βασική φροντίδα κατσίκας μετά το πλάκα

Βασική φροντίδα κατσίκας μετά το πλάκα

βασική φροντίδα κατσίκας μετά το πλάκα Ήμασταν τυχεροί που ο Νιγηριανός νάνος μας αστειεύτηκε με πολύ λίγες δυσκολίες και είμαστε επίσης καλές μητέρες. Πάντα με εκπλήσσει ο τρόπος που φροντίζουν τα παιδιά τους. Ως νεογέννητα, τα ξυπνούν κάθε λίγες ώρες και τα ενθαρρύνουν να θηλάσουν. Καθώς μεγαλώνουν και θέλουν να θηλάζουν συνεχώς, αυτό ρυθμίζει πόσο συχνά νοσοκόμα των παιδιών, αλλά παρόλα αυτά ενθαρρύνει τα πιο αδύναμα να θηλάζουν συχνά.

Ακόμα κι αν δεν χρειάζονται βοήθεια και παιδί χωρίς δυσκολίες (και οι περισσότερες κατσίκες χρειάζονται), υπάρχει κάποια βασική φροντίδα για τις κατσίκες μετά την πλάκα που θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε (και να έχουμε προμήθειες για πλάκα σε ετοιμότητα).

Βασική φροντίδα κατσίκας μετά το πλάκα:

Παιδική φροντίδα

 • Αναπνοή – Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παιδιά έχουν βγει από τους σάκους τοκετού και αναπνέουν. Επειδή οι Νιγηριανοί έχουν τόσα πολλά πολλαπλάσια, μερικές φορές επικεντρώνονται στο να καθαρίσουν ένα και μπορεί να χάσουν ένα από τα μωρά που είναι ακόμα στο σάκο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν χάνονται μωρά και ότι όλα αναπνέουν.
  Tinkerbell's 1st KidsTinkerbell's 1st Kids

  Tinkerbell's 1st Kids

 • Ναυτικό Ντιπ – Να είστε έτοιμοι να δέσετε τον ομφάλιο λώρο στο ναυτικό (χρησιμοποιούμε απλό οδοντικό νήμα για αυτό) και μετά να κόψετε τον ομφάλιο λώρο (για αυτό είναι το χειρουργικό ψαλίδι) από την πλευρά της ελαφίνας. Ανεξάρτητα από το αν εσείς ή η ελαφίνα κόψατε τον ομφάλιο λώρο, βεβαιωθείτε ότι ο ομφάλιος λώρος που έχει απομείνει και το παιδικό ναυτικό καλύπτονται με 7% ιώδιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπρέι ιωδίου ή να βουτήξετε τον ομφάλιο λώρο και το naval στο ιώδιο.
 • Πρωτόγαλα– Τα παιδιά πρέπει να πάρουν πρωτόγαλα μέσα σε περίπου 6 ώρες (12 ώρες αργούν) και είναι καλύτερο να βεβαιωθείτε ότι θα το πάρουν μέσα στις πρώτες 2 ώρες. Το πρωτόγαλα είναι ο τρόπος με τον οποίο η μητέρα μεταφέρει τα αντισώματα που θα προστατεύσουν το παιδί μέχρι να μπορέσει να κατασκευάσει τη δική του προστασία (βλ. Τα νεογέννητα παιδιά χρειάζονται πρωτόγαλα για περισσότερα σχετικά με αυτό). Υπάρχουν τέσσερις πιθανές πηγές πρωτογάλακτος με φθίνουσα σειρά οφέλους για τα νεογέννητα παιδιά:
  1. Μητέρα – η ελαφίνα παράγει πρωτόγαλα για περίπου 24 ώρες μετά την πλάκα και είναι πιο ωφέλιμο αν τα παιδιά το παίρνουν από τη μαμά.
  2. Τράπεζα Frozen Colostrum – μπορείτε να βάλετε πρωτόγαλα στην κατάψυξη σε ποσότητες που θα χρησιμοποιήσετε σε σακούλες Ziploc (ημερομηνία συσκευασίας – είναι καλό για περίπου ένα χρόνο). Μην ψήνετε μικροκύματα ή υπερθερμαίνετε για να ανασυστήσετε το πρωτόγαλα (αντ' αυτού, βάλτε το σε λουτρό ζεστού νερού) διαφορετικά θα καταστρέψετε τα οφέλη.
  3. Μια άλλη φάρμα
  4. Τεχνητές πηγές – υποκατάστατο πρωτογάλακτος κατσίκας από πηγές όπως το Jeffers κ.λπ.
 • BoSe Shot – Σε περιοχές όπου το σελήνιο είναι ανεπαρκές, μερικοί δίνουν ένα εμβόλιο BoSe σε όλα τα παιδιά όταν γεννηθούν. Άλλοι δίνουν μια ευκαιρία μόνο σε αυτούς που φαίνονται αδύναμοι. Χορηγήστε το BoSe υποδορίως σε ¼ έως ½ cc ανά παιδί*.
 • Βολή CDT – Εάν η μητέρα ελαφίνα έλαβε εμβόλιο CDT 30 ημέρες πριν από την πλάκα, τότε η εμβολιασμός CDT είναι απαραίτητη μόνο στις 30 ημέρες. Εάν δεν χορηγήθηκε εμβόλιο CDT 30 ημέρες νωρίτερα, χορηγήστε το εμβόλιο CDT υποδορίως σε 2 cc ανά παιδί στις 1 έως 3 ημέρες και μετά ξανά στις 30 ημέρες (πρέπει να κάνουν το εμβόλιο στις 30 ημέρες τουλάχιστον)* .
Διαβάστε περισσότερα  Ξήρανση (Στειρώσεις) Νιγηριανές νάνοι κατσίκες μέσω Banding

