταν ένας επαρκής αριθμός απογόνων μιας κατσίκας έχει κερδίσει τα αστέρια του αρμέγματος, τότε αυτή η κατσίκα κερδίζει και τα αστέρια του αρμέγματος. Για δολάρια, αυτά είναι τα *ΣΙ (ADGA) ή *ΜΙΚΡΟ ονομασίες (AGS). Αν κοιτάξετε τον παραπάνω πίνακα, εξηγεί ακριβώς πώς μια ελαφίνα ή το δολάριο μπορεί να κερδίσει τα αστέρια του αρμέγματος.

Διαβάστε περισσότερα  Κατσίκες Πόσο κρύο μπορούν να κάνουν;

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που σχετίζονται με την απόκτηση των χαρακτηρισμών αρμέγματος. Ωστόσο, τα αστέρια και τα θετικά στο γενεαλογικό είναι μια καλή ένδειξη ότι η κατσίκα έχει μεγάλες δυνατότητες για παραγωγή γάλακτος.

Εμφάνιση τίτλων (CH, MCH, GCH, ΑΡΧΙ)

Οι κατσίκες απονέμονται τίτλοι για νίκες επίδειξης και MCH είναι ο τίτλος για Πρωταθλητή στον ΑΓΣ ενώ CH είναι Πρωταθλητής στην ADGA. Για να φτάσει στην ιδιότητα του Πρωταθλητή μια κατσίκα πρέπει να κερδίσει τρεις παραστάσεις ως μεγάλος πρωταθλητής (νικώντας όλες τις άλλες κατσίκες αυτής της ράτσας σε μια παράσταση) κάτω από τουλάχιστον δύο διαφορετικούς κριτές.

Εάν μια κατσίκα έχει αποκτήσει την ιδιότητα του Πρωταθλητή και έχει επίσης βραβεία παραγωγής γάλακτος (τα θετικά και τα αστέρια), τότε η κατσίκα γίνεται Μόνιμος Μεγάλος Πρωταθλητής που συμβολίζεται με ΑΡΧΙ για AGS και GCH για την ADGA. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί τοποθετούνται μπροστά από το όνομα της κατσίκας. Εάν τα ζώα έχουν πολλούς τίτλους (CH/MCH), τότε έχουν ολοκληρώσει νίκες σε παραστάσεις και για τα δύο μητρώα.

Ονομασία Ανώτερης Γενετικής

SG υποδηλώνει ότι μια ελαφίνα ή ένα buck βρίσκεται στο κορυφαίο 15% του δείκτη παραγωγής ADGA για αυτήν τη φυλή και εάν έχουν επίσης την ιδιότητα του Μόνιμου Μεγάλου Πρωταθλητή, ο τίτλος γίνεται SGCH.

Βαθμολογίες Ταξινόμησης (AGS)/Γραμμικής Αξιολόγησης (ADGA). Ε και V'μικρό)

Εκτός από τα βραβεία παραγωγής και εμφάνισης γάλακτος που προσδιορίζονται στον Πίνακα 1, τόσο η ADGA όσο και η AGS χρησιμοποιούν συστήματα ταξινόμησης για να κρίνουν τη διαμορφωτική ποιότητα μιας κατσίκας.

Η AGS χρησιμοποιεί ένα σύστημα ταξινόμησης για να βαθμολογήσει τη διαμόρφωση της κατσίκας που συγκρίνει την κατσίκα με το ιδανικό 100% και εκχωρεί ένα ποσοστό για αυτήν την κατσίκα. Τα σκορ είναι Άριστα (90-100), Πολύ Καλά (85-89,9), Καλά Συν (80-84,9), Καλά (70-79,9), Δίκαια (60-69,9) και Κακή (κάτω από 60). Αυτή η ταξινόμηση εμφανίζεται μετά το όνομα της κατσίκας και τυχόν βραβεία παραγωγής.

Το ADGA χρησιμοποιεί γραμμική αξιολόγηση για να ταξινομήσει τις κατσίκες με την κατσίκα να λαμβάνει βαθμολογίες για τη γενική εμφάνιση, τον γαλακτοκομικό χαρακτήρα, τη χωρητικότητα του σώματος και το μαστικό. Οι ταξινομήσεις είναι Άριστες (Ε), Πολύ Καλές (V), Καλές Συν (+), Αποδεκτές (Α) και Κακές (Ρ). Αυτές οι ονομασίες τοποθετούνται γενικά κάτω από το όνομα της κατσίκας.

Οι βαθμολογίες γραμμικής αξιολόγησης ή η βαθμολογία ταξινόμησης για μια κατσίκα τείνουν να αυξάνονται καθώς γερνούν μέχρι να είναι κάπου μεταξύ τεσσάρων έως επτά ετών, επομένως οι χαμηλότερες βαθμολογίες για τις νεότερες κατσίκες είναι χαρακτηριστικές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι δύσκολο για τους νέους να ανταποκρίνονται διαμορφωτικά σε ώριμες ηλικίες.

