Αναβλήθηκε η υποχώρηση της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης 2016, η διαδικασία συνεχίζεται – Zen Peacemakers

8

Το Τάγμα των Ειρηνευτών Ζεν αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία ειρηνευτικών εργασιών στη Βοσνία, αναβάλλοντας παράλληλα την υποχώρηση για το 2017. Διαβάστε εκ των προτέρων μερικά από τα σκεπτικά μας. Εμείς στο ZPO είμαστε ευγνώμονες για όλους όσους συνέβαλαν, συμμετείχαν και υποστήριξαν αυτή τη διαδικασία μέχρι σήμερα. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες και ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τους φίλους μας Κέντρο για την οικοδόμηση της ειρήνης στη Βοσνία καθώς αναπτύσσουμε και ακούμε τη διαδικασία της μαρτυρίας, για να αναλάβουμε δράση, μαζί.

FrankMevMap_800

Λέμε Ποτέ ξανά. Αλλά η παρόρμηση να έχουμε έναν τρόπο ζωής σε μια συγκεκριμένη περιοχή, είναι πολύ οικεία αυτή τη στιγμή. Είναι η επιθυμία να κοιτάξουμε γύρω μας και να δούμε ανθρώπους που μας μοιάζουν και μιλούν τη γλώσσα μας, των οποίων τα παιδιά ντύνονται και συμπεριφέρονται όπως τα δικά μας. Είναι η απόφασή μας να διατηρήσουμε την κληρονομιά και τον τρόπο ζωής μας αποκλείοντας τους άλλους όποτε νιώθουμε ότι απειλούνται. Πολλοί από εμάς νιώθουμε βαθιά τη πραγματικότητα της Ευρώπης αυτές τις μέρες. Χιλιάδες χιλιάδες πρόσφυγες συρρέουν εκεί αναζητώντας ασφάλεια και συνάντησαν την καλοσύνη και τη φιλοξενία από κάποιους και τη βία, φοβούνται τις διακρίσεις από άλλους.

platformSMLνεκροταφείο800

Στη Βοσνία, οι μουσουλμάνοι ζουν μαζί με χριστιανούς από τον 15ο αιώνα. Άλλοτε κυριαρχούσε το ένα, άλλοτε το άλλο. Το περπάτημα κατά μήκος της οδού Ferhadija στο Σεράγεβο είναι μια περιήγηση τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο, δίνοντας μαρτυρία σε διαφορετικά θρησκευτικά και πολιτιστικά ρεύματα καθώς ενώνονται και χωρίζονται. Η αρχιτεκτονική, οι χώροι λατρείας, τα καταστήματα και τα εστιατόρια μαρτυρούν αυτή την αδιαμφισβήτητη ποιότητα ζωής όταν διαφορετικοί πολιτισμοί ενώνονται σε ένα πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης. Όχι τόσο για τις χιλιάδες τρύπες από σφαίρες στους τοίχους σχεδόν κάθε κτιρίου που χτίστηκε πριν από το 1992. Όχι τόσο η Σρεμπρένιτσα. περισσότεροι από 100.00 Μουσουλμάνοι Ρωμαιοκαθολικοί και Ορθόδοξοι Χριστιανοί τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν. Η πολυπλοκότητα που είναι η Βοσνία/Ερζεγοβίνη απαιτεί περισσότερη ακρόαση.

Οι καιροί μεγάλων αλλαγών μας δοκιμάζουν πιο δυνατά. Είναι εύκολο να χαμηλώσουμε τη φωνή μας και να αποσυρθούμε μπροστά στη βία από ακραίες πλευρές. Είναι εύκολο να πούμε ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Ήδη σήμερα αθώοι άνθρωποι διώκονται ακόμη και όταν μια μεγάλη, σιωπηλή, φοβισμένη πλειοψηφία περιμένει να δει τι θα συμβεί. Την ημέρα αυτή οι πνιγμένοι, που ξεβράζονται στις ακτές της Μεσογείου, μέσα στην αγανάκτηση και την ντροπή μας μας καλούν σιωπηλά σε δράση.

Αυτή η ενέργεια, όπως ασκείται στις τρεις αρχές των Ειρηνοποιών Ζεν, προκύπτει από τη μη γνώση και τη μαρτυρία. Καθώς είμαστε μάρτυρες της Ευρώπης σήμερα και συζητούσαμε για το σχεδιασμό, το εύρος και τον σκοπό της υποχώρησης, συνειδητοποιήσαμε ότι χρειάζεται περισσότερη ακρόαση και περισσότερη μαρτυρία, η δράση δεν έχει ακόμη αναδειχθεί με τη μορφή μιας υποχώρησης με μάρτυρες.Library Stairs800sarajevo_sml11295935_10152933227486849_7548438587321961208_n (2)

Τα Bearing Witness Retreats είναι αποτέλεσμα και συνέχεια μιας μακράς διαδικασίας οικοδόμησης σχέσεων. Ο Μπέρνι και μια αφοσιωμένη ομάδα επέστρεψαν στο Άουσβιτς περισσότερες από είκοσι φορές για να καταλήξουν στο περίφημο καταφύγιο που κάνουμε εκεί κάθε χρόνο και έχουμε επηρεάσει τόσες πολλές ζωές. Το Δεκαέξι χρόνια ακρόασης του Roshi Genro Gauntt μεταφράστηκε τελικά σε ένα καταφύγιο στους Black Hills όταν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες.

Η διαδικασία μας στη Βοσνία, σε συνεργασία με το Κέντρο Ειρήνης στο Saski Most και με επικεφαλής τους Vahidin Omanovic και Mevludin Rahmanovic, συνεχίζεται. Τον Μάρτιο του 2016, σχεδιάζουμε να στείλουμε τον Jared Seide, διευθυντή του Κέντρου για το Συμβούλιο και επικεφαλής εκπαιδευτή των διαμεσολαβητών του Συμβουλίου στα καταφύγια ZPO Bearing Witness, για να εκπαιδεύσει τους ντόπιους στην πρακτική του Way of Council.

Η αναβολή της υποχώρησης θα μας επιτρέψει επίσης να επικεντρωθούμε στους Μαύρους Λόφους και στο Άουσβιτς το 2016, ενώ παράλληλα θα χτίσουμε μια σαφέστερη υποδομή διοίκησης και προσωπικού που θα διευκολύνει τρεις υποχωρήσεις το 2017. Για να το υποστηρίξουμε, θα επικεντρωθούμε στην καλλιέργεια και ανάπτυξη του Ζεν Ειρηνευτικού Τάγματος στο ΗΠΑ και Ευρώπη.

Θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι η ZPO είναι ευγνώμων σε όλους όσους συνέβαλαν, συμμετείχαν και υποστήριξαν αυτή τη διαδικασία μέχρι σήμερα. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες και ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τους φίλους μας Κέντρο για την οικοδόμηση της ειρήνης στη Βοσνία.

Σας προσκαλούμε να ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία. Θα ενημερώσουμε όλους για τα περαιτέρω βήματα μας. Με κάθε τρόπο, διαβάστε τις εφημερίδες, μείνετε ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα μας στο Facebook για τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη θα παραμείνει ανοιχτή και θα περιλαμβάνει ενημερώσεις και προβληματισμούς.

Bir cevap yazın