*Όποτε εμβολιάζεστε, να έχετε πρόχειρα επινεφρίνη σε περίπτωση σοκ, 1/10 έως ¼ cc για χορήγηση υποδόρια.

Αξιολάτρευτα παιδιά

Αξιολάτρευτα παιδιά

Doe Care

 • Ζεστό νερό – Η ελαφίνα θα έχει χάσει τεράστια ποσότητα σωματικών υγρών κατά το φρεσκάρισμα. Επομένως, είναι σημαντικό να ενυδατώσετε ξανά την ελαφίνα αφού φρεσκάρει. Τους αρέσει το νερό τους να είναι ζεστό και μπορείτε επίσης να προσθέσετε ηλεκτρολύτες για να τους βοηθήσετε να ανακάμψουν.
 • Αφαιρέστε τα βύσματα της θηλής – Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε τις τάπες της θηλής ώστε τα παιδιά να πάρουν το πρωτόγαλα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιβεβαιώσει ότι όλα τα παιδιά πίνουν πραγματικά.
 • Εισάγετε συμπύκνωμα – Εισαγάγετε την ελαφίνα σε πιο συμπύκνωση (σπόροι) αργά. δώστε της πολύ από την καλύτερη ποιότητα σανό σας καθώς ανεβαίνει σε σιτηρά.
 • Αποσκώληκα – Σκουλήξτε την ελαφίνα μια εβδομάδα πριν κάνετε πλάκα, έτσι ώστε μέχρι να είστε έτοιμοι για γάλα, το σκουλήκι θα είναι εκτός συστήματος (η Ιβερμεκτίνη και άλλα σκουλήκια δεν επιτρέπεται να πίνουν γάλα).
 • Προωθήστε το δέσιμο – Κρατήστε τα παιδιά και τη μητέρα μαζί στο περίπτερο για πλάκα για τουλάχιστον 3 – 5 ημέρες για να προωθήσετε το δέσιμο μεταξύ τους.

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν που θα απαιτούσαν περισσότερη βοήθεια, επομένως είναι σημαντικό να έχετε και τον αριθμό του κτηνιάτρου σε ετοιμότητα. Ωστόσο, η προετοιμασία για τη βασική φροντίδα της κατσίκας μετά από πλάκα που περιγράφονται παραπάνω είναι μια καλή ιδέα τουλάχιστον. Σύντομα θα έχετε αξιολάτρευτα παιδιά να αναπηδούν γύρω από τον πάγκο, και φίλους ή συγγενείς να κάνουν ουρά για να τα δουν.

Διαβάστε περισσότερα  Κόψιμο οπλής κατσίκας (Εικονογραφημένο) - Πόσο συχνά, Εξοπλισμός, Πώς