Εικόνα 1 – 4*M Bramblestone Pal Chai Tea 4*D – Φωτογραφία από τον Steve Pope Photography, Επίσημοι Φωτογράφοι της Εθνικής Έκθεσης ADGA

Αποκρυπτογράφηση ενός παραδείγματος Γενεαλογίας κατσίκας γαλακτοκομικών νάνων της Νιγηρίας

Οι κατσίκες νάνοι της Νιγηρίας καταχωρούνται συχνά σε περισσότερα από ένα νηολόγια (βλ Εγγεγραμμένο ή μη για πληροφορίες σχετικά με τα μητρώα). Αν και τα μητρώα παρέχουν τα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι μια κατσίκα είναι εγγεγραμμένος καθαρόαιμος Νιγηριανός νάνος και μπορεί να παρέχουν περιορισμένες πληροφορίες γενεαλογίας στο διαδίκτυο, είναι ο ιδιοκτήτης που συχνά προετοιμάζει και εμφανίζει τις πληροφορίες γενεαλογίας.

Διαβάστε περισσότερα  Κατσίκες Διασποράς (Δύο Μέθοδοι) - Καλύτερες Κότες & Κήποι

Οι ιδιοκτήτες προετοιμάζουν γενεαλογία παίρνοντας τις ονομασίες παράστασης και απόδοσης που είναι καταγεγραμμένες στο χαρτί εγγραφής της κατσίκας και μεταφέροντάς τις σε μια γραφική μορφή γενεαλογίας. Οι κατσίκες νάνοι της Νιγηρίας είναι εγγεγραμμένες τόσο στο ADGA όσο και στο AGS, επομένως θα χρησιμοποιήσω τη μέθοδο μας για γραφική εμφάνιση των γενεαλογικών τους γενεαλογιών ως παράδειγμα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις και κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να εμφανίζει τις πληροφορίες ελαφρώς διαφορετικά.

Σε μια γραφική παρουσίαση μιας γενεαλογίας, οι πατέρες αναγράφονται στην κορυφή και οι φραγμοί στο κάτω μέρος για κάθε ζευγάρι. Το όνομα της κατσίκας αποτελείται από τη φάρμα αναπαραγωγής και το όνομα της κατσίκας. Έτσι, για το Bramblestone Pal Chai Tea (φωτογραφία παραπάνω), το αγρόκτημα αναπαραγωγής ήταν Bramblestone και το όνομά της είναι Chai Tea. Ορισμένοι κτηνοτρόφοι περιλαμβάνουν επίσης τα αρχικά ή μέρος του ονόματος των πατρός της κατσίκας που έκανε το όνομα της Chai Tea να γίνει Bramblestone Pal Chai Tea (καθώς ο πατέρας της είναι Palindrome).

Στην παρακάτω γραφική γενεαλογία του Chai Tea (αυτή είναι η μορφή γενεαλογίας που παρέχω σε πιθανούς αγοραστές και εμφανίζω στον ιστότοπό μας), χρησιμοποιώ το κόκκινο γράμματα για τους χαρακτηρισμούς απόδοσης ADGA καθώς και την κατάσταση του πρωταθλήματος και τοποθετήστε τα πριν από το όνομα κάθε κατσίκας. χρησιμοποιώ μπλε γράμματα για τους χαρακτηρισμούς απόδοσης AGS και τοποθετήστε τα μετά το όνομα κάθε κατσίκας.

Εικόνα 2 – Παράδειγμα Γενεαλογίας Κατσίκας Νάνου της Νιγηρίας

Για να δείτε μια μεγαλύτερη έκδοση της γενεαλογίας της, κάντε κλικ ΕΔΩ.

Ωστόσο, για παράδειγμα, θα εξηγήσω τους χαρακτηρισμούς ενός προγόνου (Chai Tea's grand-dam Old Mountain Farm Nutmeg) χρησιμοποιώντας τα ίδια χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν νωρίτερα σε αυτήν την ενότητα για να τονίσω την πηγή κάθε ονομασίας:

2*Μ SGCH/ΑΡΧΟΣ Παλιό μοσχοκάρυδο στο αγρόκτημα 2*Δ 'ΜΙ'
Ο 06-03 88 ΒΒΕΒ

Για το παράδειγμα του Old Mountain Farm Nutmeg, έχει κερδίσει τα αστέρια της στο άρμεγμα και στα δύο ADGA (το ) και AGS (το *ΡΕ) και είναι γαλακτοκομείο δεύτερης γενιάς (το 2 και στις δύο ονομασίες ADGA και AGS). Είναι γαλακτοπαραγωγός αστεριών δεύτερης γενιάς και στα δύο μητρώα, επειδή το φράγμα της ήταν αστρογαλέα και στα δύο μητρώα. Οι κατσίκες από καλές σειρές αρμέγματος μπορούν να έχουν πολλές γενιές αστρογαλακτών στις γενεαλογίες τους. Η εγγονή του Μοσχοκάρυδου, Chai Tea, έχει κερδίσει τα αστέρια του αρμέγματος τόσο στο ADGA όσο και στο AGS και τώρα είναι ένα αστέρι ελαφίνας 4ης γενιάς και στα δύο μητρώα.

Διαβάστε περισσότερα  Κόψιμο οπλής κατσίκας (Εικονογραφημένο) - Πόσο συχνά, Εξοπλισμός, Πώς

Η Nutmeg έχει κερδίσει την ιδιότητα του Μόνιμου Μεγάλου Πρωταθλητή τόσο στο ADGA όσο και στο AGS κερδίζοντας παραστάσεις για να γίνει πρωταθλήτρια σε κάθε μητρώο καθώς και κερδίζοντας αστέρια στην παραγωγή γάλακτος όπως υποδηλώνεται από το GCH/ΑΡΧΟΣ ονομασίες. Ωστόσο, επειδή κέρδισε επίσης τον χαρακτηρισμό της ως Ανώτερη Γενετική στο ADGA, ο τίτλος της άλλαξε SGCH/ΑΡΧΙ.

Τέλος, το Μοσχοκάρυδο έχει ταξινομηθεί από την AGS και έχει αξιολογηθεί γραμμικά από την ADGA (που, αν θυμάστε, σημαίνει το ίδιο πράγμα). Και πάλι, χρησιμοποιώντας το παραπάνω παράδειγμα, 'ΜΙ' σημαίνει ότι ο Nutmeg σημείωσε εξαιρετική βαθμολογία στο σύστημα ταξινόμησης AGS. Το, «LA 06-03 88 ΒΒΕΒ” σημαίνει ότι σε ηλικία 6 ετών και 3 μηνών· Το μοσχοκάρυδο αξιολογήθηκε γραμμικά από την ADGA με συνολική βαθμολογία 88. Βαθμολογήθηκε ως πολύ καλή σε γενική εμφάνιση, γαλακτοκομικό χαρακτήρα και μαστικό (τα V) αλλά εξαιρετική σε σωματική ικανότητα (το E).

Βάζοντας τα όλα μαζί

Υπάρχουν πολλά πρόσθετα στοιχεία και λεπτομέρειες που μπορούν να εμφανιστούν στο γενεαλογικό κατσικίσιο, αλλά αυτό καλύπτει μερικούς από τους πιο συνηθισμένους χαρακτηρισμούς απόδοσης που βρίσκονται σε ένα γενεαλογικό ADGA ή AGS. Χρειάζεται πολύς χρόνος και προσπάθεια για τους ιδιοκτήτες αιγών για να δημιουργήσουν διαπιστευτήρια για την παραγωγή γάλακτος, τις νίκες και τη διαμόρφωση. Επομένως, ορισμένοι ιδιοκτήτες αιγών δεν συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα (ή ενδέχεται να συμμετέχουν σε περιορισμένη βάση). Μπορεί να έχουν υπέροχες κατσίκες. αλλά, γίνεται πιο δύσκολο να διαλέξετε υπέροχες κατσίκες χωρίς τη βοήθεια μιας γενεαλογίας που δείχνει τις δυνατότητες οποιασδήποτε κατσίκας που μπορεί να σκέφτεστε.

Εάν ο στόχος σας είναι η εξαιρετική παραγωγή γάλακτος, τότε είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε τις ιδιότητες πολλών γενεών αστεριών αρμέγματος στις γενεαλογίες τους. Ή, αν η προβολή είναι το κύριο αξιοθέατο, μια γενεαλογία με πολλούς πρωταθλητές φράγματα και πατέρες είναι σημαντική. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο στόχος σας, οι κατσίκες με εξαιρετική διαμόρφωση (υψηλές βαθμολογίες γραμμικής αξιολόγησης ή ταξινόμησης) είναι σημαντικές επειδή η εξαιρετική διαμόρφωση είναι αυτή που παράγει μια υγιή κατσίκα που μπορεί να παράγει καλά (τόσο την παραγωγή γάλακτος όσο και τα κατσίκια) για μια μεγάλη διάρκεια ζωής. Ελπίζω οι παραπάνω πληροφορίες να σας βοηθήσουν με μια βασική κατανόηση των γενεαλογικών κατσικιών γαλακτοπαραγωγής.